- Дата и час: 28 Ное 2024, 08:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
остъкляване на балкони и лоджии
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
остъкляване на балкони и лоджии
2015 год. има ли някакви промени в правилата за остъкляване. Министър Павлова беше казала, че ще отпаднят някакви процедури. Какво се прави, за да нямаш проблем със съседи
- linet
- Младши потребител
Re: остъкляване на балкони и лоджии
дО ЛИНЕТ! Остъкляването на балкони, лоджии, тераси е в чл. 147 т .12. -Облекчен режим: не се изискват инвест.проекти, решение на общо събрание и т.н. Ако ще го правите тепърва. За старите ! Добрата новина е,че ако е извършено преди март 2001 г. СТРОЕЖЪТ е търпим - не подлежи на премахване и забрана за ползване. Има нещо и за СТРОЕЖИ /вкл. ОСТЪКЛЯВАНЕ, счита се за строеж и е описано в ЗУТ/ до 2003 година:. Узаконяване, заявления, заснемане и т.н. Подробности четете в пар. 127 на ЗУТ.
и лошата новина- ако сте си остъклили балкона след 2003 г. -жална ви майка. - подлежи на премахване -демек събаряне. Съвет. Ако попадате в групата след 2003 г. направете се на разсеяни. и сефте поискайте разрешение за остъкляване. прилага се и СТАНОВИЩЕ на инж.констуктор / че като извършите СТРОЕЖА сградата няма да се срути от това допълнително натоварване. Дотук сериозвото. ега шега-коментар:
Този ЗУТ е много, много "ПРЕЦИЗЕН" всичко е СТРОИТЕЛСТВО. Мисля, че изключват лепенето на тапети. Но не е лошо да си пуснете в районната община заявление- да не би да има препоръчителен списък на тапети и латекс и становище на лицензиран дизайнер / може и обикновен педе... ст.
и лошата новина- ако сте си остъклили балкона след 2003 г. -жална ви майка. - подлежи на премахване -демек събаряне. Съвет. Ако попадате в групата след 2003 г. направете се на разсеяни. и сефте поискайте разрешение за остъкляване. прилага се и СТАНОВИЩЕ на инж.констуктор / че като извършите СТРОЕЖА сградата няма да се срути от това допълнително натоварване. Дотук сериозвото. ега шега-коментар:
Този ЗУТ е много, много "ПРЕЦИЗЕН" всичко е СТРОИТЕЛСТВО. Мисля, че изключват лепенето на тапети. Но не е лошо да си пуснете в районната община заявление- да не би да има препоръчителен списък на тапети и латекс и становище на лицензиран дизайнер / може и обикновен педе... ст.
- tochotocho
- Потребител
Благодаря за участието. Първо, вероятно, трябва да намеря инженер-конструктор. Къде ? Или първо строител, да изгради стените под дограмата. За 2 балкона /лоджии поотделно ли е ?
2. Съседката ми не позволява да остъкля лоджията откъм нейната страна. Апартаментите са в ътъла между две перпендикулярни крила на блока. Лоджиите са доста големи, но за нищо не се ползват - прекалено е съседското наблюдение и е добре да се остъклят. Как да се справя? Чудя се дали ще ми разрешат на този етап да преградя 2/3 от лоджията, за да не пречи на съседката в ъгъла, която не желае да остъклява. Засега не искам да присъединявам към стаята.
Лоджиите под нас са остъклени.
2. Съседката ми не позволява да остъкля лоджията откъм нейната страна. Апартаментите са в ътъла между две перпендикулярни крила на блока. Лоджиите са доста големи, но за нищо не се ползват - прекалено е съседското наблюдение и е добре да се остъклят. Как да се справя? Чудя се дали ще ми разрешат на този етап да преградя 2/3 от лоджията, за да не пречи на съседката в ъгъла, която не желае да остъклява. Засега не искам да присъединявам към стаята.
- linet
- Младши потребител
Съгласие на Общото събрание на етажната собственост за остъкляване на балкони и лоджии НЕ СЕ ИЗИСКВА (по-горе Ви беше написано), ако не се променя предназначението им, тоест, ако не се приобщават към жилищни помещения и ако не се "изменят съществено" общите части на сградата
(чл.185 ал.1 ЗУТ)
Какво значи "не позволява"? След като остъклите, съседката ще трябва да Ви съди, а ако го направи - тя ще трябва да доказва как й "пречи" остъкленото.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
съседката е архитект по професия, противник е на остъкляването на балкони. Според нея ако остъклим лоджията, нейната светлина ще намалее, тъй като лоджията й е на края на сградата, а съседното крило на блока е под прав ъгъл с нашето крило (надявам се си представяте, тя е в дупката). Чудя се как да й взема съгласие и да не се караме.
Тя има ли законово основание?
Намерих в Интернет следното указание:
Не се изисква съгласие на Общото събрание на етажната собственост за остъкляване на балкони и лоджии, ако НЕ СЕ ПРОМЕНЯ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО им, ТЕ НЕ СЕ ПРИОБЩАВАТ към жилищни помещения и не се изменят съществено общите части на сградата (чл.185 ал.1 ЗУТ) - добре
• Документ за собственост;-добре
• Становище от инженер-конструктор с указания за изпълнение на остъкляването, когато балконът или лоджията не са разположени към първостепенна улична мрежа; - не са на улица, търся инженер
• Одобрен инвестиционен проект, когато балконът или лоджията е разположена към първостепенна улична мрежа.
2.Издава се разрешение за строеж за остъкляване на балкона.
3. Разрешението за строеж се обявява на заинтересуваните лица и на РДНСК.
4.Разрешението за строеж се заверява за влизане в сила след 14 дневен срок при липса на възражения.
5. Ако има възражения отстраняват се забележките и процедурата по обявяване се повтаря. - тоест, съседката възразява, тя ли е заинтересованото лице?
Тя има ли законово основание?
Намерих в Интернет следното указание:
Не се изисква съгласие на Общото събрание на етажната собственост за остъкляване на балкони и лоджии, ако НЕ СЕ ПРОМЕНЯ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО им, ТЕ НЕ СЕ ПРИОБЩАВАТ към жилищни помещения и не се изменят съществено общите части на сградата (чл.185 ал.1 ЗУТ) - добре
• Документ за собственост;-добре
• Становище от инженер-конструктор с указания за изпълнение на остъкляването, когато балконът или лоджията не са разположени към първостепенна улична мрежа; - не са на улица, търся инженер
• Одобрен инвестиционен проект, когато балконът или лоджията е разположена към първостепенна улична мрежа.
2.Издава се разрешение за строеж за остъкляване на балкона.
3. Разрешението за строеж се обявява на заинтересуваните лица и на РДНСК.
4.Разрешението за строеж се заверява за влизане в сила след 14 дневен срок при липса на възражения.
5. Ако има възражения отстраняват се забележките и процедурата по обявяване се повтаря. - тоест, съседката възразява, тя ли е заинтересованото лице?
- linet
- Младши потребител
doc03 написа::)
Съгласие на Общото събрание на етажната собственост за остъкляване на балкони и лоджии НЕ СЕ ИЗИСКВА (по-горе Ви беше написано), ако не се променя предназначението им, тоест, ако не се приобщават към жилищни помещения и ако не се "изменят съществено" общите части на сградата
(чл.185 ал.1 ЗУТ)
Хорейшио, това не го намерих... Би ли могло да се даде повече разяснение?
То щото и
linet написа:Намерих в Интернет следното указание:
хортува същата приказка!
- probcho
- Активен потребител
Интересно ще бъде, какво ще ти отговори Хорейшио, предвид че е нов в "Строителство и регулация". Лично аз съм забелязал да обсъжда проблеми на психиатрията и по конкретно, свързаните с нея криминални процеси. Наистина! Може да се окаже че е от поколението на Людмила Живкова "всестранно развити личности". Определено очаквам интересно развитие.probcho написа:Хорейшио, това не го намерих... Би ли могло да се даде повече разяснение?
То щото и
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
probcho написа:...Хорейшио, това не го намерих... Би ли могло да се даде повече разяснение?
То щото иlinet написа:...
хортува същата приказка!
Цитирах (почти) отговор на община "Приморски"-Варна по повод една междусъседска война (там обаче и причината и поводът са други). Явно има клиширани отговори на подобните службици, относими към проблема.
julyanvonemona написа: Може да се окаже че е от поколението на Людмила Живкова "всестранно развити личности".
Може, може! Но, написалият горните редове със сигурност е от поколението на Вълко Червенков - "... Отличава се с изключителната си жестокост спрямо инакомислещи ..."
П.П. Ако не съм прав - кажи къде бъркам.
-
Извинявайте, че повторих казано вече. Но всъщност, не се коментира кои са заинтересуваните лица; имам и други въпроси в гореказаното. тъй като съм много невежа, не искам да направя грешка.
Поколенията се менят, грешките остават. Ще гледам Хорейшио, досега не съм в сериала.
Поколенията се менят, грешките остават. Ще гледам Хорейшио, досега не съм в сериала.
- linet
- Младши потребител
Всичко е описано в ЗУТ. Четете!!. Откъде го измислихте това " ако не се променя предназначението" или пък "приобщаване "
Хайде разтълкувайте това "приобщаване " Няма го в ЗУТ Терминът е измислен от администрацията и не съществува в ЗУТ. Та балконът си е мой. Как ще го приобща. Това е ако е чужд и тогава да го вкарам към апартамента, да го приобща.Приобщаване - присъединяване- анексиране . и т.н.
Хайде разтълкувайте това "приобщаване " Няма го в ЗУТ Терминът е измислен от администрацията и не съществува в ЗУТ. Та балконът си е мой. Как ще го приобща. Това е ако е чужд и тогава да го вкарам към апартамента, да го приобща.Приобщаване - присъединяване- анексиране . и т.н.
- tochotocho
- Потребител
tochotocho написа:Всичко е описано в ЗУТ. Четете!!.
Е-е, чак пък всичко... Ама не четете!!!
doc03 написа:Цитирах (почти) отговор на община "Приморски"-Варна по повод една междусъседска война (там обаче и причината и поводът са други). Явно има клиширани отговори на подобните службици, относими към проблема.
Аааааааа, а аз си помислих, че става въпрос за закона!
- probcho
- Активен потребител
Прав сте Хорейшио, но ме обидихте в два аспекта:doc03 написа:Може, може! Но, написалият горните редове със сигурност е от поколението на Вълко Червенков - "... Отличава се с изключителната си жестокост спрямо инакомислещи ..."
1. Макар в третата възраст съм далеч по млад от времето на Вълко Червенков. По времето на Априлския пленум съм бил 6 годишен и;
2. Има много по-перфидни и рафинирани методи за разправа с инакомислещите и в това отношение репери са ми Рамзес ІІ, Юлий цезар, Игнаций Лойола, филипо Нери, разбира се Макиавели, в по ново време и други, като сър Уинстън Чърчил, защо не и Ф.Е. Дзержински или пък д-р Йозеф Гьобелс, има и съвсем съвременни, въобще стремя се да се уча от лидерите във високите технологии по обработка на инакомислието. Не приемам да ме сравнявате с Вълко Червенков, който не е допринесъл с никаква иновация в това направление. Той дори не е и последовател а прост джелатин.
Разбира се не се лъжи че си ме подвел. Съзнателно ти отговорих по този начин.
Ще ти призная че си прав и в това
Но(!) Въпроса относно промяната на предназначението на балкона чрез присединяването му към жилищените помещения, остана като че ли в сянка, още повече, че балкона не е помещение, а издатина.doc03 написа:Явно има клиширани отговори на подобните службици, относими към проблема.
И още нещо! По отношение на немислещите може да се каже че съм безкомпромисен.
-
tochotocho написа:Всичко е описано в ЗУТ. Четете!!. Откъде го измислихте това " ако не се променя предназначението" или пък "приобщаване "
ЗУТ
Чл. 185. (1) Не се иска съгласието на останалите собственици на етажната собственост при преустройства на собствени обекти, помещения или части от тях, когато:
1. не се променя предназначението им;
2. не се отнемат общи помещения и площи или части от тях и не се променя предназначението им;
3. не се изменят съществено общите части на сградата;
4. се свързват вътрешни инсталации с общи мрежи, преминаващи през или до делителната стена или през обслужващи помещения по една вертикална ос;
................................
С думата "приобщаване" на проЗ език опитах да обрисувам събаряне на стени, премахване на част от фасадата, кОпане на канали в плочата над хола ми, както и прекарване на водопроводни тръби над полИлея в спалнята ми ...
tochotocho, ... нищо няма да Ви разтълкувам, а Вие си се набирайте като "мух в буркан" колкото си искате.
julyanvonemona написа:Прав сте Хорейшио, но ме обидихте в два аспекта:doc03 написа:Може, може! Но, написалият горните редове със сигурност е от поколението на Вълко Червенков - "... Отличава се с изключителната си жестокост спрямо инакомислещи ..."
1. Макар в третата възраст съм далеч по млад от времето на Вълко Червенков. По времето на Априлския пленум съм бил 6 годишен и;
2. Има много по-перфидни и рафинирани методи за разправа с инакомислещите и в това отношение репери са ми Рамзес ІІ, Юлий цезар, Игнаций Лойола, филипо Нери, разбира се Макиавели, в по ново време и други, като сър Уинстън Чърчил, защо не и Ф.Е. Дзержински или пък д-р Йозеф Гьобелс, има и съвсем съвременни, въобще стремя се да се уча от лидерите във високите технологии по обработка на инакомислието. Не приемам да ме сравнявате с Вълко Червенков, който не е допринесъл с никаква иновация в това направление. Той дори не е и последовател а прост джелатин.
Разбира се не се лъжи че си ме подвел. Съзнателно ти отговорих по този начин.
Ще ти призная че си прав и в товаНо(!) Въпроса относно промяната на предназначението на балкона чрез присединяването му към жилищените помещения, остана като че ли в сянка, още повече, че балкона не е помещение, а издатина.doc03 написа:Явно има клиширани отговори на подобните службици, относими към проблема.
И още нещо! По отношение на немислещите може да се каже че съм безкомпромисен.
.. и ся к'во, порасна ли егото? .. или липсва някой, дето да го погъделичка?
linet написа:... Засега не искам да присъединявам към стаята ...
"... въпроса относно промяната на предназначението на балкона чрез присединяването му към жилищените помещения.." засега изобщо не стои, дори в сянка.
П.П.
probcho написа:...Аааааааа, а аз си помислих, че става въпрос за закона!
Знам, че в общините е пълно с архитекти на синекурни длъжности, но нищо не мога да направя по въпроса. За мен становището е от официален източник, дори и да считате, че отговорът е неправилен.
-
doc03 написа:.. и ся к'во, порасна ли егото? .. или липсва някой, дето да го погъделичка?
Че ти нали за това си тук да го заместваш.
-
julyanvonemona написа:doc03 написа:.. и ся к'во, порасна ли егото? .. или липсва някой, дето да го погъделичка?
Че ти нали за това си тук да го заместваш.
... ц, няма да стане, нито имам намерение да Ви очаровам, нито желание да Ви чеша по орехчетата. Сори.
Имаше елементарни въпроси:
linet написа:2015 год. има ли някакви промени в правилата за остъкляване. Министър Павлова беше казала, че ще отпаднят някакви процедури. Какво се прави, за да нямаш проблем със съседи
linet написа:Благодаря за участието. Първо, вероятно, трябва да намеря инженер-конструктор. Къде ? Или първо строител, да изгради стените под дограмата. За 2 балкона /лоджии поотделно ли е ?
Опитах се да дам елементарен отговор на питащия (щата), доколкото мога.
Но!
Пардон ... Явно считате темата за Ваша лична територия и изръсихте обичайните си елюкубрации.
Хубу, оставям Ви да им се наслаждавате... А аз имам по-приятни занимания - лепя картинки с дъщеря си. Ей такива едни:
Щастлива и приятна вечер желая
-
То вече стана. Беше малко но качествено! Явно те биваdoc03 написа: ... ц, няма да стане,
-
Благодаря на всички, постарахте се да ми помогнете. Може ли някой от вас да ми препоръча майстори и инженер-конструктор?
Приятен неделен ден!
Приятен неделен ден!
- linet
- Младши потребител
linet написа:Благодаря на всички, постарахте се да ми помогнете. Може ли някой от вас да ми препоръча майстори и инженер-конструктор?
Приятен неделен ден!
За кой град?
julyanvonemona написа:То вече стана. Беше малко но качествено! Явно те бива
... във фантазиите ти, без да уточнявам кои ...
Ще проявя снизходителност!
-
Привет!
Моля, запознатите с последните промени и разпоредби да ми отговорят НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА СЕ ИСКА СЪГЛАСИЕ НА ДРУГИТЕ СОБСТВЕНИЦИ ЗА ОСТЪКЛЯВАНЕТО НА ВЪТРЕШЕН БАЛКОН (КОЙТО Е НА ВТОРОСТЕПЕННА УЛИЦА) НА МОЙ АПАРТАМЕНТ!?
Предварително Ви Благодаря за отговорите!
Моля, запознатите с последните промени и разпоредби да ми отговорят НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА СЕ ИСКА СЪГЛАСИЕ НА ДРУГИТЕ СОБСТВЕНИЦИ ЗА ОСТЪКЛЯВАНЕТО НА ВЪТРЕШЕН БАЛКОН (КОЙТО Е НА ВТОРОСТЕПЕННА УЛИЦА) НА МОЙ АПАРТАМЕНТ!?
Предварително Ви Благодаря за отговорите!
- leksik
- Младши потребител
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|