начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Въпроси за Ателие/Жилище

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпроси за Ателие/Жилище

Мнениеот darusia » 03 Сеп 2015, 10:22

Здравейте,
Миналия месец закупихме имот, който по нотариален акт се води Ателие. За съжаление не знаех какви ще са проблемите, с които ще се сблъскам с тази думичка записана в нотариалния акт. Брокерката ми не ми обясни предварително как стоят нещата, а през цялото време ме успокояваше, че това няма да е проблем и да не се притеснявам. Явно съм била много наивна, за да и се доверя напълно и да не проверя нещата лично. Строителната фирма, от която купихме имота също ни обясняваше, че няма да имаме проблеми, защото те имат екзекутив, с който от общината по време на строежа е одобрено Ателието да се преустрои и да стане жилище. Така в момента имота се състои от две спални, хол, кухня, санитарно помещение, три тераси и мазе. Жилищната сграда, в която е имотът има Акт 16 за цялата сграда. Въпросите са ми следните:

• Какво трябва да се направи и къде трябва да отидем, за да сменим официално статута на имота от Ателие за творческа дейност на Жилище?
• Колко лева би ми струвала тази процедура ориентировъчно, като се има предвид, че разполагаме с този екзекутив за имота?
• Когато се смени статута мога ли да си променя и нотариалния акт и в него да пише жилище и каква такса би ми поискал нотариусът?

Благодаря предварително за оказаното съдействие и се извинявам ако не боравя правилно с всички термини.
Извинявам се и за това ако не съм публикувала темата в правилния раздел.
darusia
Нов потребител

Re: Въпроси за Ателие/Жилище

Мнениеот borovinka » 03 Сеп 2015, 10:40

Като начало, само преди седмица-две имаше идентична тема от друг потребител: viewtopic.php?f=26&t=60899

Предоверяването на брокери и продавачи никога не е довело до нещо добро. Консултирахте ли се с нает от Вас адвокат преди покупката?

Ходихте ли да видите партидите за тока, че се водят промишлени (и никога няма да можете да ги смените)?

"• Какво трябва да се направи и къде трябва да отидем, за да сменим официално статута на имота от Ателие за творческа дейност на Жилище? - нищо не може да се направи, след като строителното разрешение е издадено, за да се построи ателие, а не жилище. Да не говорим, че строителството вече е и реализирано.
Сградата има ли Акт 16?

• Колко лева би ми струвала тази процедура ориентировъчно, като се има предвид, че разполагаме с този екзекутив за имота? - Какво точно пише в този екзекутив? Може проблемът да е бил в паркоместата и затова да е "ателие", а не "жилище".
• Когато се смени статута мога ли да си променя и нотариалния акт и в него да пише жилище и каква такса би ми поискал нотариусът? - Не. "
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 03 Сеп 2015, 10:54

Малко допълнение към колегата преди мен:
darusia написа:Здравейте,
Миналия месец закупихме имот, който по нотариален акт се води Ателие. За съжаление не знаех какви ще са проблемите, с които ще се сблъскам с тази думичка записана в нотариалния акт. Брокерката ми не ми обясни предварително как стоят нещата, а през цялото време ме успокояваше, че това няма да е проблем и да не се притеснявам. Явно съм била много наивна, за да и се доверя напълно и да не проверя нещата лично. Строителната фирма, от която купихме имота също ни обясняваше, че няма да имаме проблеми, защото те имат екзекутив, с който от общината по време на строежа е одобрено Ателието да се преустрои и да стане жилище. Така в момента имота се състои от две спални, хол, кухня, санитарно помещение, три тераси и мазе. Жилищната сграда, в която е имотът има Акт 16 за цялата сграда. Въпросите са ми следните:

• Какво трябва да се направи и къде трябва да отидем, за да сменим официално статута на имота от Ателие за творческа дейност на Жилище?
Промяната в статута е кауза почти невъзможна на този етап. Най-вероятно или няма гараж/паркомясто/ или е с неблагоприятно изложение.
• Колко лева би ми струвала тази процедура ориентировъчно, като се има предвид, че разполагаме с този екзекутив за имота? Съмнявам се да има екзекутив, вие виждали ли сте го? И ако не е внесен в общината или е внесен и не е одобрен, хич не Ви топли, че някой нещо е нарисувал. Относно колко ще струва-две-три хиляди може би, ориентировачно.
• Когато се смени статута мога ли да си променя и нотариалния акт и в него да пише жилище и каква такса би ми поискал нотариусът?

Благодаря предварително за оказаното съдействие и се извинявам ако не боравя правилно с всички термини.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот probcho » 03 Сеп 2015, 21:09

:) Понеже съм си хейтърчи :P Това е мойта дан в пъкления план на законотвореца :P
darusia написа:Здравейте,Здравейте
Миналия месец закупихме имот, който по нотариален акт се води Ателие. Вие си извадихте нотариален акт за "ателие"? За съжаление не знаех какви ще са проблемите, с които ще се сблъскам с тази думичка записана в нотариалния акт. А как така тръгнахте да купувате? Нима нотариуса(който е юрист) не Ви обясни? или поне брокера? (пфуууу, че съм наивен пък и аз) Брокерката ми не ми обясни предварително как стоят нещата, а през цялото време ме успокояваше, че това няма да е проблем и да не се притеснявам. А Вие не я ли питахте за наличните документи? (имам предвид - строителни книжа и документ за въвеждане в експлоатация) Явно съм била много наивна, за да и се доверя напълно и да не проверя нещата лично. Моето виждане е, че не е Ваш проблем това, а на брокера! (до кога бизнеса ще се гради на максимата "да прецакаш") Строителната фирма, от която купихме имота също ни обясняваше, че няма да имаме проблеми, защото те имат екзекутив, с който от общината по време на строежа е одобрено Ателието да се преустрои и да стане жилище. А Вие защо не се сдобихте с копие от тези строителни промени? Така в момента имота се състои от две спални, хол, кухня, санитарно помещение, три тераси и мазе. Това е твърде далеч от разбирането за ателие :lol: Жилищната сграда, в която е имотът има Акт 16 за цялата сграда. Имате ли коипие от този акт? А от техническия паспорт? Въпросите са ми следните: (тове е малко като "след дъжд качулка, след свадба булка")

• Какво трябва да се направи и къде трябва да отидем, за да сменим официално статута на имота от Ателие за творческа дейност на Жилище? - Отива се в общината! :lol:
• Колко лева би ми струвала тази процедура ориентировъчно, като се има предвид, че разполагаме с този екзекутив за имота? - амчииии, хонорар за проектанти, за надзорник, общински такси, допълнителни разходи... колко ли ще излезе?
• Когато се смени статута мога ли да си променя и нотариалния акт и в него да пише жилище и каква такса би ми поискал нотариусът? - може! това е хубавото на страната ни, че може всичко (само не може да те пъхнат там от където си излязъл, но отдавна се работи и по този въпрос)

Правилните термини зависят от .... датата, около която трябва да се появи новороденото. :lol: :lol: :lol:
Успех! Надеждата умира последна!

ПП За какво умиране говоря и аз, като става въпрос за родилни мъки :)
probcho
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Сеп 2015, 21:50

Един абзац - къде е нуждата от изкълчването на понятията ателие в жилище.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот probcho » 03 Сеп 2015, 23:53

ivan_lawyer написа:Един абзац - къде е нуждата от изкълчването на понятията ателие в жилище.

Понятията са вече само думи изпразнени от съдържание! Това е видно навсякъде, където едно съдържание за да бъде угодно други му се "нарича" с друго "понятие"! А новото понятие не е понятно за всички останали, т.е. е понятно е само за тези двамина, които си играят играта! В този момент възниква питането(колкото и простовато да звучи): нужно ли е за всяка обикновена дума да има тълкувание според закона в който се употребява?

ПП
Изкълчване, като понятие в стр.контрукция, е състояние при което подложени на натискови напрежения констр. елемени се разрушават, в следствие на достигане на крайна граница на якост на материала. В тази връзка следва ли да се разбира, че благодарение на юридическата материя понятието "жилище" е загубило своята якост, поради което е преминало в състояние на "ателие" и се опитва да понесе новите нотаварвания?
probcho
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Сеп 2015, 07:08

Ами преди време продадоха на една жена ателие, незначителен дълг, като интерпретираха понятията - не било така, а онака, едно елегантно се обзаведе някой и така. Не било единственото жилище и с понятията се получи объркване, а пък аз съм Клавдий на повикване, все пак. Все пак запомних едно - нямащите пари трябва да са с едно наум, колкото и да имат късмет. Ма да не ти се случи подобна арогантност, наистина е много нефелна работата със съдебната екзекуция, ама стават лесна плячка - самозалъгването ги отслабва.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот tochotocho » 03 Дек 2015, 21:24

Ама верно ли в Нот.акт пише ателие състоящо си от ДВЕ спални, Кухня, Мазе . Като помещение ателието е за ТВОРЧЕСКА дейност. В спалните творците спят и в транс общуват с..... В кухнята ясно какво се прави и т.н. Не е ясно за какво служи мазето. Що за глупости. Нотариусът сляп ли е ? Та това си е чисто ЖИЛИЩЕ? Там някой пише, че е производствен обект- фабрика, цех. И тока /ел.ток/ е на промишлени цени, може би и ТЕЦ, данък е за промишлена сграда. Глупости. . Какво представлява екзекутива. Отразяване на реалното .Ако там пише жилище. Директно при същия нотариус за промяна в нот.акт. с екзекутива.
tochotocho
Потребител

Мнениеот tochotocho » 03 Дек 2015, 21:28

Ами тази смехория Имаш жилище и ателие. Ателието е извън обсега на ЖИЛИЩЕ. Ами ако имаш само такова ателие. -ще ти го продадат, защото то не е жилище т.е. единственото жилище. Какви каламбури.
tochotocho
Потребител

Назад към Строителство и регулация