Здравейте,
Собственик съм на УПИ намиращ се в село. В съседен до мен по вътрешна граница УПИ има постройка, част от която влиза малко в моя парцел, а останалата част никъде не е на повече от 3 м от границата между парцелите. Имаше време когато се бях съгласил (на думи само), че няма да правя проблем за 3м. стига частта, която е в моя парцел да бъде премахната.
Съседа е от типа подай му пръст за да ти отхапе ръката. Решил, съм стига закона да позволява, да се спази отстояние поне 3 м от границата м/у двата парцела и съм готов да направя каквото е необходимо.
Постройката - не е масивна сграда, а подобие на съвременна сглобяема едноетажна къща. В района включително и в моя парцел има няколко такива бараки, които са бивши общежития на ДАП, построени от общината незнайно кога си на държавна по това време земя, в които са настанявали шофьори на превозни средства от градския транспорт в близкия град.
Въпроса ми е това отстояние от мин 3 м. което определя ЗУТ важи ли и за тази барака, която може би се води временна постройка?
Благодаря предварително на отговорилите.
Поздрави!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Незаконна постройка!?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Незаконна постройка!?
Важи но най- вероятно постройката е в режим на търпимост и ще си остане там където е.spinfish написа:Въпроса ми е това отстояние от мин 3 м. което определя ЗУТ важи ли и за тази барака, която може би се води временна постройка?
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
До колкото ми е известно съседа няма предприети действия в посока узаконяване на постройката, която не е в режим на търпимост. Ако предприеме такива действия, поне частта която влиза в границите на моя парцел не следва ли да бъде премахната?
Поздрави!
Поздрави!
- spinfish
- Нов потребител
Днес предприемане не действия по узаконяване е невъзможно по закон . Последният срок по §127 ЗИД на ЗУТ аот 2012 изтече отдавна. Аз обаче базирайки се на описанията Ви считам че сградата е в режим на търпимост. Частта която попада в имота Ви (ако това е вярно) обаче поставя този режим под правото и на двамата собственици на земята да претендират за правата върху сгрдата в режим на търпимост но този въпрос можеда се реши само по съдебен ред.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Със сигурност не голяма част от постройката е в моя парцел - каква точно тепърва ще се установява, защото няма "правилна" ограда между двата парцела. Борбата на съседа в момента е да прокара границата между парцелите такава, че да се прекрои/отстрани не около 1.5м от ъгъла на бараката влизащ в моя имот а само 0.5м. Това поне си мисля е по-лесно за разрешаване като казус. Като започне да прави оградата и прекрояването, ще извикам геодезист да проверят кой крив кой прав. Окомерната скица с която разполагам показва че, границата между моя парцел и съседните два е права линия, а съседа с постройката не мисли така.
Благодаря за отговорите и отделеното време.
Поздрави!
Благодаря за отговорите и отделеното време.
Поздрави!
- spinfish
- Нов потребител
Колкото и да питате, а и да доизяснявате фактическата обстановка, отговор на въпроса ви ще получите само по съдебен ред.spinfish написа:...............................
-
Melly - Старши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|