Баща прави собственоръчно завещание 4/6 от един имот (1) на сина си и 4/6 от друг имот (2) на дъщеря си след смърта на съпругата си. 2 години след това бащата дарява завещаните си 4/6 от имот (2) на сина си и убеждава дъщеря си да дари нейните 1/6 (наследени от майката). Дъщерята приема по неясни причини.... Сделката е с ДАРЕНИЕ. След смъртта на бащата брата има 5/6 от имот (1) и целия имот(2). Завежда дело да изгони сестра си на улицата като и плати 1/6 от имот (1).
Може ли сестрата да атакува дарението от 4/6 на имот (2) в съда и какви са шансовете и за успех? Има ли давностен срок за оспорване на дарението и всъщност колко може да получи? Има ли право на целите 4/6? Собственоръчното завещание все още не е обявено.. да бъде ли обявено?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 21:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дарение след завещание
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Дарение след завещание
Може да го атакува, да.
- katerinakuch
- Активен потребител
Дарението ли да се оспорва или завещанието или и двете?
- kociboss
- Младши потребител
kociboss написа:Дарението ли да се оспорва или завещанието или и двете?
И двете могат да се оспорват.
- katerinakuch
- Активен потребител
Защо да може да оспорва завещанието- нали това е последната Воля на родителя?
- tu6an
- Младши потребител
И може ли да посчите поради какви причини може да се оспорва?
Интересува ме поради факта,че имам направено завещание и поне до сега мислех,че това
не може да се оспорва по никъкъв начин.
Интересува ме поради факта,че имам направено завещание и поне до сега мислех,че това
не може да се оспорва по никъкъв начин.
- tu6an
- Младши потребител
tu6an,
Част от имуществото на наследодателя законът запазва за т.нар необходими наследници /низходящи, съпруг и родители/. С тази част наследодателят не може да се разпорежда чрез завещание или дарение. Ако със завещателни разпореждания или дарения накърните запазената част на наследниците, последните могат да искат намаляване на завещателните разпореждания и на даренията до размера, необходим за допълване на тяхната запазена част.
Част от имуществото на наследодателя законът запазва за т.нар необходими наследници /низходящи, съпруг и родители/. С тази част наследодателят не може да се разпорежда чрез завещание или дарение. Ако със завещателни разпореждания или дарения накърните запазената част на наследниците, последните могат да искат намаляване на завещателните разпореждания и на даренията до размера, необходим за допълване на тяхната запазена част.
- marilynm
- Младши потребител
Добре,аз съм направила завещание на синът ми за апартамент,който е мой наследствен от радителите ми след
тяхната смърт.Защото не искам мъжът ми да има права на него в случай, че аз си отида първа.
Дали той ще има право да оспорва завещанието?И какво трябва да направя за да няма права?
тяхната смърт.Защото не искам мъжът ми да има права на него в случай, че аз си отида първа.
Дали той ще има право да оспорва завещанието?И какво трябва да направя за да няма права?
- tu6an
- Младши потребител
tu6an написа:Дали той ще има право да оспорва завещанието?
Да, наследник ви е от кръга на призованите по закон и като такъв с право на запазена част ( вижте чл. 28-29 от ЗН)
tu6an написа:И какво трябва да направя за да няма права?
Разпоредете се приживе в полза на сина ( запазете си вещното право на ползване докато сте жива!) чрез покупко-продажба. Добре е да има някаква размяна на парични средства по банков път ( бъдещето им битие си остава част от вътрешните отношения със сина).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|