начало

Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления

Как се разпределя имущество (обзавеждане) при наследство?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как се разпределя имущество (обзавеждане) при наследство?

Мнениеот dream1984 » 04 Фев 2018, 07:49

Здравейте, баща ми почина и вече няколко години втората му съпруга живее в къщата ни необеспокоявана от никой. Ожениха се 2 месеца преди баща ми да почине, демек къщата и земята е придобита преди брака... Лошото е че (само) акт 16 излезна след смъртта му (другите са преди брака). Има много доказателствен материал че много преди брака къщата е завършена и се живее в нея, дори снимки от сватбата има пред готовата къща и т.н.
Сега тя твърди с нотариално заверен документ, че цялото обзавеждане е нейно като дори го е описала и ми забранява да го пипам, местя, ползвам и т.н. ако вляза в къщата. Въпросът ми е, знам че всичко в къщата е купено няколко години преди да се оженят, 99% съм сигурен, че всички фактури са на името на баща ми или по-скоро фирмата му, като в момента тя е нейна след като и я прехвърлихме уж да я затвори (не питайте защо), та ме интересува дали има по какъв начин така да извърти нещата, че наистина да стане нейно всичко в къщата, а за мен и моята сестра да остане само гола къща и двор? Описала е дори дървата за огрев че са нейни :lol:

П.П. 5г от смъртта му изтичат Май месец
dream1984
Младши потребител

Re: Как се разпределя имущество (обзавеждане) при наследство

Мнениеот katerinakuch » 05 Фев 2018, 02:06

Не, разбира се. И тримата сте законни наследници на починалия.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот dream1984 » 05 Фев 2018, 11:18

Или иначе казано ако извади фактури с нейни имена на неща кипени откакто е починал тогава може би...?
dream1984
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 05 Фев 2018, 19:09

dream1984 написа:Или иначе казано ако извади фактури с нейни имена на неща кипени откакто е починал тогава може би...?

Което може би и ще стане. Виж, че питащия е написал...
dream1984 написа:...99% съм сигурен, че всички фактури са на името на баща ми или по-скоро фирмата му, като в момента тя е нейна след като и я прехвърлихме уж да я затвори ...

Тоест - фактурите не са на ФЛ, а на ЮЛ. А въпросното ЮЛ е прехвърлено с всички активи и пасиви.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот dream1984 » 08 Фев 2018, 16:54

Има ли някакъв шанс да се оспори тази продажба (което май е по-зле от прехвърляне) тъй като е направена 20ина дни след смъртта...ясно е че тогава сме били в тежко психическо състояние след загубата и т.н. или няма шанс
dream1984
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 08 Фев 2018, 19:08

dream1984 написа:Има ли някакъв шанс да се оспори тази продажба (което май е по-зле от прехвърляне) тъй като е направена 20ина дни след смъртта...ясно е че тогава сме били в тежко психическо състояние след загубата и т.н. или няма шанс

Точно това оправдание няма да мине.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот dream1984 » 10 Фев 2018, 02:17

Предположих....а има ли шанс д се оспори или...?
Също така мога ли да видя в счет.баланси на фирмата кое и кога е купувано през нея...?
dream1984
Младши потребител

Мнениеот dream1984 » 17 Фев 2018, 08:59

??? :roll: :roll: :roll:
dream1984
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 17 Фев 2018, 19:16

dream1984 написа:Предположих....а има ли шанс д се оспори или...?
Също така, мога ли да видя в счет.баланси на фирмата, кое и кога е купувано през нея...?

Не само, че може, а и трябва. За да се докаже сделката.
Иначе ... минаваме на „честна дума“!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот dream1984 » 25 Мар 2018, 01:52

Извинявай, не разбрах за кое казваш че може....?
dream1984
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 25 Мар 2018, 15:51

dream1984 написа:Извинявай, не разбрах за кое казваш че може....?

Кое по точно не разбра?
Казах, че трябва да се „видят (покажат) счетоводните баланси на фирмата“ - инвентарната книга на ДМА. А също и банковите извлечения за балансите по дати. Придобиването на конкретен ДМА се отразява на две места (поне). Заприходява се в инвентарната книга и разхода се отразява на баланса на банковата сметка.
Да припомням ли, че все още е в сила лимита за плащания в брой? 10 хил. лева!
jhoro
Активен потребител

Назад към Семейни казуси