начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

За правото на "свободно" преминаване

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: За правото на "свободно" преминаване и необход

Мнениеот Blagorodna Makeva » 29 Май 2003, 13:41

Уважаема колега,

Напълно съм съгласна с Вашето мнение, че нормативната база в страната ни се нуждае от неотложен ремонт. Бих казала, че е време да заменим стария раздрънкан вечно нуждаещ се от ремонти автомобил с ново лъскаво возило. За съжаление, обаче измененията в настоящата нормативна уредба могат да бъдат реализирани само от един орган - Народното събрание. За съжаление там в момента се приемат всякакви нови закони, изменения на стари закони, но не такива които наистина са неотложни и необходими.
Аз съм се профилирала в наказателното право и трябва да Ви кажа, че страдам от същата мудно и безкрайност на съдебната система.
Желая Ви лични и професионални успехи.
Blagorodna Makeva

Re: За правото на "свободно" преминаване

Мнениеот kukla » 04 Юни 2003, 09:46

Не съм юрист, но разглеждайки проблема в личен план, ситуацията за мен е просто нетърпима. От вече година и повече ( а и не знам колко още за в бъдеще) аз на практика съм лишена от правото ми на личен и семеен живот. Омъжена съм за италиански гражданин, имам дете на 6 години от първия си брак с българин. Биологичния баща вече трета година не се сети, че има дете (не ме питайте как се отглежда дете съвсем сама), но когато се омъжих повторно и опрях до неговото съгласие да замина с детето, той откачи от злоба и простотия и заяви "докато съм жив, това дете оттук няма да излезе" и "ще си помисля срещу 20 000 долара". В Италия имам дом, работа, училище за сина ми и всичко, което е липсвало на мен и моето мъниче. А се оказва, че аз вече 1 година стоя в България, а съпругът ми в Италия, защото той живее и работи там, а аз не мога да си оставя детето самичко тука и да замина при него. Много страдаме и двамата. Подразбира се, смятам, че от м. август миналата година се влачим по съдилищата с иск по чл.72 от СК за заместване на съгласието на бащата за издаване на паспорт на детето и разрешение за извеждането му зад граница. В момента сме в градски съд, където през м. април насрочиха делото за м. НОЕМВРИ 2003.
Това, което първо ми идва наум, го спестявам. Ама е гадно, а?
kukla

Мнениеот Za kukla i vsichki kato n » 04 Юни 2003, 14:02

Ne iskam da vi plasha, no az sym na syshtoto polojenie kato vasheto veche 3 godini! I se ochertavat oshte pone 1-2 bez da ima garancii che shte moga da izveda v kraina smetka deteto i da mu osigurya normalna semejna sreda koyato vinagi mu e lipsvala.
Syvetvam vi da se obyrnete kym Bylgarski advokati za zashtita pravata na choveka hrlawyer@blhr.org. Te mogat da vi okajat pravna pomosht.
Znaete li che spored sydebnata praktika po chl.72 ot SK sydyt razreshava izlizane na deteto izvyn granica samo za konkreten povod?! I che ako se vyrnete s nego v Bylgaria pak shte tryabva da vodite syshtoto delo? A kakvo kazva vashiyat advokat za deklaraciyata koyato tryabva da predstavite na granicata zaedno s pasporta? Samo s pasport granichnite vlasti shte vi vyrnat.
Tova e ne samo netyrpimo. Tezi neuredici v SK, tazi izjivyala vremeto si stotici pyti zakonova "uredba" ne samo che ne razreshava syvremennite problemi v otnosheniyata mejdu roditeli, a veche syshtestvuva samo kato baza za realna ZLOUPOTREBA S PRAVATA NA DETETO I RODITELYA NA NORMALEN JIVOT I RAZUMNO PRAVOSYDIE. I edin den kato priklyuchi vsichko shte otnesa problema za lipsata na pravosydie v Bulgaria pred Evropeiskiya syd.
Az syshto kato vas iskam da imam dom, deteto mi da e kraj men i da moga da rabotya. No tezi tri godini az nyamam postoyanen dom, razkysvam vremeto si mejdu deteto i sypruga mi, ne moga da rabotya, finansovo vse poveche zatyvame, no pyk veche imam soliden opit v "izuchavane" na zakonite i sydebnata sistema v Bylgaria. Na kogo mu puka obache!kukla написа:
>
> Не съм юрист, но разглеждайки проблема в личен план,
> ситуацията за мен е просто нетърпима. От вече година и повече
> ( а и не знам колко още за в бъдеще) аз на практика съм
> лишена от правото ми на личен и семеен живот. Омъжена съм за
> италиански гражданин, имам дете на 6 години от първия си брак
> с българин. Биологичния баща вече трета година не се сети, че
> има дете (не ме питайте как се отглежда дете съвсем сама), но
> когато се омъжих повторно и опрях до неговото съгласие да
> замина с детето, той откачи от злоба и простотия и заяви
> "докато съм жив, това дете оттук няма да излезе" и "ще си
> помисля срещу 20 000 долара". В Италия имам дом, работа,
> училище за сина ми и всичко, което е липсвало на мен и моето
> мъниче. А се оказва, че аз вече 1 година стоя в България, а
> съпругът ми в Италия, защото той живее и работи там, а аз не
> мога да си оставя детето самичко тука и да замина при него.
> Много страдаме и двамата. Подразбира се, смятам, че от м.
> август миналата година се влачим по съдилищата с иск по чл.72
> от СК за заместване на съгласието на бащата за издаване на
> паспорт на детето и разрешение за извеждането му зад граница.
> В момента сме в градски съд, където през м. април насрочиха
> делото за м. НОЕМВРИ 2003.
> Това, което първо ми идва наум, го спестявам. Ама е гадно, а?
Za kukla i vsichki kato n

Мнениеот kukla » 04 Юни 2003, 16:04

благодаря Ви за съпричастността. Бих ли могла да Ви помоля за Вашия e-mail?
Имам конкретни въпроси към Вас, а и смятам, че и аз мога да Ви кажа повече.
Поздрави. Кукла
kukla

Re: За правото на

Мнениеот dafi » 05 Юни 2003, 15:48

Имайки впредвид казаното в дискусията и личният ми опит изводът до кйто стигам е ,че детето в България няма права а са важни правата на родителят,
който не живее с детето и плаща мизерни суми за това, че детето има нещастието да е негов биологичен родител.
dafi

Мнениеот kukla » 05 Юни 2003, 16:11

това е ужасно вярно, особено когато въпросния биологичен родител е колкото калпав като родител, толкова и добре запознат с това, какво го облагодетелства законодателството :(
kukla

Мнениеот Tays » 06 Юни 2003, 10:37

Zdravei,pisala sam ti na email-a,vav foruma bulgaria-italia.Shhte se radvam da podarjame vrazka!Uspeh!:-)
Tays

Мнениеот Tays » 06 Юни 2003, 10:38

Kukla tova beshe za teb,izvini me Seriozna!
Tays

Мнениеот v.g. » 06 Юни 2003, 21:51

Mojete da napravite poveche ot tova da sedite i chakate po 72 CK - kato nachalo ako ne plashta izdrujka go pochnete s edna tyjba - sega sled promenite v NPK tva e prestyplenie ot chasten harakter. Ako pyk plashta, iskaite postojanno izmenenie po 86 CK, i nameknete v sydebna zala, che imate i drugi idei - ako ima biznes mu pratete de shto ima kontrolen organ v Republikata, ako e na zaplata - izmislete neshto creativno. Vajnoto e da ne ostavjate vreme da si otdyhne. Za syjalenie Strasbourg e sushto dosta baven i njama da vi pomogne navreme. Tormozete go do posledno, shtom njama drug nachin.
v.g.

Мнениеот Seriozna » 10 Юни 2003, 11:58

E, tova beshe mnogo tochno kazano.
Syjalavam za zakysnyalata reakciya.
Seriozna

Za kukla

Мнениеот Seriozna » 10 Юни 2003, 12:30

Izvinyavaj za zakysnenieto. Eto e-mail ttt_2003@excite.com

Ochakvam s netyrpenie
Seriozna

Мнениеот kukla » 10 Юни 2003, 13:23

Гореописаното по чл.86 СК отдавна съм го направила, както и други "креативни" неща. И до момента нищо от това не ме е стоплило, не само бавната процедура по чл.72.

МЕЖДУ ДРУГОТО, ЧЕТОХТЕ ЛИ ВЧЕРАШЕН БРОЙ ( 9 ЮНИ) НА В-К 24 ЧАСА? СТАТИЯТА НА СЪДИЯ МАДЖАРОВ ПО ВЪПРОСА ЗА ИЗВЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ В ЧУЖБИНА В СЛУЧАЙ НА РАЗВЕДЕНИ РОДИТЕЛИ?
ПРОТРЕС И В ПОЛОЖИТЕЛНИЯ И В ОТРИЦАТЕЛНИЯ СМИСЪЛ!
Ако не сте чели - с удоволствие ще Ви я предоставя!
kukla

Мнениеот vanesa » 10 Юни 2003, 16:05

zdraveite mnogo bih iskala da pro4eta tazi statia i ste ti bada mnogo blagodarna za tova. az jivij v druga strana ,no imam sastia problem kato vas.
biv6ia mi saprug razpisa deklaraciea za deteto mi no samo za opredelen srok a tozi srok skoro ste izti4e i az ne znam kakvo da pravj.
vanesa
Нов потребител

Мнениеот Seriozna » 11 Юни 2003, 13:14

Mnogo bih iskala da ya procheta
Seriozna

Мнениеот kukla » 11 Юни 2003, 13:17

дайте си и-мейлите, ще ви я изпратя
kukla

Мнениеот vanesa » 11 Юни 2003, 17:59

zdravei eto ti i moj adres:
tnikolina@hotmail.com

ste sam ti mnogo blagodarna za tova.
vanesa
Нов потребител

Мнениеот vanesa » 12 Юни 2003, 19:15

mnogo ti blagodarj za statiana.
tova ozna4ava li 4e njma nujda da vadim takav dokument za izlizane na decata ni izvan granica.
az v momenta jivej izvan granica s mojt sin ,no bih iskala da moga da patuvam do balgaria bez problemi ,4e bastata ste pusne otnovo sina mi zad granica.v momenta v koito toi razbra 4e sam se omajila po4na da mi sazdava problemi 4e njma da mi razre6i otnovo da izveda sina si s men i vze da si misli 4e sled 3 godi6no otsastvie /bez da e plastal izdrajka i bez da e vijdal deteto / moje da bade dobar basta na sina mi i 4e badisteto na deteto e v balgaria.
ste bada mnogo blagodarna ako njkoi moje da mi kaje dali bivshia mi saprug moje da mi sazdade problemi dokato sam izvan stranata s moeto dete.
vanesa
Нов потребител

Мнениеот kukla » 13 Юни 2003, 09:35

Ванеса, точно в това в момента е проблемът. Че уж няма проблем. Напротив, проблем има, и то голям. Веднъж в чужбина, направо не те съветвам да се връщаш.
Съдът казва, обосновавайки се, че разведеният родител може да пътува безпроблемно зад граница с детето. Ама иди го обясни в РДВР-то, където още при опита да поискаш да ти бъде издаден паспорт на детето без бащата (въпреки че има присъдени родителски права) ще ти покажат среден пръст. И ще ти разправят че и другия "родител" имал "права", а ти с твоите "родителски" права да вървиш по дяволите. Аз имах сценка имах с началника на "паспортното" в 9 РПУ София.
Ако все пак имаш паспорт за детето, друг среден пръст ще ти покажат на ГКПП-то.
В момента съществува абсурдна ситуация. По принцип при случай на разведени родители единственият начин беше, макар и ужасно бавно, с години, да се получи съдебно решение по иск по чл.72 СК и тогава няма проблем. Ама сега и това става невъзможно. Познавам хора, на които съдът е отхвърлил иск по чл.72 поради неоснователност. Посочвайки същите мотиви, каквито и съдия Маджаров. Че имаш ли присъдени родителските права, ти си законен представител на детето и можеш да го представляваш навсякъде, вкл. пред полицията и граничните власти. Да, ама не. Защото съдът, постъпвайки наистина по един цивилизован и европейски начин, ни лишава така от единствената възможност да си изведем децата в чужбина. Защото полицията няма да ти издаде паспорт или да пусне детето през границата, без бащата или съдебно решение, презастраховайки се, че извеждайки детето в чужбина, ти гарантирано ще извършиш престъпление с него.
ЗАЩО СЕ ПОЛУЧАВА ТАКА?
kukla

Мнениеот Jasmine » 13 Юни 2003, 18:15

Кукла, бихте ли пратили статията и на мен? E-mail: jasmine9986@yahoo.com.

Вижте какво, дами, явно законите не са в наша полза. Няма смисъл да си губим времето да търсим вратички из тези комунистически правни норми, базирани на "социалистическия морал". Дайте да се организираме и да работим за промяна в законите. Сигурно има начини да се направи нещо, но трябва да сме организирани. Всички, без съмнение, сте свестни и образовани жени, но само с дискутиране по форума нищо няма да променим. Убедена съм, че сме доста българки в това положение. Дайте да се запознаем. Аз съм от Варна. Има ли други от Варна?
Jasmine

ПредишнаСледваща

Назад към Семейни казуси