- Дата и час: 25 Ное 2024, 21:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
За правото на "свободно" преминаване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
63 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Imam ideya
Tiya dni v parlamenta se obsyjdat promeni v semejniya kodeks. Po predlojenieto na Jasmine - nishto drugo ne mi hrumva osven da tyrsim lobirane chres naroden predstavitel za promyana v kodeksa. Vchera nauchih che v USA ako ediniyat roditel tryabva da zamine v chujbina s deteto si i uprajnyava roditelskite prava, to toj prosto tryabva v 30-dneven srok da uvedomi drugiya roditel za tova si reshenie /!!!/ i tova e. Izobshto ne stava duma za nyakakyv problem otnosno pasporta na deteto. Drugiyat roditel tryabva da "izvadi" seriozni argumenti za da se opita da poprechi chrez syda na izvejdaneto na deteto!
Eto kak se reshavat neshtata v drugite strani.
Pri nas lobirane za podobna promyana shte otneme vreme i tova shte obezmisli bitkata na mnogo ot nas.
Az imam slednata ideya: dali nyakoj nyama poznat deputat da otpravi edno pitane kym ministyra na pravosydieto otnosno neobhodimostta ot vodene na takiva dela /po chl.72/ i na baza mnenieto na sydiya Madjarov, i kym ministyra na vytreshnite raboti zashto zakonyt za bylgarskite dokumenti ne se spazva /ako nyakoj se interesuva moga da obyasnya po-podrobno/ v tezi sluchai i syshtestvuva li nyakakva razporedba na Direktoryt na Granichna policiya za iziskvane na deklaraciya ot drugiya roditel, pri polojenie che deteto se izvejda ot roditel, koito uprajnyava roditelskite prava, a drugiya ima pravo samo na poseshteniya.
Eto kak se reshavat neshtata v drugite strani.
Pri nas lobirane za podobna promyana shte otneme vreme i tova shte obezmisli bitkata na mnogo ot nas.
Az imam slednata ideya: dali nyakoj nyama poznat deputat da otpravi edno pitane kym ministyra na pravosydieto otnosno neobhodimostta ot vodene na takiva dela /po chl.72/ i na baza mnenieto na sydiya Madjarov, i kym ministyra na vytreshnite raboti zashto zakonyt za bylgarskite dokumenti ne se spazva /ako nyakoj se interesuva moga da obyasnya po-podrobno/ v tezi sluchai i syshtestvuva li nyakakva razporedba na Direktoryt na Granichna policiya za iziskvane na deklaraciya ot drugiya roditel, pri polojenie che deteto se izvejda ot roditel, koito uprajnyava roditelskite prava, a drugiya ima pravo samo na poseshteniya.
- Seriozna
Re: За правото на "свободно" преминаване
Скъпи дами, аз имам друга идея, практична ....
и не си губих времето тия дни.Ще ви пиша на и-мейлите за нея, а за форума ще напиша следното:
По принцип раздвижване в законодателството точно за такива случаи има. Наскоро България ратифицира Европейската конвенция за признаване и изпълнение на решения за упражняване на родителски права и възстановяване упражняването на родителски права. Виждайки от страницата на Съвета на Европа, тя влиза в сила у нас от 1 октомври 2003 г. В тази връзка за предвидени промени в СК и ГПК, но за тях нямам още информация кога ще се приемат и дали са приети. Набавих си Конвенцията на български език, запознах се с нея и по начина по който аз я разбирам (като тя тези дни ще ми бъде разяснена от юрист, запознат добре с нея) може би тя ще е ключът към нашите проблеми.
Още нещо. Желае ли някой да си обясни проблема публично? Че се налага да избира между дете и семейство? Аз ще го направя и то скоро. Някой да иска да участва с мен?
Ако не може или не иска, може просто да ми изпрати кратко описание на случая си, като ми позволи да го цитирам.
stefanova_valentina@hotmail.com
Предварително благодаря! И ви уверявам, че това, за което го правя, е моето (нашите) деца!
и не си губих времето тия дни.Ще ви пиша на и-мейлите за нея, а за форума ще напиша следното:
По принцип раздвижване в законодателството точно за такива случаи има. Наскоро България ратифицира Европейската конвенция за признаване и изпълнение на решения за упражняване на родителски права и възстановяване упражняването на родителски права. Виждайки от страницата на Съвета на Европа, тя влиза в сила у нас от 1 октомври 2003 г. В тази връзка за предвидени промени в СК и ГПК, но за тях нямам още информация кога ще се приемат и дали са приети. Набавих си Конвенцията на български език, запознах се с нея и по начина по който аз я разбирам (като тя тези дни ще ми бъде разяснена от юрист, запознат добре с нея) може би тя ще е ключът към нашите проблеми.
Още нещо. Желае ли някой да си обясни проблема публично? Че се налага да избира между дете и семейство? Аз ще го направя и то скоро. Някой да иска да участва с мен?
Ако не може или не иска, може просто да ми изпрати кратко описание на случая си, като ми позволи да го цитирам.
stefanova_valentina@hotmail.com
Предварително благодаря! И ви уверявам, че това, за което го правя, е моето (нашите) деца!
- kukla
Ami razbira se, tova e chudesno, shtoto i nashte se setiha che imame zadyljenija po "njakakvi tam konvenzii". Na men mi hrumna neshto po-radikalno - shto kato vi otkaje njakoi ne pratite prepiskata na prokurora (naprimer po 282 ili 282a HK)?
- v.g.
Задълбочено изучавах Конвенцията за признаване и упражняване на родителски права през целия уикенд. Набавих си също и обяснителния доклад на Съвета на Европа по нея. Вчера проведох подробна консултация със спецалист, който миналата седмица беше на обучение по прилагането й в България, заедно със съдии, полицаи и т.н. Изясних много неща за себе си. Искам да го направя и за вас. Да не ви разочаровам много, но тя просто не ни касае. В най-общ смисъл.
Тя пак ще касае ДРУГИЯ родител. Защото ако все пак изведем децата си в чужбина, тя ще бъде инструмента, който другия родител ще използва, за да иска режима си на свиждане (с две думи да тормози). И да не ви плаша - децата ще ни ги връщат от чужбина заради това. Защото Конвенцията оставя самото понятие "родителски права" да бъде определяно различно според законодателството на всяка държава членка. Проблемът е, че понятието "родителски права" в България е меко казано ужасно и не ти гарантира права. Всеки поне малко запознат със семейното ни право го знае.
Мога да изпратя на всеки от вас на български конвенцията, но по пощата, тъй като я имам само на хартия. В електронен вариант имам само английска версия. Но всеки може да си я дръпне от интернет. Обяснителния доклад към нея можете да намерите на английски език на адрес:
http://conventions.coe.int/Treaty/en/Re ... ml/105.htm
И не твърдя, че съм права. Дано да съм разбрала всичко грешно.
Тя пак ще касае ДРУГИЯ родител. Защото ако все пак изведем децата си в чужбина, тя ще бъде инструмента, който другия родител ще използва, за да иска режима си на свиждане (с две думи да тормози). И да не ви плаша - децата ще ни ги връщат от чужбина заради това. Защото Конвенцията оставя самото понятие "родителски права" да бъде определяно различно според законодателството на всяка държава членка. Проблемът е, че понятието "родителски права" в България е меко казано ужасно и не ти гарантира права. Всеки поне малко запознат със семейното ни право го знае.
Мога да изпратя на всеки от вас на български конвенцията, но по пощата, тъй като я имам само на хартия. В електронен вариант имам само английска версия. Но всеки може да си я дръпне от интернет. Обяснителния доклад към нея можете да намерите на английски език на адрес:
http://conventions.coe.int/Treaty/en/Re ... ml/105.htm
И не твърдя, че съм права. Дано да съм разбрала всичко грешно.
- kukla
Знае ли някой някъде да е дефинирано понятието "родителски права"? Моля, посочете законовия акт. Но като че ли излиза, че получавайки родителските права в бракоразводния процес, ние получаваме главно родителските задължения.
Имам и друг въпрос - на какво законово основание съдът определя режима на свиждане? В закон ли е посочено това, или се базира на възприета съдебна практика?
Имам и друг въпрос - на какво законово основание съдът определя режима на свиждане? В закон ли е посочено това, или се базира на възприета съдебна практика?
- Jasmine
SYOBSHTENIE: За правото на "свободно" преминаване
PRAVYA SYOBSHTENIE za vsichki koito sa zasegnati ot problema, razvit po-gore:
PRASHTAITE svoi mneniya i predlojeniya na e-mail "deca-pravo@excite.com".
NEKA DA OBEDINIM USILIYATA SI.
PRASHTAITE svoi mneniya i predlojeniya na e-mail "deca-pravo@excite.com".
NEKA DA OBEDINIM USILIYATA SI.
- Seriozna
Разбира се съм "за" обединяване на усилията.
Чудя само за едно, дето няма начин да не ви е направило впечатление. Защо почти 100 % от потърпевшите са жени? Ми че то си мирише на чиста дискриминация, основана на пола!
И защо "се съпротивляват" точно тези бивши съпрузи, дето не си плащат издръжката, не си посещават децата, та даже и здраво са попребивали майката (мен в случая).
Да помислим и за това, какво ще кажете?
Чудя само за едно, дето няма начин да не ви е направило впечатление. Защо почти 100 % от потърпевшите са жени? Ми че то си мирише на чиста дискриминация, основана на пола!
И защо "се съпротивляват" точно тези бивши съпрузи, дето не си плащат издръжката, не си посещават децата, та даже и здраво са попребивали майката (мен в случая).
Да помислим и за това, какво ще кажете?
- kukla
PISHETE!: За правото на "свободно" преминаване
V po-golyamata si chast maikite uprajnyavat roditelskite prava. I zatova i sa povece sluchaite na vyzprepyatstvani jeni. No vse pak ot praktikata na VAS vidyah i edin myj, chiyato bivsha sypruga osporvashe izlizaneto na decata /!/. Taka che stava vypros ne za diskrimaniciaya na polovete, a za dopusnato uzakonyavane na vyzmojnostta za lichni bitki mejdu roditeli, ot koeto obache stradat decata. Eto zashto az sym za polagane osnovite na nov zakon, predpolagam chast ot Sem.kodeks, v koito tezi vyzmojnosti da bydat zalicheni i pri razvod, yasno da se kaje, che zakonniyat predstavitel pred vsichki institucii e SAMO otoriziraniya ot syda roditel. Estestveno tryabva da ima klauza, v koyato da se dade vyzmojnost i na drugiya da ospori povedenieto na otoriziraniya roditel, no samo ako tova naistina moje da se dokaje. Naprimer, ne sa mnogo delata za lishavane ot roditelski prava, zashtoto e mnogo trudno da s e dokaje kak tochno s povedenieto si roditelyat zastrashava interesite na deteto. Yasno vi e, che ako dokajesh che roditelyat ne plashta izdryjka, tova ne osnovNIE, ili po-tochno sys sigurnost nyama da spechelish delo za lishavane ot rod.prava samo na tova osnovanie.
Samo da dobavya, che ako deistviyata na otoriziraniya roditel se osporvat ot drigiya, to tova trybva da byde edin mnogo seriozen i dobre argumentiran proces, pri koito zloupotrebata s otlagane vyv vremeto tryabva da se izklyuchi. Naprimer, sydyt opredelya v srok ot 20 dni izslushvane na stranite. Ako ne se yavish ili ti ili tvoij predstavitel, gubish. Kato na izslushvaneto, samo vednyj, imash pravo da prilagash dokazatelstva.
Sami razbirate, che kakto kazva i kukla, zakonite se pravyat predimno ot myje, i nie tryabva da namerim nachin da ni chuyat i da se napravi taka zakonyt, che da e v interes na deteto i se podrazbira /kakto kazah v povecheto sluchai/ na maikata.
PISHETE
Samo da dobavya, che ako deistviyata na otoriziraniya roditel se osporvat ot drigiya, to tova trybva da byde edin mnogo seriozen i dobre argumentiran proces, pri koito zloupotrebata s otlagane vyv vremeto tryabva da se izklyuchi. Naprimer, sydyt opredelya v srok ot 20 dni izslushvane na stranite. Ako ne se yavish ili ti ili tvoij predstavitel, gubish. Kato na izslushvaneto, samo vednyj, imash pravo da prilagash dokazatelstva.
Sami razbirate, che kakto kazva i kukla, zakonite se pravyat predimno ot myje, i nie tryabva da namerim nachin da ni chuyat i da se napravi taka zakonyt, che da e v interes na deteto i se podrazbira /kakto kazah v povecheto sluchai/ na maikata.
PISHETE
- Seriozna
Моля някой съпричастен юрист да обясни точно какво се разбира под родителски права в българското законодателство. За да имаме база на какво да се хванем.
А за бързите процедури, свързани с интересите на децата, Сериозна, само ще ти кажа, че в Англия за дете се взимат мерки в рамките на 7 ДНИ.
А за бързите процедури, свързани с интересите на децата, Сериозна, само ще ти кажа, че в Англия за дете се взимат мерки в рамките на 7 ДНИ.
- kukla
Не съм юрист, за да дам компетентно мнение, но дали не можете да опитате чрез Закона за лицата и семейството, да обявите бащата за изчезнал. (Не зная обаче дали това е приложимо за чуждите граждани.) Но ако е приложимо, районният съд назначава лице, което да го представлява, да извършва всякакви действия на управление и да взема всички други мерки за запазване на неговите интереси. Тъй като той едва ли има други роднини в България, за представител най-вероятно ще бъде назначена съпругата.
- Jasmine
Моля, изпратете статията и на мен!
swet_ka@yahoo.de
Аз получих декларация за детето и успях да замина преди две години, но бащата заплашва да я оттегли. Ние вече планирахме почивка в БГ, но като гледам какво може да ни се случи, може и да се откажем от пътуването. Това е направо кошмар. Аз нямам нищо против свижданията на детето с бащата, но той иска да вземе малката за два месеца при себе си в БГ. Проблемът е, че той ме напусна бременна, заради бременната си приятелка и поради тази причина не е живял с моето дете. За моята дъшеря той е "чичкото, който се обажда по телефона и от време на време праща по някоя играчка". Тя е на почти четири години и приема сегашния ми съпруг като баща, говори само немски /разбира български / и мен ме е страх да му я дам дори за две седмици. Тя ще отиде при човек, когото почти не познава, съпругата му /която никак не е заинтересувана от това посещение/ и синът му, чужда за нея страна, чужда култура, чужд език, дори храната, която ще яде ще бъде съвсем различна, от това, на което е свикнала. Тя беше бебе, когато заминахме и не си спомня нищо повече от БГ. Тя е щастлива при нас и има много чувствителна душа.
Знаете ли дали има случаи, в които е отказано на бащата да вземе детето при себе си, заради евентуални психически травми?
Ще ви бъда много благодарна за оттоворите.
swet_ka@yahoo.de
Аз получих декларация за детето и успях да замина преди две години, но бащата заплашва да я оттегли. Ние вече планирахме почивка в БГ, но като гледам какво може да ни се случи, може и да се откажем от пътуването. Това е направо кошмар. Аз нямам нищо против свижданията на детето с бащата, но той иска да вземе малката за два месеца при себе си в БГ. Проблемът е, че той ме напусна бременна, заради бременната си приятелка и поради тази причина не е живял с моето дете. За моята дъшеря той е "чичкото, който се обажда по телефона и от време на време праща по някоя играчка". Тя е на почти четири години и приема сегашния ми съпруг като баща, говори само немски /разбира български / и мен ме е страх да му я дам дори за две седмици. Тя ще отиде при човек, когото почти не познава, съпругата му /която никак не е заинтересувана от това посещение/ и синът му, чужда за нея страна, чужда култура, чужд език, дори храната, която ще яде ще бъде съвсем различна, от това, на което е свикнала. Тя беше бебе, когато заминахме и не си спомня нищо повече от БГ. Тя е щастлива при нас и има много чувствителна душа.
Знаете ли дали има случаи, в които е отказано на бащата да вземе детето при себе си, заради евентуални психически травми?
Ще ви бъда много благодарна за оттоворите.
- Sia
Здравейте Сия,
изпращам Ви статията по имейла. Разбира се, тя отразява само мнението на един съдия, която няма общо с практиката, упражнявана от полицията. Напълно съм съгласна с този съдия, защото по моему и по законите на всяка европейска страна така трябва да бъде, ама идете го обяснете на полицията.
Освен това разбирам семейния Ви проблем, но бъдете сигурна, че го разбират само майки като мен и Вас.
съдебната система е сляпа и глуха за всеки такъв аспект, просто забравете основанието нещо да се предприеме предварително, заради евентуални "психически травми". Не съм юрист, но имам адски богат опит от практиката. Евентуално ще се направи нещо, ако пост фактум се докаже че той почти е утрепал детето Ви , но след като то е стояло при него, а не предварително.
И това е въпрос на многогодишна процедура.
А колкото до идването ви в БГ, нямайки сигурност че ще напуснете страната поради евентуален отказ на инат от бащата, моят съвет е по-добре да не идвате.
Намерете си по-хубаво място за почивка. Нищо няма да изгубите.
И повярвайте ми, нашите закони нямат нищо общо с германските.
изпращам Ви статията по имейла. Разбира се, тя отразява само мнението на един съдия, която няма общо с практиката, упражнявана от полицията. Напълно съм съгласна с този съдия, защото по моему и по законите на всяка европейска страна така трябва да бъде, ама идете го обяснете на полицията.
Освен това разбирам семейния Ви проблем, но бъдете сигурна, че го разбират само майки като мен и Вас.
съдебната система е сляпа и глуха за всеки такъв аспект, просто забравете основанието нещо да се предприеме предварително, заради евентуални "психически травми". Не съм юрист, но имам адски богат опит от практиката. Евентуално ще се направи нещо, ако пост фактум се докаже че той почти е утрепал детето Ви , но след като то е стояло при него, а не предварително.
И това е въпрос на многогодишна процедура.
А колкото до идването ви в БГ, нямайки сигурност че ще напуснете страната поради евентуален отказ на инат от бащата, моят съвет е по-добре да не идвате.
Намерете си по-хубаво място за почивка. Нищо няма да изгубите.
И повярвайте ми, нашите закони нямат нищо общо с германските.
- kukla
Zdraveite, ne sam se zadalbo4avala v tazi tema, no otgore otgore vidiah za kakvo stava vapros i zatova mislia da vi popitam i za mnenieto vi po moia problem! >> Razvedena biah s edin sin na 8 godini & skoro skliu4ih brak s 4ujdenec i stana taka, 4e sled tova (predi broeni dni) polu4ih parvoto pismo ot Lotariata za zelena karta. Do tuk dobre, no zapo4na da me pritesniava fakta kakvo shte pravia ako parviat mi saprug ot kogoto e deteto ne se saglasi da go pusne s men i novia mi saprug v USA- ima li realna opasnost & kakvo moga da napravia po vaprosa za da moga da vzema i sina si sas sebe si?
Predvaritelno blagodaria
Predvaritelno blagodaria
- Belal
Ako bivshiyat vi syprug ne se syglasi da razreshi na deteto da napusne stranata, pred stoi golyam problem. Govorete pyrvo s nego i togava mojete da mi pishete na e-mail ttt_2003@excite.com
- Seriozna
Taka i shte napravia, Blagodaria Vi za sega.
Shte Vi pisha
Shte Vi pisha
- Belal
Za kukla
Bih se radvala da mi pratitei na men statiata i Konvenkciata zashtoto i moia problem e sashtia.Poznavame se otdavna i imam griah kam teb, no imah mnogo rabota i niamah vreme.Sega shte ti pisha na e-maila i se nadiavam da mi prostish i otgovorish
- Bebe
Re: За правото на
Zdraveyte,
Pisha ot chujbina.Az sam sas sledniq vapros: Kakvo sledva da napravq za da vzema sinat si,koito po nastoqshem jivee pri parviqt mi saprug ? Dostatachno li e da iskam prehvarlqne na roditelskite prava na men i v sluchai na otkaz kak trqbva da postapq.
Moje da mi otgovorite tuk v foruma ili na e-mail: kulavida@abv.bg
Prevritelno blagodarq.
Pisha ot chujbina.Az sam sas sledniq vapros: Kakvo sledva da napravq za da vzema sinat si,koito po nastoqshem jivee pri parviqt mi saprug ? Dostatachno li e da iskam prehvarlqne na roditelskite prava na men i v sluchai na otkaz kak trqbva da postapq.
Moje da mi otgovorite tuk v foruma ili na e-mail: kulavida@abv.bg
Prevritelno blagodarq.
- Vida
Re: За правото на
Прехвърляне на родителски права не е възможно. Ще ви трябва съгласие на родителя прикогото живее детето и който както разбирам упражнява родителските права за изготвяне на международен паспорт на детето и нотариална декларация от двама ви за да може детето да пресече границата.
Ако имате проблеми ще ви се наложи да заведете дело за заместване на съгласие на родителя. Пишете след като разберете мнението на бащата на адрес ttt_2003@excite.com
Ако имате проблеми ще ви се наложи да заведете дело за заместване на съгласие на родителя. Пишете след като разберете мнението на бащата на адрес ttt_2003@excite.com
- Anonim
MNogo mi beshe interesno da procheta vnimatelno vsichki publikazii po temata. Za suzalenie nestata sa dosta pesimistichny. Az zivea ot 2 godini v chuzbina i vodia delo sled delo srestu bivshiat mi suprug za promiana na roditelskite prava i dezata mi da doidat da ziveat pry men. No tova e glas v pustinia. Toi ne razreshava nikakvi kontakty na dezata s men, zabranil e v uchilesteto i v detskata gradina da me svurzvat s tiah. Ne mozah da gi vidia i dvata puty kogato si idvah zastoto toy gi ukry s motivut che bil v otpuska, samo ne razbiram kak bezrabotnia si izkhisliava otpuskite?! Ni kakto i da e spored advokatut mi niamam pochty nikakuv shans- prosto niama zakon! Ako niakoi znae nesto poveche molia da mi pishe.
Cvety
Cvety
- cvety
- Нов потребител
63 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|