Здравейте!
Едно време баба ми и дядо ми са си купили апартамент. Баба ми почина преди няколко години и сега дядо ми иска да ми прехвърли апартамента чрез дарение. Нотариусът, с който се съветвах, ми каза, че за целта е нужно удостоверение за наследници на баба ми. Тук идва и проблемът - тя е чехкиня и е била тук със статут на постоянно пребиваващ. От Общината в моя град не могат да ми издадат този документ както вие знаете. Въпросът ми е към кого трябва да се обърна за да получа такова удостоверение?
Вече звънях в Посолството на Чехия и те не могат да ми помогнат. Предполагам, че трябва да се свържа с определена институция в Чехия, но не знам коя е.
Изчетох всичко по темата "Чехия" в Европейския портал за електронно правосъдие, но не успях да си отговоря на въпроса. Ако някой е компетентен по въпроса, ще се радвам да сподели мнението си.
Благодаря!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 22:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Удостоврение за наследници на чужденец
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Удостоврение за наследници на чужденец
Аз не мога да заявя, че съм изцяло компетентен, но ще гледам да разсъждавам логически и на базата на познанията си в тази материя. Вие твърдите, че макар и баба Ви да е била чехкиня е имала статут на постоянно пребиваващ. Съгласно чл. 3, ал. 2, т. 2, буква "а" от Закона за гражданската регистрация в регистрите на населението се вписват и чужденците, които имат разрешение за пребиваване. Това означава, че баба Ви фигурира в регистрите на населението и общината, където е бил постоянният ѝ адрес до момента на смъртта ѝ, не може да Ви откаже издаването на удостоверение за наследници. Това следва от чл. 2, ал. 5 от Наредбата за издаване на удостоверения въз основа на регистъра на населението. Друга предпоставка, освен вписването в регистрите на населението, е за лицето да е бил съставен смъртен акт на територията на Република България.
- bvoykov
- Потребител
Здравейте и благодаря за мнението!
Относно първата предпоставка - тя е вписана в регистрите на Общината и в тяхната база данни е отразено, че е починала. Въпреки това, компетентните органи там ми казаха, че не могат да ми издадат такъв документ и единственото, което ми напечатаха беше удостоверение за родствени връзки, с което се устоверява, че дядо ми е вдовец. Но това не ми върши работа пред нотариуса.
А за втората предпоставка - до момента на смърта й тя е била в Чехия и от там е и смъртния й акт.
Относно първата предпоставка - тя е вписана в регистрите на Общината и в тяхната база данни е отразено, че е починала. Въпреки това, компетентните органи там ми казаха, че не могат да ми издадат такъв документ и единственото, което ми напечатаха беше удостоверение за родствени връзки, с което се устоверява, че дядо ми е вдовец. Но това не ми върши работа пред нотариуса.
А за втората предпоставка - до момента на смърта й тя е била в Чехия и от там е и смъртния й акт.
- mementomor1
- Нов потребител
Чл. 10, ал. 2 от цитираната по-горе Наредба дава възможността да се представи препис или извлечение от акта за смърт, който е съставен в чужбина. Така, въз основа на него и съществуването на данни в регистъра на населението, вече ще може да се издаде удостоверение за наследниците.
- bvoykov
- Потребител
Чудесно! Ще опитам да се позова на тази Наредба и да се надяваме, че ще имам успех.
От друга страна се замислям как органите на нашата Община ще издадат легитимно такова удостоверение, тъй като те не биха могли да разполагат с информация, дали лицето няма някакви наследници на територията на другата страна. Това ме притеснява в случая както и следващата част от чл. 10, ал. 2, който отблязвате, а именно: "Когато в регистъра на населението не се съдържат всички необходими данни за издаване на удостоверението, се представя официален документ, издаден от компетентните органи на държавата, чийто гражданин е лицето, удостоверяващ семейното му положение, данни за съпруг/а и роднини по права линия от първа степен и по съребрена линия от втора степен." Притеснявам се, дали няма да се хванат за това и все пак да се наложи да търся информация от чешките компетентни органи.
От друга страна се замислям как органите на нашата Община ще издадат легитимно такова удостоверение, тъй като те не биха могли да разполагат с информация, дали лицето няма някакви наследници на територията на другата страна. Това ме притеснява в случая както и следващата част от чл. 10, ал. 2, който отблязвате, а именно: "Когато в регистъра на населението не се съдържат всички необходими данни за издаване на удостоверението, се представя официален документ, издаден от компетентните органи на държавата, чийто гражданин е лицето, удостоверяващ семейното му положение, данни за съпруг/а и роднини по права линия от първа степен и по съребрена линия от втора степен." Притеснявам се, дали няма да се хванат за това и все пак да се наложи да търся информация от чешките компетентни органи.
- mementomor1
- Нов потребител
Възможно е, така както и аз чета разпоредбата, но може би трябва да питате в чешкото посолство дали е възможно оттам да ви издадат документ, който да удостоверява родствените връзки или да ви кажат поне откъде да се снабдите с такъв. Пробвайте първо със смъртния акт само, може и да мине.
- bvoykov
- Потребител
С посолството опитах още преди да пусна темата, но безуспешно. Казаха ми, че имат договор за правна помощ с Чехия или нещо такова и според него подобни въпроси следва да се осъществяват между Министерство на правосъедието на България и Чехия. Аз бях малко песимистично настроен, но звъннах и в Министерството, от където ми казаха, че не се занимават с подобни въпроси на физически лица и следва аз сам да си гоня работите със съответната институция. Следващата седмица ще опитам с Вашите насоки и ще видим какво ще стане. А със смъртния акт вече ходих в Гражданско състояние и ми казаха, че не върши работа. В крайна сметка ще се обърна към адвокат, ако се наложи. Без този документ нищо не мога да свърша.
- mementomor1
- Нов потребител
Ако не стане по друг начин, опитайте да си извадите от чешките власти европейско удостоверение за наследство по реда на Регламент (ЕС) № 650/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 4 юли 2012 година относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на решения и приемането и изпълнението на автентични актове в областта на наследяването и относно създаването на европейско удостоверение за наследство http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 50&from=BG
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Само да спомена, че новото европейско удостоверие :
Член 83
Преходни разпоредби
1. Настоящият регламент се прилага по отношение на наследяването на лица, починали на датата или след 17 август 2015 г..
Но пък със сигурност има подобни форми за преди 2015.
Член 83
Преходни разпоредби
1. Настоящият регламент се прилага по отношение на наследяването на лица, починали на датата или след 17 август 2015 г..
Но пък със сигурност има подобни форми за преди 2015.
- gergana12
- Младши потребител
Благодаря ви за отговорите!
Аз попаднах на тази информация, но понеже тя е починала преди 2015-та заключих, че няма да ми бъде от полза. Ще видим утрешния ден какви разкрития ще донесе и ще дам ъпдейт.
Аз попаднах на тази информация, но понеже тя е починала преди 2015-та заключих, че няма да ми бъде от полза. Ще видим утрешния ден какви разкрития ще донесе и ще дам ъпдейт.
- mementomor1
- Нов потребител
Здравейте!
В крайна сметка се свързах с адокат, който скоро е движил почти идентичен случай и вероятно с негова помощ ще се случат нещата. Тъй като ми се налага да стане възможно най - скоро.
Благодаря ви много за отговорите!
В крайна сметка се свързах с адокат, който скоро е движил почти идентичен случай и вероятно с негова помощ ще се случат нещата. Тъй като ми се налага да стане възможно най - скоро.
Благодаря ви много за отговорите!
- mementomor1
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|