начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Отново за издръжката за дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отново за издръжката за дете

Мнениеот kukla » 07 Авг 2003, 10:59

Здравейте, много Ви моля който знае, да ми помогне в следното питане:
Бившият ми съпруг е осъден да плаща 35 лева за сина ми, на 6 години. Той, като всеки "достоен" български мъж, който развеждайки се с жена си, се разведе и с детето си, се прави на интересен. Два месеца не плаща, а накрая на втория плаща. Считам, че на всеки юрист му е ясно защо прави така.
Заведох срещу него изпълнително дело за издръжка с изпълнителния лист, като претенциите ми са да изплаща всяка вноска в текущия месец, и че ми дължи лихва, може да е напр. 2 стотинки, но дължи, върху всяка просрочена вноска, заедно с хонорара на адвоката ми.
Въпросът ми е, може ли на това основание, че дължи издръжка, да се затворят границите за него и има ли някакъв таван за сума, която да дължи, за да стане това?
Ако може, каква молба и къде да се депозира, въобще както трябва да се направи?
Благодаря Ви!
kukla

Re: Отново за издръжката за дете

Мнениеот Seriozna » 07 Авг 2003, 11:15

Pregledaj ZBDS. Merkite za prinuda, chl.75,t.4. Ako razberesh, che toj se kani da izliza v chujbina, veche znaesh kak da deistvash.
Drug nachin mislya che nyama. I da go osydish za neplashtane, dori da e popravitelen trud ili probaciya, mislya che ne vliza v definiciyata na chl.153a ot NPK /za izdryjka delata veche sa ot chasten harakter/ i sledovatelno ne mojesh da prilojish chl.75.3
Seriozna

Мнениеот Bebe » 07 Авг 2003, 11:30

ZBDS=??? Molia napishete go izcialo za da go vidia i az
Bebe

Мнениеот Seriozna » 07 Авг 2003, 13:25

ZBDS=Zakon za bylgarskite dokumenti za samolichnost
Seriozna

Мнениеот margaret » 13 Авг 2003, 12:36

Моя - бившия е осъден да заплаща издръжка в размер на 60 лв. месечно, считано от завеждане на делото/февруари т.г./. Беше призован чрез ДВ, защото така и не го открих къде живее. А сега как да разбере че е осъден? Моля отговорете ако имате някакви идеи. Благодаря предварително!
margaret
Младши потребител

Мнениеот Sali » 19 Авг 2003, 01:18

Има ли закон, според който издръжката за дете трябва да се плаща през текущия месец?
Sali

Мнениеот еее » 19 Авг 2003, 13:55

Няма такъв закон,пък и най-малкото-заплатите в предприятията се изплащат обикновено в края на следващия месец.Предполагам,това ще бъде аргументът,с който осъдения да плаща баща,ще се защити и затова няма да получите издръжката през текущия месец.
еее

Мнениеот poul » 19 Авг 2003, 15:42

Зблъсквал съм се и съм правил опити да бъде наложена мярка по ЗБДС по подобен казус. Директорите на сектор документи за самоличност и чужденци /упълномощени от МВР/ отказват въобще да се занимават. ..
poul
Младши потребител

Мнениеот Seriozna » 30 Авг 2003, 21:25

A vie kakvo pravite sled podoben otkaz?
Seriozna

Мнениеот Imperator » 31 Авг 2003, 11:40

Госпожо,
Забраната за напускане пределите на страната е дадена в чл.153а(5)НПК.Това става, само ако някой е обвинен в извършване на пестъпление. Би било редно да знаете, че по Европейската Конвенция за Защита на Правата и Свободите на Гражданите, е предвидена само и единствено гражданска отговорност. Наказателната отговоронст е изключена и ако ппристигне дело в Страсбург с казус на осъден съпруг от наказателен съд, то тази присъда ще бъде оборена и държавата ще трябва да плаща на съпруга обезщетение за неправомерното осждане.Подразбира се, че държавата няма правото да се намесва в семейните отношения освен в границите на гражданската отговорност. Иначе казано, вместо да " му извадите око, ще му изпишете вежди"- чл.8 от Конвенцията и протоколи №4 и №7.
Нещо повече: ако получавате пари от социалните, на основание, че съпругът ви не изплаща редовно издръжката, рискувате. Адвокатите знаят, че не може да се сучи от две крави...доста време у нас се постъпваше по един тертип и жените получаваха от две места пари - от социалните и от съпруга си. Така ги учеха лакоми адвокати. Ако вашият адвокат ви е взел пари за гледане на делото, то той ви е измамил.Тия дела са безплатни! Тоест, не дългжите никакви адвокатски възнаграждения по Наребда на Висшия Адвокатски Съвет у нас.Сама си направете преценка на какъв човек сте попаднала.
Imperator
Потребител

Мнениеот adw. Kotari » 31 Авг 2003, 16:31

От 2003 г. има Наредба с което се определя реда за изплащане на неполучени издръжки за деца чрез Общината при определени условия .
adw. Kotari

Мнениеот nova » 01 Сеп 2003, 18:51

държавата няма правото да се намесва в семейните отношения освен в границите на гражданската отговорност

Tova bi tryabvalo da e taka, no vsyshnost - chl.182 NK - uvrejda normalnite otnosheniya
nova
Нов потребител

Мнениеот Imperator » 02 Сеп 2003, 11:07

Това азначава, че НК в тази част е несъгласуван с Европейското законодателство.И е разбираемо, понеже от 1968 г. тази Глава от НК е запазила стратие "приоритети" на тагавашното мнозинство в Народното Събрание. Няма да засягам въпроса, защо СДС не промени това пра-старо положение. И това е разбираемо, нали?
Imperator
Потребител

Мнениеот Seriozna » 02 Сеп 2003, 22:29

Molya da poyasnite kakvo imate predvid s "НК в тази част е несъгласуван с Европейското законодателство". Kyde moga da procheta neshto poveche? V kakvo namirate izrazena arhaichnostta na nashteo zakonodatelestvo i evropejskoto?
Ako jelaete mojete da mi pishete na ttt_2003@excite.com. Imam interesen kazus po tozi chlen ot NK
Seriozna

Мнениеот Imperator » 10 Сеп 2003, 12:34

Здравейте Мадам!
По-горе по същата тема съм посочил източниците за поддържаните от мен позиции. За сега у нас се направи малка крачка към ненамесата на държавата в личния или семейния живот на ниво наказателна отговоронст.Въведена беше старата форма-ТЭЖБА- от Закан за извънбрачните и за осиновяването.Тогава с една мълка тъжбица до прокурора се е искало наказателното преследване.Сега, с тъжба ще се дава ход в наказателна процедура при неизплатини издръжки, което означава че деянието е частично декриминалиризано Все пак наказателното производство не се започва от прокурорът- един от органите на държавна власт.
Колкото до казуса, който искате да споделите с мен, нека го видя-изпратете ми го тук или на моя адрес в ЛЕКС-а Imperator@lex.bg.А осреде Вас, защо тези текстове от Глава "Престъпления против семейството, брака и младежда " се прилагаха със същата сили и за казусите на извънбрачно? - чл.183 ,ал 1 от НК най-вече? А какво ще кажете, за липсавата от наказателна отговоронст срещу недвижимата собственост. От 195 до 218 само в един член се говори за посегателства срещу недвижима собственост-216 от НТ. А ужким главата е озаглавена защита на собствеността.
Толкова засега. Очаквам казуса!
Гришата
Imperator
Потребител

Мнениеот KTT » 10 Сеп 2003, 14:20

Здравейте, госпожо!
Вашият (и съответно на Вашето дете) интерес е да получавате издръжката, така както я е присъдил съда, а не да преследвате бащата на детето по наказателен път, защото от това няма да спечелите нищо (освен морално удовлетворение). Затова Ви отговарям конкретно на въпросите:
1. Съгласно чл. 89 от Семейния кодекс:
Плащане на паричната издръжка
Чл. 89. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) Паричната издръжка се изплаща ежемесечно. При забава се дължи законна лихва.
Следователно съдът е длъжен да присъди (и сигурно е присъдил) и лихвата върху всяка просрочена вноска. Така че тя, заедно с хонорара на адвоката Ви се дължи.
2. Съгласно чл.75, т.4 от ЗБДС:
Чл. 75. Не се разрешава напускане на страната, а паспортите и заместващите ги документи не се издават или издадените се отнемат на:
4. лица, които са осъдени да плащат другиму издръжка и не са я осигурили за срока на пребиваването си в чужбина.
Следователно възможността да ограничите пътуванията на Вашия съпруг в чужбина е налице и органът, който налага мярката не може да откаже налагането й. Тъй като имате образувано изпълнително дело следва да депозирате молба пред съдия-изпълнителя с искане за налагане на мярката. Достатъчно е дори и закъснение с един ден за плащане на издръжката, за да направи съдия-изпълнителя предложението. Размерът на издръжката няма никакво значение.
KTT

Мнениеот kukla » 10 Сеп 2003, 15:39

blagodaria, tova e sushtestveno!
kukla

Мнениеот Сериозна » 11 Сеп 2003, 09:26

След като не е в интерес на детето да се търси наказателна отговорност от родителя за неизплатена издръжка защо тогава наказателната норма съществува? Не трябва ли да отпадне регулирането на семейните отношения чрез наказателно-правни мерки? Колко са случаите когато след наказателна присъда родителят се е издължил или е започнал да спазва закона?
Сериозна

Мнениеот faith » 11 Сеп 2003, 18:39

Малко пояснение - в ЗБДС е предвидена възможност да се отнемат документите и/или да не се разреши напускане на територията на РБ на лица, които са осъдени да плащат другиму издръжка и не са я осигурили за срока на пребиваването си в чужбина.
Относно т. нар. "срок на пребиваване" - де факто недоказум, зависи изцяло от Вас и от съдия-изпълнителя при който е образувано изпълнителното дело.
Има много начини за обезпечаване на вземането Ви.
Особено ако съпругът Ви има недвижим имот. Във вашия случай, имам предвид - издръжка, не се ползва със закрилата на закона, т.е. дори и жилището му да е единствино, може да се изнесе на публична продан.
Желая успех.
faith
Нов потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси