Колеги,
Какво мислите по следния казус. Съпругът притежава по наследство недвижим имот-апартамент в съсобственост с брат си. Братът е в чужбина и чрез пълномощно предоставя на брат си правото да се разпорежда с наследствения им апартамент, включително да продаде неговата част на трети лица или на себе си. Ако братът, възпозвайки се от предоставеното му право, прехвърли чрез покупко-продажба половината от апартамента, равна на братовата му част, съпругата на приобретателя ще стане ли собтвеник на половината от придобитата чрез покупко-продажба част от апартамента?
Благодаря ви за отговорите.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 19:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
СИО
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: СИО
Искам да кажа, кое Ви кара да допускате, че съпругата няма да стане собственик? Няма причина да не стане.
- МСМ
Причината е, че казусът ми се стори по-заплетен. Преди всичко, апартаментът е придобит по наследство и е лична собственост на съпруга в съсобственост със сънаследника - брат му. Би трябвало, след като придобиването ще е възмездно, върху половината от апартамента да се учреди СИО. Няма ли да се получи сблъсък между личната собственост върху наследствената част и възмездно придобитата, обект на СИО?
Отделен е въпросът, че това е оборима презумпция и е въпрос на доказване има ли или няма съвместен принос /което в случая не ме вълнува чак толкова/.
Отделен е въпросът, че това е оборима презумпция и е въпрос на доказване има ли или няма съвместен принос /което в случая не ме вълнува чак толкова/.
- elenailtcheva
- Младши потребител
Знам, но братът е изпратил пълномощно за продажба. Освен това, не е ли вярно, че дарението може да бъде оспорено от наследниците, докато покупко-продажбата не може.
Така или иначе, получих потвърждение на мнението ми. Много ви благодаря.
Така или иначе, получих потвърждение на мнението ми. Много ви благодаря.
- elenailtcheva
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|