начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

срок за решение по дело

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

срок за решение по дело

Мнениеот Мая » 14 Окт 2003, 12:59

Може ли някой да ми каже има ли задължителни срокове за съда в които да се произнесе. На 17 февруари в жалбата ни се гледа в Софийски гредски съд. Оттогава ни вест ни кост ни решение! Не е ли малко множко за едно гражданско дело от има няма 20 листа по него (основното са 2 експертизи)
Мая

Re: срок за решение по дело

Мнениеот :-) » 14 Окт 2003, 13:11

Срокът, в който трябва да се произнесе съда по дадено дело (и който го има в ГПК), по мнението на проф. Корнезов е инструктивен, а не преклузивен-доколкото зная това мнение се застъпва и от повечето процесуалисти.
Във всеки случай-ако атакувате решението на СГС само на това основание (за срока)-да знаете, че няма да сполучите.
Но иначе сте права, де:-)
...произнасянето на съда ВСЕ ПАК трябва да е в разумни срокове
:-)

Мнениеот :-) » 14 Окт 2003, 13:24

Т.е. ако трябва да отговоря директно на въпроса Ви, задължителен срок няма, но този случай е истинско безобразие, защото на 17.10 стват точно осем меесеца от последното заседание по делото, нали така?!
Тогава ще Ви посъветвам да подадете "жалба за бавност" (чл. 217а от ГПК)-прочетете текста и вижте дали Ви устройва като вариант за действие, но е единствения правен способ за защита в случай като Вашия!
Съчувствам ви най-искрено

Мнениеот Мая » 14 Окт 2003, 13:34

Благодаря за отговора. Аз разбира се нямам намерение никого да атакувам а съм и търпелив човек. Само си мисля че не е нормално съдът да няма някакъв разумен срок за произнасяне. В края на краищата ако делото стои там неограничено дълго време аз през това време губя. За тях не знам ама за мене времето е пари
Почвам да разбирам какво искат от Европейския Съюз
ако с месеци се чака за решение на съда за какво правоъсдие си говорим?!
и кой в края на краищата носи отговорност?

;-)
Мая

Мнениеот :-) » 14 Окт 2003, 13:39

Така е, права сте и напълно Ви разбирам, но......

Мнениеот Мая » 14 Окт 2003, 13:44

Пак благодаря
да се чуди човек да се смее или да плаче!
Аз съдя общината и държавата за вреди нанесени от бездействие задето ми взеха къщата (и парите) и 16 години не построиха апартамента дето трябваше да получа като обещетение. Няма да разправям къде само не отидох и какво ли не чух от Софиянски и разни там областни управители зам.министри депутати и т.н накрая заведох дело дето на първа инстанция в районния съд се яви юристката на общината и каза че в акт 100 по ЗТСУ с който разполагам нямало срок за изпълнение на задължението (което те не оспорват) . Ами то ако нямаш срок нямаш задължиние! Пък съда излезе с решение че съм имала "безобектна собственост" Не го знам това яде ли се пие ли се ама със сигурност в него не може да се живее.
Та сега и съда!...И там нямат срок
Абе в тази държава само аз ли имам задължителни срокове дето ако не ги спазвам чудеса стават?!
Мая

Мнениеот Мая » 14 Окт 2003, 13:48

Добре изоках се
Сега ми е по-леко
Синът ми сега е студент юрист в СУ. Докато стигнем до Страсбург сигурно вече ще е мастит юрист
Друго няма ама това дело ще му го завещая ...нещо като фамилна ценност
Благодаря
Мая

Мнениеот :-) » 14 Окт 2003, 14:16

По принцип, ако задължението няма срок за изпълнение-то следва да се изпълни веднага-това е принцип в облигационното право.
Юристката на общината(естествено) е излязла с този аргумент, защото и няма какво друго да Ви противопостави-явно Вие сте изправната страна в случая.
Това - за "безобектната собственост"- приемете го в смисъл, че рано или късно ще си вземете полагаемото Ви се жилище. За жалост, явно ще се наложи да изчакате до щастливия край малко повече от предвиденото, но какво да се прави...?!

Мнениеот Мая » 14 Окт 2003, 14:36

Това за изпълнинието веднага е така. разбрах даже че с този акт 100 (бил стабилен....ама не става за живеене) съм имала възможност да изкам изпълнението му в момента на получаването. Да да ама не!.. не ставало така
Проблемът е другаде. Аз не съм единствената (както каза Софиянски) В София само са някъде към 2000 такива случаи. Ако аз спечеля делото (това може и да се преглътне) но печелят и останалите (стана малко като Левски ама е така). А сумата вече става значителна. Да не говорим че няма да е и окончателна.
та май това е причината. Сритала съм ги доста болезнено. А че съм изправна в това спор няма! Нищо не е ставало по моя инициатива. Все с разни административни актове ме отчуждаваха и определяха какво и накаква сойност мога да получа като обещетение. И всичко съм платила до шушка преди 16 години.
Мисля че затова на първа инстанция съдийката излизе с такова решение в което признава че сме ощетени ама сме имали "безобектна собственост". Просто не й се искаше да взима такова решение дето ще повлече след себе си един господ знае още колко идентични искове. Ама залужават тези шмекери от общината да им се натрие носа! жалко че няма как персонално да ги съдя!...колко разплакани хорица съм виждала там! Срамота е
....та чудя се сега каква хватка ще използват...май бедно им е въображението щото много време го мислят
Мая

Мнениеот :-) » 14 Окт 2003, 14:50

Каузата Ви е справедлива и според мен си струва пътя да се извърви докрай(ако е необходимо и на трите инстнции) - каквото и да ви костват тези усилия и пропилени нерви.
Не се оставяйте на тези тъпаци от Столична голяма община !
Тъй или иначе е важно (и необходимо) "безобектната собственост" да се превърне в "обектна" :-) някога
...нали така?!

Мнениеот Мая » 14 Окт 2003, 15:03

А няма няма да им се оставя! И до Страсбуг ще ида
И ако спечеля делото ще се постарая да му дам максимална гласност та да разберат и другите измамени какво да правят
бедата е че тези дето не си мръднаха пръста ами нагло ми казваха че "такъв ми бил късмета" (Софиянски) те пак ще се измъкнат сухи от водата. И какво излиза? Че дори да спечеля ще ми платят с парите от данъци? Т.е пак от мене и от такива като мене!
Ех ако има начин лично да ги съдя. Щото то общината не бездейства. Бездействат дерибеите в нея! Ама не те плащат
А иначе благодаря
Наше дело - правое ! Победа будеть за нами!
хаха така ли беше? или съм забравила руския. Аз тези падежи така и не ги научих
е това е малко шега
Мая

Мнениеот Тета » 15 Окт 2003, 16:30

Законният срок, в който съдът трябва да се произнесе с решение е 1 месец. Този срок важи за всички инстанции, НО за съжаление ТОЙ Е ИНСТРУКТИВЕН. С други думи, ако съдът не го спази, не следват никакви законни последици за страните. Във Вашия случай, имате основание да подадете жалба за бавност до председателя на ВКС, ако делото е гражданско или до председателя на ВАС, ако е административно. Преди това обаче проверете в деловодството на СГС, дали делото е обявено за решаване или пък е насрочено за ново разглеждане на друга дата. Възможно е след като е било обявено за решаване, съдът да отмени хода по същество и да го насрочи отново.
Тета

Назад към Семейни казуси