начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Брой на браковете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Брой на браковете

Мнениеот 12345 » 20 Окт 2003, 10:49

Интересно ще е да чуя мненията ви за това до колко пъти (като бройка) може да сключва брак човек?
Вярно е, че СК мълчи по въпроса и това означава, че може да се опитваме да догоним рекорда на Елизабет Тейлър, но не е ли уместно според вас да се въведе(по подобие на църковното право) някакво нормативно ограничение-напр. максимум четири брака.
12345

Re: Брой на браковете

Мнениеот Зари » 20 Окт 2003, 10:55

Много интерес въпрос. Какъв според вас колега, е смисълът от подобно ограничение? Личното ми мнение е, че няма нужда от подобно ограничение.
Зари

Мнениеот 12345 » 20 Окт 2003, 11:01

А моето лично мнение е, че такова ограничаване се налага от например следното съображение - ако един човек е сключвал бракове четири пъти и четири пъти се е развеждал по негова вина(видно и от решенията на брачния съд), то това не значи ли, че чисто и просто такъв човек не е за семейство и поради това трябва да му се забрани(чрез нормативното ограничение) да разрушава повече човешки съдби!!!
12345

Мнениеот Зари » 20 Окт 2003, 11:31

Като цяло е така, но все пак навлизаме в доста лични взаимоотношения. Това, че определено лице се женило и развеждало 4 пъти все по негова вина, не означава непременно, че трябва да му са забрани да сключва повече бракове. Поне в нашата държава това не може да се случи. В наякой европейски държави, където църковния брак е допустим без да е налице граждански брак, мисля че има каноническа забрана за сключване на повече от определен брой бракове. Смятам, че тезата ви може да се възприеме едва тогава, когато в семейния кодекс на РБ се внесе промяна, относно църковния брак.
Зари

Мнениеот МСМ » 20 Окт 2003, 11:36

Брачният му партньор (петият) си има грижата за съдбата си. Да не е малък!
Представете си, че аз много искам да се оженя за някой с четири развода по негова вина. Хубав-лош, умирам за него. А законът не ми позволява. Няма ли да се чувствам с още по-разрушена съдба? ;-)
А и съдбата можеш да си я разрушиш по тоя начин и без брак.
МСМ

Мнениеот 12345 » 20 Окт 2003, 11:43

Е, да, аз знам за каноническата забрана, писах, вече, че е така-католиците имат, ние които сме към източноправославното вероизповедание също имаме подобно ограничение-то е до 4 брака(вкл.). Не знам помните ли от историята случая с цар Иван Асен ІІ
Намирам разрешението от църковното право за уместно и целесъобразно, затова и си мисля, че то почива на вярната основа като идея и разсъждения-неслучайно са го решили!! Защо това да не се случи като уредба и по отношение на гражданските бракове?!
Конституцията не забранява такова ограничаване, значи може да стане и сега-то няма да противоречи и на международните актове в областта на правата на човека.
12345

Мнениеот 12345 » 20 Окт 2003, 11:58

Не съм съгласен - представете си, че този пети брачен партньор е младо и неопитно 18-годишно момиче, заслепено от погрешната си преценка по отношение на един такъв човек и неподозирайки за истинската му същност. Законът следва да го предпази, а и никой не забранява на човека с 4-те бракове (в нашия пример) да съжителства на семейни начала(без брак) с който си ще-окей, негова си работа. Но брак повече за него - НЕ!!!
По вашата логика, излишно е да има и процедура за поставяне под запрещение(каквато има в ГПК), защото всеки си носел отговорността и отговарял сам за себе си и не бива да се бъркаме в чуждите, хорски решения! Случаят с броя на браковете си мисля, че налага обаче друг подход, а не либерален като вашия!
12345

Мнениеот МСМ » 20 Окт 2003, 12:18

При запрещение човекът обективно не може да вземе правилното за него решение. Тези, които задействат процедурата, се грижат за него - поне такава е идеята. ;-) При забрана за брак ти се опитваш да се грижиш за интереса на един психически здрав възрастен човек - бил той и 18-годишен.
В страните, в които църковният брак е брак и в юридическия смисъл, съществува наред с него и граждански брак без ограничения на броя.
И пак да кажа - съжителството на семейни начала може да ти разбие живота (ако ще ти го разбива) не по-зле от брака.
МСМ

Мнениеот МСМ » 20 Окт 2003, 12:25

Мисля, че мотивът на забраната от църковното право не е този, който сочиш ти. Там и след четири овдовявания (при които не си си убивал ти ;-) съпрузите) пети брак е забранен. Доколкото знам, целта е да не се насърчава наличието на много сексуални партньори - било то последователни, а не едновременни. Падна голям смях, когато учехме като избираем предмет църковно право. Преподавателката - Гълъбина Петрова - ни прочете едно писание отпреди векове, в което се казваше: "вторият брак е за онези, които не могат да се въздържат". Та така.
Ако осемнайсетгодишните са чак толкова неспасяемо млади и неопитни, дай по-добре да вдигнем възрастта за брак - до 25 или 30 години да става с разрешение на съда. (Майтап)
МСМ

Мнениеот Георги » 21 Окт 2003, 16:17

Какво означава "разрушаване на човешка съдба" ????
Лошо ли е това или не ?
Наказуемо ли е ?
Отдавна ролята на религията в нашето обществото се е изчерпала.
Защо се оповаваме на нея, като всеки по конституция може да бъде всякакав.
Аз пък може да съм мюсюлманин.
Искам четири жени наведнъж , защо не устояваш това мое искане.
Аз така ще направя четири жени щастливи, а иначе ще разруша на 3 от тях човешката съдба
Я се олисни студена вода на очите
Георги

Мнениеот 12345 » 21 Окт 2003, 16:26

Пише се не "оповаваме" , а "уповаваме" неграмотник такъв !!!!!!!!!!!
Да прогниеш в ада дано, нещастник гаден!!!!!!
Религията е по-ценен регулатор от правото, защото ни учи на МОРАЛ, а това е най-важното
12345

Мнениеот Ерген » 21 Окт 2003, 17:16

Хи-Хи
Машалла!
Що нема` некой да предложи - ако съм сменил 4 работодатели, да немам право да хода при пети.
Ей, 12345 ти за какви бракове говориш - хетеро или хомо бракове
Барем да предложиш по 4 от всеки вид...
Ерген

Мнениеот bknboris » 23 Окт 2003, 11:27

schto za interesna diskusija ... a mi ja si predstavete che chovek e mnogo bogat, i brakovete koito skljuchva oznachavat za syotvetnite syprugi mnogo dobri dohodi i osigurenost sled razdjalata ... ili
ogromno nasledsto za poslednata jena sled smyrtta na myja i ... [?]
bknboris

Мнениеот ерген » 11 Ное 2003, 23:49

Според мен бракът е отживелица и броят на браковете трябва да се застопори по закон на НУЛА.
Това е нещо като легална проституция на едро и няма нищо общо с любовта - сключваш дългосрочен договор с някого да спиш с него, при условията на семейния кодекс. Тъпотия останала от средновековието. Но за радост, все повече млади хора в БГ разбират това и живеят съвместно без брак.
ерген

Мнениеот Гери » 12 Ное 2003, 11:02

Хайде хайде, той и моят съпруг така разправяше,... но след четири месеца се взехме по официалния гражданскоправен път... с всичките му там формалности на гр. брак :))) /излушах и 1 лекция по семейно.../. Не ми разправяй ти, че брака няма значение, аз самата си мислех че това е така, но противно на очакванията ми брака се оказа хубаво нещо, макар и да сме двама юристи вкъщи :)
Гери

Мнениеот Стара мома » 12 Ное 2003, 11:51

Легална проституция, ама години наред си се занимавала предимно с домакинство и гледане на деца, а после те зарязват без брак и без развод, значи и без ангажименти, без СИО и т.н. и ти дори нямаш професия (стаж, опит, контакти...), за да почнеш работа.
Стара мома

Мнениеот badu » 14 Ное 2003, 11:17

реплики от рода на "да прогниеш в ада дано, нещастник гаден!!!" не е от най-моралните обръщения.
КАК СМЕЕШ ТОГАВА ДА ГОВОРИШ ЗА МОРАЛ
badu

Мнениеот badu » 19 Ное 2003, 11:22

затова отстоявам позицията че мястото на жената не е в къщи. Все пак е равноправен член на обществото
badu

Мнениеот ерген » 20 Ное 2003, 12:41

Те много жени хич и не стоят в къщи. Бърдаците са пълни с омъжени, които обясняват на мъжете си че отиват на работа и замотават въпроса къде.
Това че сексът е биологична необходимост го разбирам, но не разбирам защо трябва постояно да се смесва с лицемерие, измами, насилие и игри чрез семейни кодекси. Че това често разрушава животът на отсрещната страна напълно, води и до самоубииства, депресии и други. Не може да накараш някого да обича, но поне не му давай оръжие да си играе със съдбата на другиго.
Семейният кодекс е играл важна роля през Средновековието, когато жената е трябвало да седи в къщи и гледа куп деца - а сега за какво е ? Да се злоупотребява с него.
ерген

Следваща

Назад към Семейни казуси