начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

СИО и предварителен договор

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

СИО и предварителен договор

Мнениеот Иван Гаврилов » 30 Ное 2003, 23:48

Зравейте колеги,
Имам проблем с един развод. Два недвижими имота. Хората са съгласни на всичко и са готови на компромиси, единият имот при единия, другия - при другия.
Хрумна ми следното:
Законно ли би било, ако двамата съпрузи, с предварителни договори се разпоредят със своите 1/2 идеални части от двата недвижими имота - така че всеки съпруг да получи един имот.
И в предварителните договори да се постави условие, че пораждат действие тогава, когато бракът бъде прекратен?
Благодаря Ви
Иван Гаврилов

Re: СИО и предварителен договор

Мнениеот zari » 01 Дек 2003, 10:12

Колега, струва ми се, че една такава уговорка свързана с бъдещо събитие би била нищожна. Няма ли да е по-лесно, ако се разберат кой имот за кого остава и да се подписва споразумение?
zari

Мнениеот bgjurist » 01 Дек 2003, 11:09

Колега, такъв предварителен договор би бил нищожен, тъй като заобикаля закона. Имуществото в СИО е неподелимо, а се дели при развод, унищожаване, смърт на единия от съпрузите. Относно вещите в СИО, разпорежданията с тях се извършват ЕДНОВРЕМЕННО ОТ ДВАМАТА съпрузи. При развод делбата на тези имоти следва да се уреди в споразумението по чл.100 (или чл.99, ал.3) от СК.
bgjurist
Потребител

Мнениеот Иван Гаврилов » 01 Дек 2003, 22:00

Благодаря Ви, колеги
След изчитането на тълкувателния справочник и аз достигнах до това мнение.
Благодаря
Иван Гаврилов

Назад към Семейни казуси