начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Делс за бащинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Дело за бащинство

Мнениеот Imperato » 11 Апр 2004, 12:31

Плунем на ВС-постановлениеи №5/1978 г. от 21.02.1979 г. за обобщаване на съдебната практика по НЯКОИ въпроси за ссъдебнато устаеновяване на произход, Сборник на ВС, Гражданско Колегия за 1980 г., стр.19-24.

с.23....+ вместо по чл. 127 ЗЛС, се разглеждат като спорове за произход с допущане на доказателства, вксл. и екпертиза за произход.ТАКАВА ПРАКТИКА Е НЕПРАВИЛНАV 1. Съдилищата съ длъжни, когато решеват спорове за произход по \Семейния кодекс, да имат пред вид ИЗВЪНРЕДНО важното ЗНАЧЕНИЕ на произхода и правилата по Установяването и оспорването му за глажданското състояние и СЕМЕЙНОТО ПОЛОЖЕОНИЕ НА ЛИЧНОСТТА"
с.20-" С оглед изискването за все по-голяма ефективност и качество на съдебните актове, препоръчва ДА НЕ СЕ ДОПУСКАТ коснстариранети при проверката неправилности, които се свеждат до следното. При рацглеждане на спорове за произход в редица случаи съдилищата АБСОЛЮТИЗИРАТ началото за истинност/кръвна връзка/ и са пренерегвали ПРАВИЛАТА, които допущат тако изключение от отклонение он началото за истинност...особено,ако при такива НЕДОПУСТИМИ ИСКОВЕ е извършена експертиза...От значение е още обстоятелството, че Основният способ за установяване на произход е НЕСЪДЕБНИЯТ." Нещо да кажеш драги ми Койчо от Койнаре.

Сборник за 1991 г., Решение №450/ от 05.03.1991 г. по гр.х.д.№ 80/89 г.,Второ ГО:
" Неправилно съдът е основал решението си единствено на заключенията на медицинската експертиза. Вярно е, че нито една от експертизите не изключва ответника като вероятен биологичен баща на роденето от ишцата дете. НО ТЕ НЕ СА АБСОЛЮТНО ОСНОВАНИЕ ЗА УВАЖАВАНЕ НА ИСКА"
Imperato

Мнениеот Койчо от Конаре » 12 Апр 2004, 08:21

Ваше величество,
Щом настояваш, нека да се разберем най-после по въпроса за Живко Сталев и извънбрачното съжителство. Разбира се, че не е допустим иск за установяване на съжителство без брак, защото изобщо не са допустими каквито и да било искове за установяване на факти. Има обаче два тънки момента, те всъщност са дебели, но щом не ги забелязваш, за теб може и да са тънки:
1.Не са допустими искове в които факт, а не правоотношение, е ПРЕДМЕТ НА ИСКА. Това никак не пречи по всеки един иск във връзка с установяването на правоотношение да се доказват факти, които имат значение за това правоотношение. Не само не пречи, ами напротив - без такова доказване е невъзможно. Такъв факт според случая може да бъде всеки един факт от действителността, включително и извънбрачното съжителство, стига да има значение за изхода на делото.
2.Когато законът изрично допуска, могат да се предявяват и искове за факти. Такъв е случаят с установяването на произход. Между другото, за да произхожда едно дете от един мъж, не е непременно необходимо той да е съжителствал на семейни начала с майка му. Не знам за 1940 година, но през 2004 у нас бащата на ВСЯКО извънбрачно дете може да се "търси", пък дали ще се намери, е отделен въпрос. Този иск също може да бъде недопустим - ако е пропуснат срокът например, или са нарушени други правила за предявяването им. За такива случаи става дума в цитираното от теб решение. "Кръвната експертиза не е абсолютно основание за уважаване на иска" - ами по всяко едно дело може да има купища доказателства, които поотделно не са "абсолютно основание" за уважаване на иска, а заедно да убедят съдията, че искът е основателен.

Колкото до договора за раждане на дете и за заживявяне на семейни начала без брак - no comment. Намери ми един съдия, който да не смята, че такъв "договор" е нищожен. Отношенията от семейното право поначало не подлежат на уреждане с договори. Дори и брачният договор е само проект все още.

И вече смятам да не пиша в тая тема, защото прекалено дълго се задържа. Предлагам да спреш да пишеш и ти - ти си знаеш, де.
Койчо от Конаре

Мнениеот Ралица » 13 Апр 2004, 22:28

Най-после да чуя нещо истинско и по темата - нотариална покана!
По този начин много време може някои да се забавляват с живота ми, но за мен времето минава и след още 2-3 години ще стане безсмислено да ми помагате.

Все пак благодаря на абсолютно всички - и на недобронамерените, и на злобарите, и на съвестните, и на старомодните със законите от 40те години, и на....
Ралица

Мнениеот Imperator » 14 Апр 2004, 12:44

Здравей Ралица!
Слчуаят е много деликатен.Колкото до Нотариалната покана, нека той потърси съвет от адвокат.Ще му кажат, че няма нищо страшно и така, надявам се, ше се озове на предвидената среща.А какво ще пише вътре е съвсем отделен въпрос, на който бих обърнал внимание,но не пред широката публика тук, в която има злобари. Койчо предпочете да се съобрази с ГПК, но някъде само. Фактите, по чл. 87 от ГПК трябва да имат връзка с едно правоотношение, а няма ли такова, иска е недопистим. Какво ще доказваме с фащтите на една интимна връдка- Еротиката между двама или ....Според Койчо, трябва да се въведат еротичните искове като подвид на устоновителните.
Знаеш, че се дебатираза догово лмежду новоженците. Дали ще е девогор преди брака или след брака, ще се добави в семейния кощедкс. Впрочем, нека Койчо разгледа материята, така както аз съм сторил. Мисля, че му доказах със статията, как е променена една норма у нас, при времена, наречени фашистки. Там четирите държави по са тия, са онези, в които Германия е имала вече имала влияние- Франция е опукпирана, Италия е в ОСТА.
някак си ме упрекваш в старомодност. По-моему, децата трябва да се раждат по умозрение на жената.Тя да си избира, от кого да има дете, а цялото общество да се грижи после за възпитанието и издръжката.Би било хубаво да въдедем както в Кувейт "Фонд бъдещи поколения". Мисля, че един такъв естествен подбор е по-за предпочитане, отколкото варианта в брака. На Койчо ще му отговоря, защото виждам, че все пак се е позамислил върху доводите ми. И ако прочете напълно текстовете, цитирани от мен по Решения на Върхавния съд, ще прецени, че не си измислям. Основният способ е извънсъдебният.Това означава, че един произход не може да се обори. В случая, както казва ЗЛС, акта за раждане е АБСОЛЮТНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ....При баща НеизвестЕн, има произход. Този произход се има в решнието предвид, че не може да се оборва, което става с припознаване или осиновяване.
Imperator
Потребител

Мнениеот Imperator » 14 Апр 2004, 13:05

Койче
Защо не желаеш до прогледаш? Живко Сталев е дал едно Решение от 1971 г., където ищец е жена.Починал е нейният презюмиран съпруг....Ако на Ралица любимият беше починал, тя как щеше да заведе иска-нали като фактическо брачно съжителство, и така да иска промяна на името и следващите от там насетне наследствени права. Или щеше да преглътне?Кажи де, как мислиш?
Самата тя казва, че е доста добре оисигурена, следователно не търси издръжка, а търси ИМЕТО на една фамилия.Това търси. Но има други по дипломатични подходи, при които успехът и е с по-големи изгледи, отколкото да води дела пред съд. После, задължението за издръжка си следва по закон- само от СК. А щом няма брак, значи, че съдът не може да опложда ответника-баща с разни задължения. Можеш да предложиш СК да се преименува на Закон за Интимните отношения.така нещата ще се решат, както предлагаш- дела, дела и пак дела пред съдилищата. Голямо бачкане ще падане и доста хонорар. А на Ралица ще добавя, че по тези дела, адвокатите по Наредбата им от Висшия Адвокатски Съвет са задължение да извършват услугата безплатно.А ако и искат пари, то това е вече корупция и престъпление.
добре е, че признаваш, че не познаваш по-старата материя ог 1940 г. Все пак, съм се постарал да бъде олбективен, като цзитирам статията на Златарева, а там изрично се казва, че се отменя един стар принцип за НЕДИРЕНОТО на бащата. Казвам,какво е било преди 1937 година и какво е станало през 1937 г. че и досега.
но това е повечето за прочит от онецзи, които прокарваха норми, представяйки ги за развито социалистическо общество.По този повод на Жельо Желев книгата има знак за равенство между фашизъм и комунизъм. Явно далеч си бил от тогавашните дискусии.И понеже въпросът опираше за забраната на БКП като неофашистка партия, за това у нас се допусна едно СДС, на което не разрешиха да се постави ребром въпроса за осъждането на БКП като фашистка партия.Само ей така, да си признаем горе-долу с някои др,ги статии, но без никакво съдене. Това беше строго изчислена политика, автор на която е Александъор Лилов.Аз за това съм отвратен от тази БКП, защото ни пробутваха фашизми за комунизъм.
Imperator
Потребител

Мнениеот Imperato » 14 Апр 2004, 13:06

1.Не са допустими искове в които факт, а не правоотношение, е ПРЕДМЕТ НА ИСКА. ТАка казваш ти.Но чети нататък!!
Глава единадесета
XI. Предявяване на иск
Чл. 97. Всеки може да предяви иск, за да възстанови правото си, когато то е нарушено, или за да установи съществуването или несъществуването на едно правно отношение или на едно право, когато има интерес от това.
Може да се предяви иск и за осъждане на ответника да изпълни повтарящи се задължения, макар и тяхната изискуемост да настъпи след постановяване на решението.
Какво право има нарушено тук от страна по презюмирания баща? Второ, къде е правното отношение.

ал.2 Може да се предяви иск и за установяване истинността или неистинността на един документ. Иск за установяване съществуването или несъществуването на други факти с правно значение се допуска само в случаите, изрично предвидени в закона.
Кои са фактите с правно значение? Само онези, които са съотносими към едно съществуващо вече правоотношение или задължение.
Imperato

Мнениеот . » 22 Апр 2004, 00:05

spri da se drusa6 predi da pi6e6,drazni6
.

Мнениеот Койчо от Конаре » 22 Апр 2004, 10:29

Забрави го това с нотариалната покана. НЕ СТАВА. Ако искаш, вярвай, но е така. Само искът (искова молба срещу бащата, подадена до съда) за установяване на бащинство ти върши работа.
Койчо от Конаре

Мнениеот Койчо от Конаре » 22 Апр 2004, 10:35

Колегата 14 още във втория постинг е описал подробно как се подава искът. Успех! :-)
Койчо от Конаре

Мнениеот Стефан Кънев » 22 Апр 2004, 12:53

Койчо,
Ти май искаш да гледаш това дело. Колко параса ще вземеш?
Стефан Кънев

Мнениеот Стефан Кънев » 22 Апр 2004, 12:55

Добре чаткаш,
Голямо друсане пада, трябва да знаеш...
Стефан Кънев

Мнениеот надя » 26 Апр 2004, 18:09

от 1990 имам граждански брак с лицето А,но бях бременна от друг.Лцето А знаеше
това,но даде име наа детето.То се роди в същата година 1990.След това през 1994
лицето А е успял да отнеме името на детето.Разбирам за това едва сега.Знам кой е бащата,но той е италиянец и още тогава изчезна от страната,още повече беше публична личност.Лицето А е отнел името на 22.12.1994.Интересува ме как аз не
съм разбрала нищо за това и какво да направя,за да не носи детето моето име!
надя

Предишна

Назад към Семейни казуси