начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Отделяне на ПИ от неурегулирано село?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отделяне на ПИ от неурегулирано село?

Мнениеот joromark » 06 Мар 2021, 16:20

Здравейте!

Майка ми има съсобственост на къща с двор в село по наследство - имот "А". Имотът "А" няма нотариален акт.
Отделно с баща ми са закупили преди 15 години къща с двор в същото село - имот "Б". За него има нотариален акт.

Когато отворих КАИС видях, че цялото село е един огромен ПИ и няма никаква регулация.

Имот "А" е точно на влизане в селото и е втората къща, разположена директно на републикански път.
Имот "Б" е навътре в селото, поне на 500-600м от републиканския път.

Доколкото разбирам и двата имота са идеални общи части от големия ПИ - селото.

Ясно ми е, че за имот "Б" няма шанс за регулация, тъй като е далеч от пътя и предполагам ще трябва проект за отчуждаване за прокарване на улица и канализация, за което трябва съгласието на всички съсобственици (всички от селото и техните наследници) и одобрение от общината, което е на практика непостижимо.

Но въпросът ми е за имот "Б", който е на самия път - възможно ли е отделяне от ПИ селото, като отделен ПИ с ид.№ и какъвто и да е статут?

Благодаря!
Жоро
joromark
Нов потребител

Re: Отделяне на ПИ от неурегулирано село?

Мнениеот miko_pk » 06 Мар 2021, 19:35

Жорка, противопоказно ти е да мислиш. Тая работа с кайса /кадастралното заснемане на землището на селото/, няма нищо общо с подробният му устройствен план.
И преди да го има кайс-а, едни лелки и чичаци са си взимали заплата за тая работа, дето ти я мислиш, че кайса ти я показва.
Гледай си приятно вечерта и недей да разсъждаваш, че не ти се отдава!
miko_pk
Потребител

Мнениеот joromark » 07 Мар 2021, 17:29

miko_pk написа:Жорка, противопоказно ти е да мислиш. Тая работа с кайса /кадастралното заснемане на землището на селото/, няма нищо общо с подробният му устройствен план.
И преди да го има кайс-а, едни лелки и чичаци са си взимали заплата за тая работа, дето ти я мислиш, че кайса ти я показва.
Гледай си приятно вечерта и недей да разсъждаваш, че не ти се отдава!

Благодаря за отговора.
Интересува ме какви ограничения върху собствеността настъпват с това, че цялото село се води един ПИ.
joromark
Нов потребител

Мнениеот miko_pk » 07 Мар 2021, 19:59

Упорито питаш, а не четеш. Няма кадастър в урбанизираните територии на селото. Само нивите са заснети кадастрално. Къщата ти е в регулация, в рамките на селото е и влиза в подробния му устройствен план.
Ама и такъв мазохист, ти го храниш, той благодари. Не всичко е Интернет. В общините има дирекция ТСУ - териториално и селищно устройство. Там взимат заплата от твоите данъци..Отивай и питай за подробния устройствен план ( ПУП-а). Па белким си разбрал!
miko_pk
Потребител

Мнениеот joromark » 08 Мар 2021, 12:31

miko_pk написа:Упорито питаш, а не четеш. Няма кадастър в урбанизираните територии на селото. Само нивите са заснети кадастрално. Къщата ти е в регулация, в рамките на селото е и влиза в подробния му устройствен план.
Ама и такъв мазохист, ти го храниш, той благодари. Не всичко е Интернет. В общините има дирекция ТСУ - териториално и селищно устройство. Там взимат заплата от твоите данъци..Отивай и питай за подробния устройствен план ( ПУП-а). Па белким си разбрал!

Не съм мазохист, просто съм възпитан.
Сега като го обяснихте с думи - разбрах, благодаря за информацията.
joromark
Нов потребител

Мнениеот miko_pk » 08 Мар 2021, 14:29

Така е! Мъжага излезе! Бъди здрав!
miko_pk
Потребител

Назад към Строителство и регулация