Здравейте форум!
Преди 6 дни загубих баща си. Аз още съм в шок. И чак днес забелязах, че дебитната му карта я няма в шкафа. Някой я е взел. Изчезнала е.
Дали банката е блокирала картата веднага? Не са ли длъжни? Не става ли автоматично, някак си? Баща ми почина в болницата, в Неделя. В Понеделник върнахме личната карта в общината.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 17:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Баща ми почина, а дебитната карта изчезна
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Баща ми почина, а дебитната карта изчезна
Здравейте,
банките нямат достъп до информация дали клиентите им са починали, съответно не могат автоматично да блокират картата.
Това, което може да се направи, е да си извадите удостоверение за наследници и с него да отидете в съответната банка и да поискате да блокират картата. Може би ще Ви е нужен и актът за смърт.
банките нямат достъп до информация дали клиентите им са починали, съответно не могат автоматично да блокират картата.
Това, което може да се направи, е да си извадите удостоверение за наследници и с него да отидете в съответната банка и да поискате да блокират картата. Може би ще Ви е нужен и актът за смърт.
- errant_lawyer
- Потребител
errant_lawyer написа:Здравейте,
Наистина ли нямат достъп? Ужасно е това. Ами тя картата - може да е вече опразнена? Това са 6 дни и дори идват 2 почивни. Благодаря ви, но съм потресена...
- mirenka77
- Нов потребител
Здравейте,
Моите съболезнования! Вижте първо дали не я взела някоя роднина, майка Ви например. Ако някой е теглил неправомерно от картата, ще носи и наказателна отговорност.
Моите съболезнования! Вижте първо дали не я взела някоя роднина, майка Ви например. Ако някой е теглил неправомерно от картата, ще носи и наказателна отговорност.
- roshen
- Потребител
Здравейте,
оптимално в случая е да се погрижите за блокирането на картата.
На следващо място, можете да поискате от банката извлечение от сметката - обикновено то съдържа информация за локацията, от която се е осъществила трансакцията (банкомат, магазин и т.н.).
След това можете да се подаде частна тъжба до районната прокуратурата. Имате срок от 6 месеца от узнаването за престъплението да подадете тъжбата. Към тъжбата може да приложите извлеченията от банковата сметка, защото около банкоматите и в магазините има камери. На теория това би улеснило разкриването на извършителя.
Личното ми мнение е, че е добре да се консултирате с адвокат, преди да предприемате действия в случай на липсващи средства.
оптимално в случая е да се погрижите за блокирането на картата.
На следващо място, можете да поискате от банката извлечение от сметката - обикновено то съдържа информация за локацията, от която се е осъществила трансакцията (банкомат, магазин и т.н.).
След това можете да се подаде частна тъжба до районната прокуратурата. Имате срок от 6 месеца от узнаването за престъплението да подадете тъжбата. Към тъжбата може да приложите извлеченията от банковата сметка, защото около банкоматите и в магазините има камери. На теория това би улеснило разкриването на извършителя.
Личното ми мнение е, че е добре да се консултирате с адвокат, преди да предприемате действия в случай на липсващи средства.
- errant_lawyer
- Потребител
errant_lawyer написа:Здравейте,
В грешка сте!
Първото нещо, което се прави - когато почине човек, е смъртен акт. Който веднага се носи в служба ГРАО. Наследниците получават препис.
След вписването в ГРАО (говорим за часове - нне за дни) - всички институции се информират.
ЕГН-то се деактивира, банковите сметки се блокират ...
Моят баща почина преди повече от година. Все още не можем да закрием сметката му, но тя е блокирана.
За каквито и за е действия се иска присъствие на всички наследници (по УН) или пълномощно.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Аз сега водя едно такова дело - давността е 5 години, едва ли имате проблем, трябва се установи има ли теч на картата, според мен - няма.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Поредния пасквил на юзъра guest1 – Жорко!!!
Така смело посочва, че errant_lawyer е в грешка чак.
Информират се не всички, а само определени държавни институции, и то в ограничен кръг!!!
Банките (освен БНБ) не са от този кръг и те сами или чрез информация поискана от тях установяват това обстоятелство.
Искаш да ми кажеш, че след кончината на баща ти, Жоро, банката още в същия или на другия ден сама е блокирала сметката по информация от ГРАО??? Несериозно е и за пореден път подвеждащо!!!
Така смело посочва, че errant_lawyer е в грешка чак.
Информират се не всички, а само определени държавни институции, и то в ограничен кръг!!!
Банките (освен БНБ) не са от този кръг и те сами или чрез информация поискана от тях установяват това обстоятелство.
Искаш да ми кажеш, че след кончината на баща ти, Жоро, банката още в същия или на другия ден сама е блокирала сметката по информация от ГРАО??? Несериозно е и за пореден път подвеждащо!!!
- nikodim77
- Активен потребител
Да внеса едно уточнение - когато човек почине, личният лекар (или дежурният такъв в района, или съответно здравното заведение, където е настъпила смъртта) издава съобщение за смърт. След това съобщението и личната карта на покойния се носят в ГРАО до 24 часа след констатирането на смъртта (т.е. след датата на съобщението). Въз основа на данните от регистъра и съобщението за смърт се генерира смъртен акт, а личната карта се задържа (и предава на МВР за унищожаване най-вероятно). Съответно на роднините се издава препис от смъртния акт.guest1 написа:Първото нещо, което се прави - когато почине човек, е смъртен акт. Който веднага се носи в служба ГРАО. Наследниците получават препис.
Нямам представа кои институции се информират служебно, затова няма са коментирам този въпрос.
Към питащата - съболезнования за загубата Ви!
Следва да уведомите банката за изчезналата дебитна карта на баща Ви, за да я блокират. Най-добре отидете на място със смъртния акт или с удостоверението за наследници и кажете какво смятате, че се е случило. Дали картата е открадната или е преместена без Ваше знание няма значение. Попитайте за движение по сметката в последната седмица. Ако е теглено чрез картата (за която цел е необходим и ПИН-код, впрочем, както и има дневен и седмичен лимит на теглене), предприемете последващи действия с цел установяване на извършителя, както и по-горе е посочено. Всеки банкомат има камера най-малкото на самото устройство. Иначе за да оперирате със сметката, трябва да са налице всички наследници.
'The best way to predict the future is to invent it!'
-
doondie - Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|