начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследство

Мнениеот sa » 19 Апр 2004, 13:44

Баща ми дарява преди години ½ от наследствена къща на брат си. Имаме ли право да претендираме за дял от парената ½ идеална част и в какъв срок след смърта на баща ми
sa
Младши потребител

Re: наследство

Мнениеот Иван » 19 Апр 2004, 14:13

Имате право. Размера зависи от това дали е накърнена запазената ви част, което от своя страна зависи колко преки наследници има баща ви-деца/респ. по право на заместване техните низходящи/ и съпруг. Освен това размерът зависи и от това какво получават наследниците извън подареното на чичо ви и по какъв начин-дали също са надарени, или по наследство-по закон или по завещание.

Дайте пълна информация за имуществата които наследявате, или са ви подарени от баща ви, кои са другите лица призовани да наследят.
Иван

Мнениеот sa » 19 Апр 2004, 14:51

Аз и брат ми наследяваме 1/3 идеална част от апартамент и вила 2/3 от тях са на съпругата му. Въпросния имот е селска къща
sa
Младши потребител

Мнениеот Иван » 19 Апр 2004, 15:41

А чия собственост е другата 1/2 идеална част от селския имот? Наследявате ли и нея при същите квоти?
Иван

Мнениеот sa » 20 Апр 2004, 11:19

Другата 1/2 от селския имот е на чичо ми. Той не е семеен и няма деца.
sa
Младши потребител

Мнениеот Иван » 20 Апр 2004, 11:29

Явно нещо не стана ясно.
Разбрах, че 1/2 идеална част от селския имот е собственост на чичо Ви по дарение.
Другата 1/2 е била на баща ви, сега е ваша наследствена, така ли?

А като пишете "съпругата му", имате предвид съпругата на баща ви, която не е ваша и на брат ви майка?
Уточнете:
1.Кога е починал баща ви
2.Жива ли е майка ви, ако не-кога е починала
3.Кога баща ви е сключил нов брак/ако има такъв/ и има ли от него деца
4.Кога е подарена въпросната 1/2 идеална част
5.И в крайна сметка, защо смятате че вие с брат си имате 1/3, а "съпругата му"/чия?"-останалите 2/3 от апартамента и вилата?
Иван

Мнениеот sa » 23 Апр 2004, 09:37

Татко почина преди 8 месеца.
За селския имот - той е бил на дядо и баба. След тяхната смърт е на чичо и татко.
И татко дарява своята 1/2 на чичо. преди няколко години, приживе.
За апартамента и вилата. Баща ми има втори брак.Жена му притежава ½ от апартамента и вилата . Часта на татко се дели на три между нея мен и брат ми Или на нас се пада 1/3 от тези имоти
sa
Младши потребител

Мнениеот boba-1 » 27 Апр 2004, 23:40

ако са накърнени с това дарение западените части на теб и на брат ти можете в 5 годишен срок от откриване на наследството да предявите конститутивен иск за възстановяване на тези зап части ,а може също така и в едно дело за съд делба да направите възражение но разбира се пак трябвя да е спазен посочения 5-петгодишен срок който е преклузивен
boba-1

Назад към Семейни казуси