начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

Въпрос за дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за дете

Мнениеот 1234 » 25 Апр 2004, 20:21

Здравейте! Разведен съм, имам дете на 3 години което е при майка си. Живеем в различни градове. Имам информация, че майка му (бившата ми съпруга) ще заминава за 1 година в чужбина. Въпроси те ми са: може ли да вземе детето с нея без мое разрешение и ако замине без него мога ли да получа родителски права или ще го гледа баба му. Благодаря Ви.
1234

Re: Въпрос за дете

Мнениеот donna2 » 25 Апр 2004, 21:02

за да пътува детето в чужбина с майката се иска нотариално заверено съгласие на бащата и паспорт ,ако той не е съгласен майката може да поиска от съда да се произнесе по въпроса и да издаде съответното разрешение .
Няма проблем бабата да гледа детето докато е в чужбина тя в случая и помага и няма нищо лошо , можете да поискате промяна на родителските права от съда ,но си помислете дали това е най удачното , а и не се знае какво ще реши съда трябва да изложите достатъчно убедителни аргументи в своя полза
donna2
Потребител

Мнениеот 1234 » 25 Апр 2004, 21:50

Благодаря, но не разбрах добре за иска на майката в съда. Тя винаги ли може да спечели?
1234

Мнениеот donna2 » 25 Апр 2004, 21:58

ако вие не сте съгласни да подпишете заявлението за паспорт или да упълномощите майката да го подпише ,както и да и дадете нотариално завераа декларация че сте съгласни майката да пътува и живее с детето в чужбина , тя може на основание чл.72 от СК да подаде иск и да поиска съда да постанови решение ,което да замести вашето съгласие ,дали съда ще постанови това зависи от аргументите и доказателствата на майката ,но дори и да постанови решение с което да се замести вашето съгласие това решение подлежи на обжалване по общия ред
donna2
Потребител

Мнениеот 1234 » 25 Апр 2004, 23:16

Значи то може да влезе в сила след като мине през всички инстанции?
1234

Мнениеот donna2 » 25 Апр 2004, 23:27

да разбира се обжалва се пред всички инстанции
donna2
Потребител

Мнениеот 1234 » 25 Апр 2004, 23:33

Благодаря много!
1234

Назад към Семейни казуси