Здравейте имам следният казус и съм зациклила.
Имало е дело през 2007 година, където съдът е пропуснал определяне на издръжка но е предоставил упражняване на род.права на бащата.
Сега детето тази година е навършило пълнолетие и иска да си търси издръжката от майката.
Доколкото виждам сроковете за искане за допълване на съдебното решение са изтекли - дори да ги броя от дата на пълнолетие.
Ако пуснем за нова издръжка тя ще е за тази година и за една година назад, защото детето сега е 12 клас.
Смятате ли че е възможно да иска от съда цялата минала издръжка от 2007г, как? - Аз съм на мнение че не може.
И ако е така не мога да намеря какви размери беше издръжката тогава - върти ми се нещо от 9 до 39 лева, но не си намирам нормативната база.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 16:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Издръжка от 2007 година - размер и може ли да се поиска
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Издръжка от 2007 година - размер и може ли да се поиска
Не е ли била присъдена от 2007-ма година, не може да бъде присъдена сега. Процесуалните срокове не са като сроковете за оспорване на произход - не текат от навършване на пълнолетие. Чл. 149 СК гласи, че издръжка за минало време може да се търси най-много за една година преди предявяването на иска, т.е. правилно смятате, че ще е за тази година плюс една година назад. Разбира се, тук става въпрос предполагам за издръжка, дължима от родител на ненавършило пълнолетие дете, тъй като повечето деца в 12 клас вече са навършили 18 години, там предпоставките за уважаване на иска за издръжка са други. Размерът на минималната издръжка за дадена година може да се изчисли, като се вземе предвид установената за тогава минимална работна заплата за страната. Съгласно чл. 142, ал. 2 СК минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата.
- bvoykov
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|