начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

как де се разведа

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

как де се разведа

Мнениеот милена » 19 Май 2004, 11:25

семейна съм . съпругът ми от 10 години е болен психически. желая да се разведа. по взаимно съгласие не мога. по искав ред, как да търся вина като състоянието му не може да му се вмени във вина, никой не е виновен че се разболя. Посъветвайте ме какво да направя.
милена

Re: как де се разведа

Мнениеот Гери » 19 Май 2004, 11:34

Няма реално пречка да го направите тъй като съгласно чл.99, ал.2 от СК съдът може и да не се произнесе по въпроса относно вината:

(2) С решението за допускане на развода съдът служебно се произнася и относно вината за разстройството на брака !освен ако разстройството се дължи на обективни причини, които не могат да се вменят във вина на съпрузите.!

http://www.consult-bg.com
Гери

Мнениеот 14 » 19 Май 2004, 20:58

За да се разведете по взаимно съгласие ,следва да е налице такова съгласие и от двамата съпрузи като те уредят писмено личните и имуществените си взаимоотношения във връзка с прекратяване на брака-т.е. ако имате непълнолетно дете ,на кого се предоставят родителските права ,режим на свиждане ,издръжка ,фамилно име след развода .Най-трудно се постига споразумение относно придобитите по време на брака недвижими имоти и вещи.Съпрузите следва да се споразумеят в чия собственост остават тези вещи ,кой на кого ще наплаща и пр.Другият вариант ,посочен по горе от Гери, е сходен ,но отново е необходимо съгласие на съпруга ви относно уреждане на всичките тези въпроси.И тъй като сочите ,че съпругът ви е психично болен ,мисля че трудно ще го убедите доброволно да се съгласи на една от двете "мирни" хипотези.И все пак ,след като желаете развод ,след като считате вече,че запазването на брака ви е неоправдано и нежелано от ваша страна ,какъв е проблемът да предявите иск за развод като поискате развод по взаимна вина.Самата аз считам,че редки са случаите ,когато вина за развода има само единия съпруг.Така че ,ако твърдо сте решила,действайте с помощта на адвокат .
14

Мнениеот mishoni » 19 Май 2004, 21:21

Гери, правилно си насочила жената! Знам си аз, че си добра!:)))
Но ще внеса едно уточнение! По-правилното е чл. 99, ал. 4 -"(4) Развод не се допуска, ако разстройството на брака се дължи само на виновното поведение на ищеца, а другият съпруг настоява да се запази бракът, освен ако важни обстоятелства налагат да се допусне разводът."!! Акцентирам върху тези важни обстоятелства, които да бъдат описани в исковата молба! Защото знаем ли го човечеца-може да си е доволен от жената и да не иска да се развежда! Що се отнася за чл. 100-споразумението, според мен то винаги може да бъде атакувано, въпреки, че определението на съда е със сила на СПН, с идеята, че при разделение на СИО, съпруга не е разбирал значението и последствията от действията си! И тогава не се знае какво ще стане....

[%sig%]
mishoni
Младши потребител

Мнениеот милена » 20 Май 2004, 09:49

споразумение не може да постигнем, в смисъл че той всеки ден е на различно мнение. ту иска да се развеждаме, ту не. Направих всичко по сили те си, разбирам, че няма вина, но имам деца за който трябва да мисля и да се грижа. Колкото и брутално да звучи, той ми е само в тежест- защото не може да работи, изпада в депресивни състояния и т.н. За това след като няма вина че е болен, как да се развеждам по негова вина. Ако пък кажем че вина няма да търсим, трябва да се споразумеем, а това е невъзможно. Имущество нямаме, само две деца. Няма претенции и за размера на издръжката, той себе си едвам опрвавя.
милена

Мнениеот Гери » 20 Май 2004, 09:56

Няма да се споразумявате, просто съда няма да се произнесе по въпросът за вината, по горепосочените от мен причини. В исковата молба просто се описва подробно фактическа обстановка. :")

Като си говорим за психически отклонения, поставен ли е под запрещение и какво?
Гери

Мнениеот Гери » 20 Май 2004, 10:17

Хихик, как само ме ласкаеш ти :)))
Мъж ми пита кога ще пиете по биричка :")
Гери

Мнениеот милена » 20 Май 2004, 13:48

не е поставен
милена

Мнениеот Гери » 20 Май 2004, 14:00

Е значи се води вменяем, така ли да разбирам?
Гери

Мнениеот donna 2 » 20 Май 2004, 15:54

госпожо предполагам ,че съпруга ви е регистриран в някое медицинско заведение и му е поставена диагноза ,ако е така и се води на учет , то като доказателство за психичното му състояние може да представите медицинския му картон ,отделно от това може да поискате след като съда образува делото да ви издаде съдебно удостоверение по силата на което вие да се снабдите с нужната информация от съответния диспансер за заболяването на съпруга ви , развитие на болеста в това число води ли се в ремисия или чисто изпада в различни болестни състояния ,отделно от това свидители също могат да доказват факти свързани с поведението му след като изпадне в светъл/тъмен период

с две думи не е задължително лицето да е поставено под запрещение
donna 2

Мнениеот Гери » 20 Май 2004, 16:07

Въпрос с повишена сложност към дона2: при така описаната от нея фактическа обстановка е ли е дееспособен съпругът Х по българското законодателство или не? И ако е дееспособен, може ли валидно да подпише споразумение при развод по реда на чл.100 от СК? Това е въпросът... а другият е малко по-сложен: От кога юрисконсултите се явяват и на бракоразводни дела?
Гери

Мнениеот donna 2 » 20 Май 2004, 16:13

по първия въпрос зависи от какво заболяване страда съпруга всяко едно протича по различен начин и има различни признаци , понятия от психиятрията които следва да разучите първото е ремисия , протичане на болеста , що е то светъл и тъмен период , що е то дефект и т.н.

по втория въпрос първо ти вписа ли се в адвокатската колегия , и колкото и да те е яд ще приемеш че имам доста широки познания
donna 2

Мнениеот Гери » 20 Май 2004, 16:30

По първият ти въпрос, ако няма оспорване на волята му (разбрай да подпише споразумение) въобще няма да се стигне до СПЕ.
Гери

Мнениеот Гери » 20 Май 2004, 16:38

И все пак да обобщим жената желае да прекрати брака си чрез развод, притеснява я обаче "вина"-та, обясних, че ако важни причини налагат съда може и да не се произнесе по въпросът за вината (справка чл.99, ал.2 СК). Общо взето това е!
Гери

Мнениеот donna2 » 20 Май 2004, 17:50

прочети сега добре какво съм обяснила , как се доказва в какво състояние е лицето дообяснявам
първо ако лицето е в ремисия -това е период в който дадено лице страдащо от психично заболяване е вменяемо тоест разбира свойството и значението на постъпките си и подпише споразумение в такова състояние то значи че всичко е наред
дали лицето в случая има или няма воля аз незнам /то психично здравите днес решават да се развеждат ,утре не ......./така както е написано заболяването наподобява циклофрения или манийно депресивна психоза
за едно психично заболяване значение има в какво състояние е лицето един шизофреник също може да е в ремисия и тогава ще бъде вменяем
важното е дали разбира свойството и значението на постъпките си или не , това разбира се подлежи на доказване

няма проблем да се разведе по исков ред ,няма да има и виновни ,само дето това болестно състояние се доказва , начинът за доказване съм го написала по-горе
donna2
Потребител

Мнениеот mishoni » 21 Май 2004, 22:58

Ами какво да кажа! Дона и Гери се дърлят....то приказката е: Когато двама мъже си мерят..... тук са обаче колеги-и то дами, но ще взема отношение!
Предлагам:
Да помогнем на дамата с този проблем!!!
Казуса е интересен и заслужава внимание!!! В личен план изпитвам професионално любопитство!
предлагам:
1. Да я насочим към колега-адвокат, който ще помогне срещу минимален хонорар!
2. Аз лично се ангажирам да и намеря такъв!
3. Гери!! Дона пише доста и правилно по доста теми тук!
4. Дона!! С теб не се познаваме, но не е коректно да обиждаш по този тачин Гери и то тчно тук!
5. Хайде да помогнем!!!

[%sig%]
mishoni
Младши потребител

Мнениеот donna » 22 Май 2004, 08:23

И сдпоред вас кога съм обидила "адвокатката" ,която дори не ми отговори дали вече е вписана като такава,която всичко "разбира " ,и която като сбърка нещо се нахвърля отгоре ми за да защити имиджа си ,съжелявам ама аз никого не съм обиждала и не е тя ЧОВЕКА който ще ми прави забележка от къде един юрисконсулт разбирал от семейно право , тя за корифия ли се мисли в тая област е НЕ Е СПОРЕД МЕН
donna
Старши потребител

Мнениеот Гери » 22 Май 2004, 10:31

Скъпа дона2 ти си потребителя във форума, който напада всеки един колега, и ако той има различно мнение от теб е некомпетентен, некадърен и не знам си какво. Моля да ме извиниш, но не споделям идеята ти за възмездност на договора за заем, за послужване например! Някак си Калайджиев и Кожухаров са ми по-меродавни! И в много други твои постинги пак се губи връзката :") и тук я загуби. Не ти ли омръзна когато някой е дал коректен отговор, ти да го пренаписваш? Явно не, е да ти толкова си можеш или да "заимстваш" или да копи пейст я от Апис я от Сиела.
А да колкото до семейното, няма юрист който да не разбира от тази материя, но пък няма как един юрисконсулт да има практика по нея (освен на собствените си бракоразводни дела). В тази връзка съвсем опорочи и "префасонира" ГПК през някаква си юрисконсултска призма - да те светна все пак, ако важни причини налагат и има доказателства за това процеса ще започне и ще се развие и при отсъствието на една от страните, която заяви желанието да бъде даден ход на делото въпреки неявяването и. Но пък ако си била адвокат и после си станала юрисконсулт в твоя случая е ясно защо е станало така!
Както и да е дишай спокойно, ти освен за юрисконсулт няма къде другаде да се класираш! Как мина изпита за нотариуси, а?

Поздрави и със здраве! Аз затварям (поне за себе си) тази тема! Все пак форума е за хора, които имат желание да им се помогне, а ти си безнадежден случай.
Гери

Мнениеот donna » 22 Май 2004, 11:33

до какви прозрения си стигнала само дето ти е бедна фатазията и надръка куп глупости
първо отговори вписали се в колегията "госпожо "адвокат или не си все още
второ колкото и да не ти е приятно за мен ти си просто слаб играч
ГПК в случая го опорочи ти по отношение на бракоразводния процес виж какво си написала цитирам "В тази връзка съвсем опорочи и "префасонира" ГПК през някаква си юрисконсултска призма - да те светна все пак, ако важни причини налагат и има доказателства за това процеса ще започне и ще се развие и при отсъствието на една от страните, която заяви желанието да бъде даден ход на делото въпреки неявяването и. "

правилно ти отговаряш за себе си , както сама написа , а до колко разбираш семейното право сама си носи отговорност и си отговаряй ,то не е само развод и издръжка

сега кой е безнадеждния случай отговори си сама
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 22 Май 2004, 11:50

само да те досветна при исков процес това дали ще се яви ответника или не не е никакъв проблем , но не е така ако не се явят страните при развод при взаимно съгласие говорим за помирителното
Така че не преобръщай нещата спора между мен и теб по случая не е в тоя форум
а във тоя на дир БГ,където съветваш страните ,че може да не се явяват при развод по взаимно съгласие в помирително заседание стига адвоката да маха някакво си там нотариално заверено споразумение ,е това е грешно дори съда да го допусне и то по отношение на развода по взаимно съгласие .......,ами те хората като не се явят току виж са се отказали да се развеждаш ,а се окажат разведени .......
що се отнася до тази тема прочети мненията ми по тази тема и виж някъде да говора за процес

явно страшно си ядосана ,но проблема си е твой

и още нещо ти къде си се класирала-до тук никъде , за твое сведение аз харесвам работата си и не съм единствения юрисконсулт, който пише тука ,опитвайки се да обидиш мен обиждаш и всички други , а за конкурса за нотариуси още няма резултати , но това си е един конкурс там каквото стане , ти въобще някога явявала ли си се на конкурс едва ли ,това че преди да те приемат в колегията най-много да те препитат това е нищо в сравнение с един сериозен конкурс , що се отнася о прословутия нотариален конкурс има тема прегледай я и разбери
,а когато излязат резултатите ги прегледай -поне с това бъди в час
donna
Старши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси