- Дата и час: 26 Ное 2024, 17:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпроси за пълномощно за дете
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
36 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Въпроси за пълномощно за дете
Омъжена съм в чужбина. Това ми е втори брак. от първия брак имам дете, което в момента живее при мене. Искам да пътувам до България с детето, но нямам пълномощно за детето, с което мога да се върна. Сега уговорих бившият ми съпруг да ми напише такова ( че е съгласен детето да пътува и да живее с мен в чужбина ). Въпросите ми са: колко време важи това пълномощно или може да се използва неограничено време?
Може ли бившият ми съпруг, след като е подписал и заверил пълномощното пред нотариус, да се откаже от него? И ако се откаже, как става отказа?
Благодаря предварително.
Може ли бившият ми съпруг, след като е подписал и заверил пълномощното пред нотариус, да се откаже от него? И ако се откаже, как става отказа?
Благодаря предварително.
- К.К.Б
Re: Въпроси за пълномощно за дете
Всъщност документът който ви трябва не е пълномощно, а декларация. Хубаво е на 6 м. да се подновява, т.к. при напускане на страната служителите на границата имат по друго схващане за този документ. Да бившият ви съпруг може да я оттегли веднага след като я завери пред нотариус.
Такава декларация не е необходима ско съпругът ви е лишен от родителски права.
Такава декларация не е необходима ско съпругът ви е лишен от родителски права.
- Гери
това е декларация ,но доколкото знам гранична полиция ги признаваше до 6 м. от издаването им не зная дали има някакви промени за сега ,по добре е да се обърнете към гранична полиция и да попитате тях ако има нещо допълнително , бащата може по всяко време да оттегли тая декларация , много лесно ще я оттегли просто ще уведими органите на гранична полиция
имайте предвид ,че дори детето да живее при вас след последните промени в ГПК
ГПК е уредил производство по връщане на дете,така че бащата винаги може да се позове на това ,за това е добре да поискате от бащата в тая декларация да декларира освен че е съгласен детето да пътува в чужбина ,че е съгласен да живее там с вас
имайте предвид ,че дори детето да живее при вас след последните промени в ГПК
ГПК е уредил производство по връщане на дете,така че бащата винаги може да се позове на това ,за това е добре да поискате от бащата в тая декларация да декларира освен че е съгласен детето да пътува в чужбина ,че е съгласен да живее там с вас
- донна2
Прави се една Декларация /Родителско съгласие/, в която бащата .................. данните на бащата декларира, че е съгласен детето му ............... следват данните, да пътува и живее с майка си ............................. данните, в чужбина - Република България. По принцип след това може да вмъкнете, че това пълномощно важи до навършването на пълнолетие на детето. Разбира се бащата като упълномощител или в случая декларатор винаги може да се откаже. След като заверите нотариално декларацията трябва да я преведете на български език при лицензиран певодач, а ако минавате няколко граници и на английски /или на конкретната държава/
- Anita_79
всъщност поправям се " да пътува и живее с майка си ................ в /може да напишеш във всички европейски държави или някакво по-сборно обобщение - вкл. България и държавата в която сега живееш/. И преводите на декларацията направи на български и на езика на държаваа, в която сега живееш.
- Anita_79
В решението за развода пише, че родителските права се предоставят на мен. Но май това не означава, че са отнети родителските права на бившият ми съпруг.
- К.К.Б
няма значение че в решението пише че родителските права са предоставени на вас , бащата не е лишен и може да ги упражнява в пълен обем ,става дума ,че ако той не е съгласен детето да живее в чужбина може да не ви даде декларация ,може да не подпише заявлението за паспорт ,може да оттегли вече подписана декларация ,както и да заведе дело детето да бъде върнато в страната
това си е негово право и най-добре е да се разберете с него ,в противен случай ще водите дела
би следвало да сте наясно с тия неща след като сте се омъжили в чужбина , по -високия стандарт там не означава ,че нашият съд при един спор ще реши във ваша полза
това си е негово право и най-добре е да се разберете с него ,в противен случай ще водите дела
би следвало да сте наясно с тия неща след като сте се омъжили в чужбина , по -високия стандарт там не означава ,че нашият съд при един спор ще реши във ваша полза
- донна2
Не ми е ясно това за завеждане на дело, за връщане на детето при бащата, при положение, че на мен са предоставени родителските права. Това дело за отнемане на родителските права ли ще бъде ?
Извинявам се ако въпросите ми звучат тъпо. И благодаря за отговорите.
Извинявам се ако въпросите ми звучат тъпо. И благодаря за отговорите.
- К.К.Б
НЕ ГОСПОЖО това че са ви предоставени родителските права след развода ,не означава ,че и бащата няма право да ги упражнява ,с две думи без съгласието на бащата не можете да изведете детето в чужбина ,не знам как е излязло първия път може би сте се разбрали дал ви е декларация , но реши ли бащата да го върне и не бъде ли съгласен то да живее в чужбина има пълното право да си заведе дело
- донна2
Ne znaya zashto plashite taka KKB s delo za vryshtane na dete. Za da se zavede takova delo, e neobhodimo da e nalice fakta, che deteto e bilo izvedeno ot stranata na obichajnoto mu mestoprebivavane nezakonno, ne po legalen nachin /bez deklaraciya ot bashtata, bez razporejdane ot syda i t.n/. I osven tova bashtata shte tryabva da dokazva, che prebivavaneto na deteto v chujbina ne e v polza na deteto. Taka che nalichieto na razliki v standarta na jivot shte se okajat tvyrde vajni za vzimane na reshenie kyde da ostane deteto. Osobeno, ako deteto ima pravo na voleizyavlenie pred syda. Za kakvo vryshtane govorite pri polojenie, che deteto e jivyalo dostatychno dylgo za da se adaptira i razviva na novoto si myasto. Ot druga strana, vyarno e che vseki ima pravo da si vodi vsyakakvi dela. Za syjalenie.
- help
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, всеки може да пише на някакъв си език в този форум, включително на български на латиница! Не ви прави чест! Виждам, че сте юрист-в такъв случай, ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ!!!!!
Достъпа до право чрез гарантиране право на иск за всеки е един от основните белези на правовата държава, и основно качество на демократичното общество! Искате да наложите предварителен контрол върху предявяването на искове????? Само мисълта за това ми пречи да мисля като юрист! Зад всеки иск стои възможността правото, което се упражнява чрез него, да бъде защитено! Не лишавайте предварително носителя му от право на защита, гарантирано и от Конституцията-чл.122!
Достъпа до право чрез гарантиране право на иск за всеки е един от основните белези на правовата държава, и основно качество на демократичното общество! Искате да наложите предварителен контрол върху предявяването на искове????? Само мисълта за това ми пречи да мисля като юрист! Зад всеки иск стои възможността правото, което се упражнява чрез него, да бъде защитено! Не лишавайте предварително носителя му от право на защита, гарантирано и от Конституцията-чл.122!
- Кирил и Методий /Иван/
Не знам за теб, Иване, но Донна направо ми къса нервите с нейните неграматически оформени консултации и изказвания. Не вземам отношение за правилността на разсъжденията и становищата. В изложението не се разбира къде започва изречението, къде завършва, кое е подчинено и главно, да не говорим за обстоятелствените пояснения, нито за факта, че понякога се губи нишката на мисълта. Не съм в състояние да издържа на изпитанието да чета писанията й!
Донна, не се засягай, но не може всичко да заместваш със запетайки!
Донна, не се засягай, но не може всичко да заместваш със запетайки!
- изнервен
ами като си изнервен иди на лекар , другото е да седнеш и да четеш и да понаучиш някои неща и ще разбереш и влез с името с което те познават тук ,но явно има защо да се криеш
що се отнася до хелп нека първо да си направи сметка че между дадено съгласие за дете да живее в чужбина/независимо дали е в декларацията за пътуване или отделно / и дакларация в която родителя декларира само ,че е съгласен да пътува в чужбина има огромна разлика ,ако не и е ясно ще и обясня
що се отнася до хелп нека първо да си направи сметка че между дадено съгласие за дете да живее в чужбина/независимо дали е в декларацията за пътуване или отделно / и дакларация в която родителя декларира само ,че е съгласен да пътува в чужбина има огромна разлика ,ако не и е ясно ще и обясня
- донна2
ссссссссссссссссссссссссс..........ссссссссссссс............сссссссссссс!!!!!!!!!!
- изнервен
абе хелп като пишеш вземи да мислиш какво значи законно излязло в много случаи родителя е дал декларация детето да пътува в чужбина и хабер си няма къде отива то , производството за връщане е от последните промени на ГПК , тоест е от скоро , смяташ че българския съд ще реши в полза на майката заради стандарта така ли и как стигна до дози извод моля ти обясни ми ,познавам доста личности които в чужбина са едно голямо НИЩО идвайки тук с някакъв си нещастен чуждец се мислят за ........, ами като е законно в чужбина и всичко е наред защо тогава майката ще се притеснява за декларацията знаеш ли какви са последиците ако бащата откаже ,а...........
- донна2
Малко яснота:
Извела съм си детето от България съвсем законно, но тогава не бях омъжена. По време на законния престой на детето в чужбина, аз се омъжих.
Бащата е съгласен да даде декларация, но както горе ми стана по-ясно той може да се откаже от декларацията. Аз не мога да бъда сигурна, че детето ще се върне с мен. А детето никога не е живяло с баща си и почти не го познава. Какво ще стане с детето?
Дело не искам да водя, защото ще ми отнеме години, макар че съм сигурна, че ще спечеля делото.
За това зададох горните въпроси, за да съм наясно какви стъпки да предприема по-нататък.
Благодаря за отговорите.
П.П. Детето има съвсем легално разрешително за пребиваване в страната, в която живеем.
Извела съм си детето от България съвсем законно, но тогава не бях омъжена. По време на законния престой на детето в чужбина, аз се омъжих.
Бащата е съгласен да даде декларация, но както горе ми стана по-ясно той може да се откаже от декларацията. Аз не мога да бъда сигурна, че детето ще се върне с мен. А детето никога не е живяло с баща си и почти не го познава. Какво ще стане с детето?
Дело не искам да водя, защото ще ми отнеме години, макар че съм сигурна, че ще спечеля делото.
За това зададох горните въпроси, за да съм наясно какви стъпки да предприема по-нататък.
Благодаря за отговорите.
П.П. Детето има съвсем легално разрешително за пребиваване в страната, в която живеем.
- К.К.Б
Mnogo emocionalno. I predubedeno si mi otgovorila. Iskah samo da kaja, che vryshtane na dete, makar i veche da ima promeni v zakona otnosno tova, e neshto mnogo slojno i ne e lyjica za vsyaka usta, bilo to i nyakoj si, koito se pyne da se dokazva, che e bashta - bylgarin na dete-bylgarche. Vse pak ima i ratificirana ot BLG Konvenciya za zashtita pravata na deteto, kydeto se vzima pod vnimanie naj-dobrite usloviya za izrastvane na deteto. A takiva sa semejnata sreda - bila tya i v chujbina.
Neka togava edin neshtastnik da mi zavede delo za vryshtane na dete. Nali pyrvo tryabva da se prebori za spechelvane na roditelskite prava.
No otnosno zakonostta na izlizane ot Bylgariya si prava. Tiya deklaracii sa neshto mizerno. I spored men sa neshto, koeto bi tryabvalo da byde atakuvano kato nezakonno. Kyde e toya zakon, v koito e zapisano che se iziskva podoben dokument pri preminavane na granicata?
A vseki roditel, koito si idva v Bylgaria s deteto sledva da se pritesnyava. Imenno poradi vyzmojnostta da byde manipuliran s podobna deklaraciya.
Neka togava edin neshtastnik da mi zavede delo za vryshtane na dete. Nali pyrvo tryabva da se prebori za spechelvane na roditelskite prava.
No otnosno zakonostta na izlizane ot Bylgariya si prava. Tiya deklaracii sa neshto mizerno. I spored men sa neshto, koeto bi tryabvalo da byde atakuvano kato nezakonno. Kyde e toya zakon, v koito e zapisano che se iziskva podoben dokument pri preminavane na granicata?
A vseki roditel, koito si idva v Bylgaria s deteto sledva da se pritesnyava. Imenno poradi vyzmojnostta da byde manipuliran s podobna deklaraciya.
- help
Само ми отговори на въпроса: къде човек може да прочете за подобни декларации, в кой официален документ.
А за ККБ - това че детето има разрешение за легално пребиваване, не означава нищо. Това разрешение важи за страната, в която живее детето. Нека да го покаже тук на граничните власти, без декларация от бащата, и ще види как ще й се изсмеят в лицето. И ще трябва да води едно многогодишно дело.
Все още няма закон, законова уредба, да се елиминира възможността от злоупотреба с издаването/неиздаването на декларации. И изобщо, какво може да се направи в този случай??? Да си държиш детето в чужбина. Много умно. Благодарение на умниците законотворци. В условията на такава всеобща емиграция. Дръжте си децата в чужбина...!!!
А за ККБ - това че детето има разрешение за легално пребиваване, не означава нищо. Това разрешение важи за страната, в която живее детето. Нека да го покаже тук на граничните власти, без декларация от бащата, и ще види как ще й се изсмеят в лицето. И ще трябва да води едно многогодишно дело.
Все още няма закон, законова уредба, да се елиминира възможността от злоупотреба с издаването/неиздаването на декларации. И изобщо, какво може да се направи в този случай??? Да си държиш детето в чужбина. Много умно. Благодарение на умниците законотворци. В условията на такава всеобща емиграция. Дръжте си децата в чужбина...!!!
- help
Точно този въпрос исках да задам: Къде е този закон, в който се казва, че трябва декларация, от родителите, за да излезе детето в чужбина?
Аз го търсих навсякъде, но не можах нищо да намеря.
Аз го търсих навсякъде, но не можах нищо да намеря.
- К.К.Б
Не намирате, защото няма такъв. Това е някаква вътрешна разпоредба на Министъра на вътрешните работи и се съмнявам в обнародването й. т.е. че е била разглеждане и одобрявана от НС.
- help
36 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|