начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Пенсия на преживелият съпруг

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пенсия на преживелият съпруг

Мнениеот mantaray » 11 Май 2024, 09:44

Със съпругата ми бяхме пенсионери, но за нещастие, тя почина на 6 Април. Пенсиите си получавахме на 7-мо число от месеца с похвална точност; независимио - делник/празник. Днес сме вече 11 Май а аз пенси все още не съм получил ? Защо е тази забава, или очакват тя да възкръсне, или аз да сгъна, та с един масраф да минат...Знам, че на преживеля съпруг се добавя м/у 25-30%, на това ли се дължи забавата, или е поредния данайски дар, когато дървавата трябва да дава...?
mantaray
Младши потребител

Re: Пенсия на преживелият съпруг

Мнениеот gergana12 » 11 Май 2024, 12:12

Съболезнования за съпругата ви.
Още в понеделник отивате в НОИ и носите смъртен акт, удостоверение за наследници и питате на място какво се случва. По информация в НОИ, Кадастъра и още някъде имат достъп до ГРАОи няма нужда от удостоверение за наследници. Но на мен в кадастъра ми казаха, че още нямали.
Вашата пенсия в лично ваша сметка ли се получава. Питайте и в банката. Ще се справите.
gergana12
Младши потребител

Мнениеот nikodim77 » 11 Май 2024, 12:18

Здравейте,
Приемете съболезнования за скорошната Ви загуба, но уви, това е естествения ход на вселената, пред който ние - тварите на нашия земен свят сме безсилни да променим…!
Преди да можете да получите адекватен отговор тук, то следва да отговорите на въпроса:
Вие упражнихте ли правата си по КСО и депозирахте ли съответното заявление, придружено от набора изискуеми документи?
И второ, в питането си посочвате следното: „ ...а аз пенси все още не съм получил.
Употребявате израза „пенсии” в мн.ч., което предполага, че не сте получил и Вашата пенсия. Това така ли е?
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот mantaray » 11 Май 2024, 13:41

Благодаря на озовалите се за проявената човешка съпричастност и компетентност. Всички необходими документи са разнесени по съответните служби от синовете ми- имаме и бележка с входящ номер от Териториално Поделение на НОИ Бургас от 10/4/24 с номер 2116-02-668 , което за мен е индкация за поет ангажимент от НОИ, но МОЯТА пенсия, която получавах досега на 7-мо число всеки месец, необпснимо се бави и е причина за питането ми, защото съм безпомощен и абсолютно алергичен към бюрократични разкарвания, а аз едвам хляб отивам да си купя, поради проблеми със ставите/подагра/, Някаква идея като за трудно подвижен човек ?
mantaray
Младши потребител

Мнениеот nikodim77 » 11 Май 2024, 13:55

Здравейте отново,
Благодаря за Вашата благодарност!
Наследствената пенсия, която очаквате може да се забави и то не само месец, но пък ще Ви бъде преведена цялата сума, накуп.
Досежно Вашата забавена пенсия, следва да се обадите до подразделението на НОИ, или да отидете (изпратите упълномощено лице) да осъществи справка.
Все пак, в Понеделник - първият работен ден, изчакайте до обяд, защото е възможно да получите превод. Ако до тогава няма, вече действайте както Ви посочих в предходното изречение...
Успех!
nikodim77
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ