начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Свидетелство за развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Свидетелство за развод

Мнениеот rayko » 08 Авг 2024, 16:47

Здравейте) През 1997 година сключих граждански брак в Украйна. През 2007 се разделихме и се прибрах в България. Същата година тя се е развела. И вече толкова години не иска да ми изпрати това свидетелство, за да си оформя гражданското състояние в България. Какво трябва да направя? Благодаря!
rayko
Нов потребител

Re: Свидетелство за развод

Мнениеот guest1 » 13 Авг 2024, 11:46

Здравейте.
Виждам, че темата е от доста време и няма отговори. Затова ще се опитам да помогна.

Като начало кажете - този брак регистриран ли е в България?

Ако напишете в някоя търсачка „регистриране на развод от чужбина“ - ще излязат много резултати.

Цитирам от първия Признаване на чуждестранно съдебно решение за развод
Какви документи са необходими за признаване на чуждестранно съдебно решение за развод?
    1 Заявление по образец
    2 Препис от съдебно решение, заверен от чуждестранен съд, който го е издал;
    3. Удостоверение от същия съд, че решението е влязло в сила;
    4. Декларация / нотариално заверена / по чл.117, т.3 и т.4 от Кодекс по международното частно право;
    5. Удостоверение за идентичност на имената (ако в чуждестранното съдебно решение или акт лицето е вписано с име, което съществено се различава от името, с което е вписано в регистъра на населението).

Потърсете контакт с въпросния съд (където е делото за развод) и поискайте преписи от документите. Все пак сте били страна
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот dimist » 13 Авг 2024, 12:41

Очевидно гражданския брак е бил регистриран в България. Най лесно ще стане, ако потърсите местен, украински адвокат, когото да упълномощите да вземе заверен препис от решението за прекратяване на брака. Проверете и дали украинските съдилища приемат електронни документи, така може да подадете молбата, но трябва предварително да разберете номера на делото, предполагам, имате някакви познания по езика, и ще се оправите в сайта на съда. И стискайте палци този съд да не е в окупиран район, или в район на военни действия
dimist
Потребител

Мнениеот rayko » 14 Авг 2024, 08:54

Бракът е регистриран в България. Консултирах се с украински адвокат, която е в България, но има още контакти в Украйна. В началото ми даде надежда, че може да направи нещо, дори уговорихме възнаграждението. На следващия ден обаче каза, че няма да се получи. Насочи ме към украинското посолство. Писах им в месинджър, дадоха ми имейл, явно на консулската служба. Написах им и сега чакам. Не мога да разбера номера на делото. Имам номера на решението на тяхната служба по гражданско състояние, която е издала свидетелството за развод. Адвоката каза отначало, че е добре че имам този номер, но явно, че не е толкова добре)))
rayko
Нов потребител

Мнениеот vili_spasova » 14 Авг 2024, 09:17

Привет, потърсете съдействие от нашето Министерство на външните работи по повод снабдяването с този документ /удостоверение/. После превеждате удостоверението, заверявате подписа на преводача при нотариус и подавате заявление до кмета на района/общината, където е сключен гражданския брак, заедно с декларация по чл. 117 КМЧП. Кметът издава решение, с което признава чуждестранния развод, като това решение е основание инфото за развода да се отрази в нашите регистри по гражданско състояние.
Надявам се, че е разбираемо обяснението.
Ето как протича процедурата
https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavc ... slugi/1994
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот dimist » 14 Авг 2024, 14:40

Да получиш съдействие от МВнР или наша консулска служба в чужбина е някакво истинско чудо. Колкото и да е отчайващо, но без контакт със съответния съд, постановил решението , не може да се мине. Без да знам как стоят нещата в Украйна, опитайте да установите контакт със службата по гражданско състояние. Удостоверението което са издали, най вероятно е на основание заверен препис от решението за прекратяване на брака. Та там можете да намерите номера на делото, и съответно вече да е обърнете към съда. Пък и нямате ли познат в Украйна, когото можете да помолите за помощ? Най малкото да ви намери читав адвокат от града, в който е съдът, да му изпратите пари да плати хонорара и таксите в съда. Защото, ако при мене дойде човек от чужбина с проблем като Вашия, без особени усилия ще намеря брачното дело, и ще го снабдя с нужните преписи и удостоверения. За съжаление тая проклета война ви спира от най лесното решение - да отидете на място и да свършите всичко за няколко дни
dimist
Потребител

Мнениеот rayko » 14 Авг 2024, 18:19

Обърнах се към украинска консулска служба, но както виждам и те не са от най-бързите. Не казвам, че е тенденция, но така се получава. Събитията са в Херсонска област, всички знаем какво се случи там. Познати:всички мои познати вече не живеят там. Бившата по последна информация е там, но с нея разговорите са безполезни. Моля, ако някой от юристите тук има колега, на когото има доверие в Херсон, Николаев и Одеса не е далеч, да ми прати контакт. Ще поговорим, ще се разберем. Явно, че от разстояние не става!
rayko
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Авг 2024, 07:00

Украинското - пак ли си е в "Овче купел", аз съм работил 1-2 пъти с тях - да вадя визи.

Абсурд е да имам връзки с тях, но - познавам този-онзи, абсурдно е и - да намеря адвокат в Украйна - просто не работя в момента брачни дела.

Защо - не пробвате нещо друго - ако има някакъв Център, нещо, което организира украинците в България, по тази линия да се действа.

Другото - в момента в Интернет има имена на адвокати по цял свят. Може - първо по и-мейл, ако прояви активност.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот rayko » 15 Авг 2024, 08:40

Ще търся варианти. Благодаря!
rayko
Нов потребител

Назад към Семейни казуси