начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

дарение/издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

дарение/издръжка

Мнениеот cinderella » 26 Окт 2004, 13:46

Може ли, според вас, дарителят (родители) да търси издръжка от наследниците на надарения (съпруга и дъщеря на починалия син)?
cinderella

Re: дарение/издръжка

Мнениеот geryvesy » 27 Окт 2004, 10:14

По принцип дарението е лично. От тук би следвало, че не може. Как е направено дарението, под условие или не. Дайте повече информация
geryvesy
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 27 Окт 2004, 19:11

Да, може да търси грижи, тъй като задължението за гледане и издръжк ае морално и закона допуска дарителят да търси издръжка. Виж чл. 227 б. "в " ЗЗД.
Само накратко ще отбележа, че за да бъде искът основателен е необходимо дарителят да докаже необходимост, нужда както от допълнителни доходи, поради факта, че средства с които разполага не са му достатъчни да храна, текущи разходи, лекарства и т.н. а също така и нужда от грижи.

Успех!

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот donna » 29 Окт 2004, 08:53

При дарение издръжка дарителят може да се търси само от надарения /независо дали последните са техни деца или не /,защото според чл.227 б.В от ЗЗД
Дарението може да бъде отменено когато дареният отказва да даде на дарителят издръжка от която той се нуждае
В случая синът,който е бил надарен е починал ,така че не може да се търси издръжка от наследниците му .
donna
Старши потребител

Мнениеот lu » 01 Ное 2004, 21:56

преди години, същия казус. баща ми почина много млад. Лелите и дядо ни, ни съди /като децата на починлият му надарен/. Спечелихме на две инстанции, но на третата сестра ми стана дъновистка и се споразумяхме ха-ха. Обърнете внимние на средната продължителност на живота. За мъжете е мисля, 68 години, а за жените 72год. Та оттам нататък издръжката е минимална и ще я дължат по преценка на съда, но не и ефективни грижи. Ангажимента е личен само за надарения.
lu

Мнениеот error » 02 Ное 2004, 00:25

А защо се налага да търси издръжка на основание дарението? Може да я търси от наследниците по закон на основание и по поредността на чл.80 СК. В казуса на Lu, основанието е чл.80 ал.1 т.4 СК.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот cinderella » 03 Ное 2004, 18:05

Така е предявен иска - търси се издръжка от наследниците на надарения.
Лично аз считам, че задълженията на надарения към дарителя са строго лични и не преминават в наследствената маса.
cinderella

Мнениеот monteskio. » 05 Ное 2004, 02:38

sъглаен съм с теб cinderella,
Дарението е акт на разпореждане с оглед личността на приобритателят, още повече, че насрещна престация липсва, което е още по-силно основание, да се прием, че дарението е акт, с оглед н аличността, и след смъртта н анадареният, то моралното право по чл. 227 б. "В", отпада спямо дарителят и не се прехвърля върху наследниците му.
Считам, че съдът , ще отхвърли иска като неоснователен.

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот gabrielle 1 » 05 Ное 2004, 14:36

Всички колеги, изразили мнение до момента са прави по отношение на това, че дарението е с оглед личността на надарения и само от надарения , но не и от неговите наследници може да се търси издръжка според ЗЗД.
В случая, обаче, тъй като надарения е син на дарителите, то неговите наследници са наследници (внуци) и на дарителите. Този факт дава е основание да се направи, според мен, изменение на основанието на иска (чл.116, ал.1 ГПК), като вече се търси издръжка не съгласно чл 227, ал.1, б. "в" на ЗЗД, а съгласно чл. 80, ал.1, т.4 (от внуци) от СК.
Опитайте, ако сте още в първата инстанция, би трябвало да стане
gabrielle 1

Мнениеот monteskio. » 05 Ное 2004, 15:44

точно така, колегата е прав))))Нужно е изменение на иска, но не и отмяна на дарението.

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот cinderella » 05 Ное 2004, 15:57

Хубаво, но аз представлявам интересите на ответника :)))
Но дори и да си изменят основанието, по чл. 80 има много други на реда преди доверителите ми! Мерси
cinderella

Назад към Семейни казуси