начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издръжка

Мнениеот самотен баща » 04 Ное 2004, 16:58

Имам дете от жена ,с която съм нямал сключен брак.Малко след като се роди синът ни ,тя ни напусна.От тогава ,вече 5 години аз се грижа сам за детето,като тя идва на посещения.За тези 5 години ,не ни е помогнала с нищо.Не е купила на детето едно шоколадче дори.Зная ,че работи .Имам ли право по съдебен ред да търся издръжка от нея?А за минало време мога ли и за колко време назад мога да потърся?
Благодаря ви!
самотен баща

Re: Издръжка

Мнениеот monteskio. » 05 Ное 2004, 02:28

Здравейте,

Мога да Ви свържа с колега адвокат от Аспарухово който си сътруднича, и който ще ви консултира компетентно. Дори в момента имаме няколко заведени иска за издръжка.

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот йо-йо » 05 Ное 2004, 12:30

Вие вписан ли сте в акта за раждане на детето като негов баща ?
йо-йо

Мнениеот Вера » 05 Ное 2004, 12:53

Предполагам, че сте припознал детето. Мисля че няма проблем да заведете иск за издръжка и решението да е във Ваша полза. Може да търсите най-много една година назад, считано от датата на завеждане на исковата молба в съда.
Вера

Мнениеот Гери » 05 Ное 2004, 13:42

Здравейте,
аз няма да ви свързвам с колега, а направо ще ви отговоря. Да може да заведете иск, с който да поискате месечна издръжка за детето, както и да търсите издръжка за една година назад считано от датата на завеждането на иска. Имайте предвид, че делата за издръжка, могат да се гледат, като бързо производство (съгласно чл.126а от ГПК) и са освободени от държавна такса и разноски по водене на делото.
Нещо повече след приключване на делото, ще се снабдите с изпълнителен лист и случай, че майката продължава да не плаща определената и от съда издръжка, може да образувате изпълнително дело. Възможно е присъдената ви издръжка да се изплаща от държавата (чрез общината), но с тази цел пак трябва да се образува изпълнително дело. Така или иначе не плащането на издръжка представлява и престъпление по НК.
Могат много неща да се направят стига да имате търпение!
Гери

Мнениеот gun4eva » 05 Ное 2004, 17:37

Може да се търси издръжка, като за минало време е до 1 година преди датата на предявяване на иска. Размерът на издържката се определя от съпоставката на нуждите на детето и възможностите на родителя-ответник, като разбира се не целите нужди могат да се удовлетворят от търсената издръжка, защото все пак и Вие като родител сте задължен да издържате детето си. Бракът не е условие за търсене на издръжка за малолетно или непълнолетно дете спрямо неговите родители, така че - спокойно. На една моя клиентка при сходни условия й присъдиха 80лв. на месец.
gun4eva
Потребител

Мнениеот самотен баща » 06 Ное 2004, 00:20

Благодаря на всички.
самотен баща

Назад към Семейни казуси