Здравейте,
Имам следния казус и не знам към кого да се обърна, ще се радвам ако някой би могъл да сподели информация по казуса. Най-вероятно ми предстои да бъда съкратен от работа на позицията, на която работя. В тази Фирма 1 съм на постоянен трудов договор и фирмата ме осигурява на пълното възнаграждение, което получавам по банков път. Работя там от 8 години (общ стаж 14 години и 6 месеца имам). Във Фирма 2 съм управител и съдружник. Съдружник съм с по-голям дружествен дял. Управител съм "поотделно" с другия управител. Във Фирма 2 не се осигурявам към настоящия момент, но в миналото съм се осигурявал там - преди 3 години. В настоящия момент фирмата има активност, но тя е от дейността на другия управител. Другият управител се осигурява в тази Фирма 2. Във Фирма 3, която от регистрацията си през 2016 година не е имала никога активност, съм съдружник с още двама човека като аз съм с най-малък дружествен дял.
Ако ме съкратят от Фирма 1 поради намаляване на обема на работа и се наложи да се запиша в Бюрото по труда и да предява претенция за получаване на обезщетение за безработица, дали Бюрото по труда ще уважи тази моя претенция, имайки предвид, че съм управител и съдружник във Фирма 2, но не извършвам никаква трудова дейност там и отделно съм само съдружник във Фирма 3?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 01 Фев 2025, 21:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обезщетение при безработица
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Обезщетение при безработица
Според мен имате право - чл. 54а /КСО. Вие не се осигурявате в нито една от фирмите, в които сте съдружник, а дори и да се осигурявахте, това не са трудови правоотношения, а мандатни правоотношения.
- berto
- Потребител
Re: Обезщетение при безработица
berto написа:Според мен имате право - чл. 54а /КСО. Вие не се осигурявате в нито една от фирмите, в които сте съдружник, а дори и да се осигурявахте, това не са трудови правоотношения, а мандатни правоотношения.
+1
Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:- са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта;
- не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в Република България или пенсия за старост в друга държава или не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер или професионална пенсия;
- не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по Кодекса за социално осигуряване или законодателството на друга държава, с изключение на лицата сключили трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден
Дали отговаря на тези условия - трябва да се види конкретно.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|