начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

промяна на иска

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

промяна на иска

Мнениеот притеснен » 09 Ное 2004, 10:51

Уважаеми юристи, подадох молба за развод в която поисках родителски права над децата и жилището.Въпросът ми е: може ли сега на първо заседание, което знам че е помирително, да изменя иска /да се откажа от децата/ и как става това?Или трябва да чакам до следващото заседание - то какво ще се води?Моля да ми обясните.
притеснен

Re: промяна на иска

Мнениеот Гери » 09 Ное 2004, 12:44

Ако сте подали развод по исков ред, а именно на основание чл.99, ал.1 и 2 от СК, няма пречка да постигнете споразумение по чл.99, ал3 с което да уредите въпроса, кой ще упражнява родителските права и какъв ще е режима на лични отношения. Освен това съда няма да се произнесе по въпроса за брачната вина.
Гери

Мнениеот притеснен » 09 Ное 2004, 14:27

Добре де, но кога точно да изменя иска?А и споразумение може въобще да не се постигне.
притеснен

Мнениеот Гери » 09 Ное 2004, 14:41

Вие колега ли сте или просто се развеждате?
Гери

Мнениеот донна2 » 09 Ное 2004, 14:53

горко има на децата ..........
донна2

Мнениеот притеснен » 09 Ное 2004, 16:29

развеждам се и имам адвокат, но искам да знам за себе си, пък и жена ми да се успокои, понеже и обещах.
притеснен

Мнениеот притеснен » 10 Ное 2004, 10:25

Някой ще ми каже ли дали е възможно още на първото заседание да променя иска?
притеснен

Мнениеот monteskio » 10 Ное 2004, 17:28

Да, възможно е още на първото заседание на направите промяна в основанието на иска.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Иван » 10 Ное 2004, 18:10

Монтескьо, уважаеми, това е отговор на адвокат : "може, но в основанието на иска". Но човека не пита за основанието, а за петитума, макар че и той не знае за основание ли пита или за петитум. Некоректно е драги! Уважавам Ви много, тъй като обикновено давате изключително компетентни отговори. Но изменението на иска тук касае исканията за положението след развода, а не причините за развода-онези факти от живота на съпрузите, които са довели до дълбоко и непоправимо разстройство на брака.

Г-не, смятам че няма никакъв проблем да си промените иска в първото заседание. То е помирително, тъй като по така предявената искова молба съда ще пита и Вас, и съпругата дали искате развод. Логично е ако промените исканията си тя да промени становището си по тези искания. Така ако по така предявената молба съпругата Ви не е съгласна с развода, по изменената би могла да се съгласи. Това има своите правни/предимно процесуални/ последици, които следва да бъдат съобразени от съда. Ето защо именно поради помирителния характер на заседанието ще е допустима промяна на иска, както и предявяване на насрещен иск.
Иван

Мнениеот monteskio. » 10 Ное 2004, 18:46

Драги Иван,
Всичко зависи от основанието , въз основа , на което е подадена молб аза постановяване на развод. Ето един пример: Ако молбата е с правно основание вина на ответника - то в първото заседание, може да се промени основанието относно причините за развода , като ищецът настои, че развода е по НЕГОВА ВИНА. Ведно с това изменение, ответника трябва да поддържа становище, ще желае прекратяване на брака, въпреки, че вината не е негова. В този случай СЪДЪТ няма да даде родителски права на ищеца - виновната страна, при което ще се постигне желания резултат от " притеснен".
Вярно е също, че може да се направи освен промяна в основанието и ПРОМЯНА В ИСКАНЕТО: В молбата се иска постановяване на развод по вина н аответника и се искат родителски права. В първото заседание, следва да се изкаже становище, че молбата се поддържа относно причината за прекатаване на брака, но в останалата част - не.
Предполагам, че при така дадените примери ще се съгласите? ( ИВАН )

)))))

С пожелания за успех!

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот Mi-Lena » 10 Ное 2004, 19:30

Колегииииии.
Достатъчно е човекът да заяви, че не поддържа искането си за предоставяне на родителските права нему. Може да го заяви при всяко положение на делото. По отношение на родителските права съдът се произнася служебно и без да има искане - чл.106 ал.1 СК. Т.е. не се касае за типично изменение на иска.
Господине,
Дори ако нямате искане за предоставяне на родителските права и съпругата ви също, съдът ще предостави тези права (и задължения) на този от вас, който е по-годен да се грижи за децата.
Mi-Lena

Мнениеот monteskio. » 10 Ное 2004, 19:47

Привет Кoлежке MI-lena,

Къде се изгубихте, не се появяване във Форумите?

Дам, права сте, но това което казахте, не е ли същото ,което коментираме заедно с колегата " ИВАН "?

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот Mi-Lena » 10 Ное 2004, 21:07

Привет!
Почти същото е, но исках да обясня на питащия, че нещата са доста по-прости. Правото му не се преклудира в първото по делото заседание, а и в следващите - не е необходимо строго формулирано оттегляне (като при оттегляне на обективно съединен иск) или изменение с характеристиките на чл.116 ГПК.

На Вашето питане: Не съм се загубила особено. Просто при регистрацията ми като Lex-член компютърът не прие този nick заради тирето и се наложи почти шизофренично да се раздвоя. Лицето "danika" пак съм аз :)).
Mi-Lena

Мнениеот притеснен » 11 Ное 2004, 10:12

Благодаря ви много за отговорите.Успешен ден на всички, които помогнаха!
притеснен

Мнениеот Иван » 11 Ное 2004, 14:19

Монтескьо,
Вярно е становището Ви. Но не е задължително да е точно така. Вината за прекратяване на брака не може да бъде единственото основание и отправна точка за предоставяне на децата. Нима не е възможно виновния за развода съпруг да е по-годен, по-способен, по-подходящ да отгледа децата? И другия съпруг да иска точно това?
Наистина основанията и петитума са свързани особено що се отнася до вината, доколкото тя е отправна точка за решаване на редица въпроси свързани с развода, но все пак определящо е и желанието на страните.

Ми-лена, човека пита дали може в първото заседание-нали виждате че е притеснен точно заради това-иска да успокои съпругата си, че е съгласен.
Иван

Re: ИВАН

Мнениеот monteskio. » 12 Ное 2004, 01:28

Драги ИВАН,
Бих се радвал отново да се засечем по склоновете на необятната писта наречена "ПРАВО". за мен беше удоволствие!

MONTESKIO

p.s. Ако проявявате интерес в областта на трудовото право, ще ми бъде интересно да чуя мнението Виу по отношение на тема " необходима ли е промяна на Кодекса на труда" в дискусия " ВЗАИМОПОМОЩ "
monteskio.

Мнениеот Гери » 12 Ное 2004, 02:12

Пропусквате колега, ал.4 на СК "Развод не се допуска, ако разстройството на брака се дължи само на виновното поведение на ищеца, а другият съпруг настоява да се запази бракът, освен ако важни обстоятелства налагат да се допусне разводът".
Гери

Назад към Семейни казуси