По повод водено от мен дело срещу адвокат един от защитниците му адвокати (от общо 5 броя) представи накрая писмени бележки. Такава неграмотност не съм виждала никъде. Въпросът ми е има ли изпити по грамотност за старите адвокати? Ако ученик от 7-ми клас пише по този начин няма да си вземе изпита, а какво остава за матура.
Дайте мнения.
- Дата и час: 12 Мар 2025, 19:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Грамотност на адвокат
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Грамотност на адвокат
Аз няма да давам никакви оценки - само да вметна - правото се борави с формули.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
mariana19621 написа:... представи накрая писмени бележки. Такава неграмотност не съм виждала никъде.
Вие се „радвайте“, че изобщо може да пиши на ръка!
С тези клавиатури и тъчскрийнове - почти съм забравил как се държи писалка! По-удобно ми е, да набера текста и после да го отпечатам на принтера!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Вие се „радвайте“, че изобщо може да пиши на ръка!
Не е написано на ръка, а на компютър.
Защо няма изпити за адвокати за да доказват знанията си, след като искат толкова големи възнаграждения?
Грамотността е първото от тях!
- mariana19621
- Младши потребител
Има всякакви капацитети и капацитетиЙ. Не виждам смисъла от това някой да си изказва възмущението от компетенциите на някого в областта на българския език и литературата, за мен това са нападки ad hominem, които не са аргумент при един правен спор. Е, разбира се, не бих си взел такъв адвокат, защото оставам с впечатлението, че ако не влага старание да изпипва грамотно това, което пише, той няма да вложи старание и в моя правен проблем, но, както е казал Кирчо - "Всеки сам си прецЕня". Аз правописни грешки виждам всеки ден. Не знам какво според Вас е "неграмотност", но пълен и кратък член се бъркат ежесекундно от всички, включително и от магистрати и съдебни секретари. Е, хайде, има и по-фрапантни неща, например "поТдържам", "крадЪт" и тем подобни, ама аз се дразня най-много на неправилно форматирания текст - разпилян по целия лист, запетаи и препинателни знаци след думата, примерно "Уважаеми г -н съдия , моля ,да уважите исковата молба ,очакваме справедливо решение ! "
Изпити за адвокати има всяка пролет и есен, но те не са по правопис или "грамотност", а за правни знания. Има и писане на ръка - решаване на казуси, има и тестове, има и устен изпит. Неграмотността не е основание един иск да бъде отхвърлен или страната да загуби делото, така че не виждам смисъл да се коментира - това е въпрос на лична култура и самоусъвършенстване.
Често се говори за упадъка на културата на населението, какво образование имало по бай Тошово време и други глупости, бас държа, че ако изправим на матурите тези от "бай Тошово" време, когато дори е нямало и матури, впрочем, те са сравнително отскоро, ще се изумим колко хора ще ги издържат и с какви оценки. Всеки в таз държава се изкарва по-капацитетен от другия, ама не вижда плевелите в собствения си двор.
Изпити за адвокати има всяка пролет и есен, но те не са по правопис или "грамотност", а за правни знания. Има и писане на ръка - решаване на казуси, има и тестове, има и устен изпит. Неграмотността не е основание един иск да бъде отхвърлен или страната да загуби делото, така че не виждам смисъл да се коментира - това е въпрос на лична култура и самоусъвършенстване.
Често се говори за упадъка на културата на населението, какво образование имало по бай Тошово време и други глупости, бас държа, че ако изправим на матурите тези от "бай Тошово" време, когато дори е нямало и матури, впрочем, те са сравнително отскоро, ще се изумим колко хора ще ги издържат и с какви оценки. Всеки в таз държава се изкарва по-капацитетен от другия, ама не вижда плевелите в собствения си двор.
- bvoykov
- Потребител
И в какво се изразява неграмотността , или просто сте негативно настроена към адвокатите ? Помня предишната Ви тема, там звучахте убедително.....
- dimist
- Потребител
Точки, запетайки, интервали не са поставени правилно, което видоизменя смисъла на твърденията. Това е основното в граматическата неграмотност. Отделно се твърди, че не е необходим писмен договор за услуга разваляне на нотариален акт във връзка с конкретен имот, въпреки, че ответникът адвокат в отговора на исковата си молба изрично пише, че не е сключен договор защото не се е стигнало до завеждане на дело. Това било пожелателно по ЗА. Какво ли не пишат адвокатите за да изкарат пари от потърпевшите хора?
- mariana19621
- Младши потребител
mariana19621, и Вие допускате пунктуационни грешки, искате ли да Ви ги посоча?
Пример: "въпреки, че". Има и още такива грешки.
Вие грамотна ли сте или не сте?
Пример: "въпреки, че". Има и още такива грешки.
Вие грамотна ли сте или не сте?
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Аз не съм адвокат, а прост данъчен инспектор, сега от 8 години данъчен консултант.
- mariana19621
- Младши потребител
Има школа - но не е задължително - самите съдии налагат едно друго темпо на писане, аз изобщо вече не чета нищо - направо си приказвам моето си и - те тяхното си.
Дотам стигнахме - за съжаление - отминаха времената на грамотност - сега е вряскане и шъткане.
Щом Апелативен не знае законите и нормите - за какво да говорим.
Дотам стигнахме - за съжаление - отминаха времената на грамотност - сега е вряскане и шъткане.
Щом Апелативен не знае законите и нормите - за какво да говорим.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|