Здравейте,
Мой приятел се развежда, но понеже са решили да се разведат по взаимно съгласие, страните ползват един и същ адвокат. В текста на споразумението в частта за родителските права бащата е съгласен, че майката ще упражнява родителските права, като той им право на лични срещи с детето. И сега адвокатът или майката била казала, че законът забранява на детето да остава при бащата събота и неделя, докато не навърши пет години /детето е на три в момента/. Нещо ме съмнява да има такава законова забрана или поне в СК няма такова нещо. Така ли е наистина? Обичайно, доколкото знам, бащата има право да взема детето по една събота и неделя в месеца и по един месец през летните ваканции. Абсурдно ми се струва детето, ненавършило пет години да не може да спи при баща си
- Дата и час: 26 Ное 2024, 19:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Споразумение по чл. 100 СК
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Споразумение по чл. 100 СК
това не е вярно. режимът на личните отношения между родителите и детето трябва да се уредят с предвиденото споразумение.
- 3345
Да, абсурдно е
И, според мен е абсурдно.
Няма такова изискване.
Има обаче друго - майката държи контрола върху много ситуации, защото в СК има такъв текст:
РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ
чл.99
........
(4) Развод не се допуска, ако разстройството на брака се дължи само на виновното поведение на ищеца, а другият съпруг настоява да се запази бракът, освен ако важни обстоятелства налагат да се допусне разводът.
Чл. 100. (1) При сериозно и непоколебимо взаимно съгласие на съпрузите за развод съдът допуска развода, без да издирва мотивите им за прекратяване на брака.
(2) Искане за развод по взаимно съгласие не може да се предяви, преди да са изтекли три години от сключването на брака.
Така, че може би тя не е сигурна, че иска да се развежда?! Може би тя блъфира?
Няма такова изискване.
Има обаче друго - майката държи контрола върху много ситуации, защото в СК има такъв текст:
РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ
чл.99
........
(4) Развод не се допуска, ако разстройството на брака се дължи само на виновното поведение на ищеца, а другият съпруг настоява да се запази бракът, освен ако важни обстоятелства налагат да се допусне разводът.
Чл. 100. (1) При сериозно и непоколебимо взаимно съгласие на съпрузите за развод съдът допуска развода, без да издирва мотивите им за прекратяване на брака.
(2) Искане за развод по взаимно съгласие не може да се предяви, преди да са изтекли три години от сключването на брака.
Така, че може би тя не е сигурна, че иска да се развежда?! Може би тя блъфира?
- Ant
Опитват се да въведат в заблуждение вашия познат. Семейния Кодекс не предвижда такова ограничение.
- Гери
Това не е вярно. Въпрос на споразумението и това , ще го одобри ли съдията.
- адв.
Колега аз лично до сега съм нямала проблем. Само веднъж в СРС - брачно ми направиха физиономия, но пък майката беше категорична пред съдията, че иска, желае и трябва децата да нощуват при татко си, защото смята, че това е в техен интерес. Съдията одобри споразумението след като изслуша майката!
- Гери
Това е пълна глупост! И защо точно ненавършило пет години? Опитват се да заблудят бащата.Нека поне ги попита за члена в закона.Интересно ми е какво ще му покажат
- галина
Няма никаква законова забрана.
Значи за да се допусне развод по взаимно съгласие съгласно чл.100 СК от сключването на брака трябва да са изтекли най-малко 3 години.
Понеже разводът по взаимно съгласие е охранително , а не исково производство, съпрузите трябва предварително да се споразумеят относно ВСИЧКИ последици от развода без изключение , а те са:
- имуществени - относно СИО и ползването на сем. жилище
- последиците свързани с децата - тяхната издръжка, при кой родител ще живеят и кога другият родител може да ги осъществява контакт с тях
- последиците, свързани с фамилното име
Съдът няма право да изменя споразумението на молителите. Ако то е непълно и не урежда всички въпроси, свързани с развода, той им го връща и им дава срок за допълването му.
Ако пък споразумението е всеобхватно и изрядно, съдът го възпроизвежда изцяло в съдебното решение /без да го изменя подчертавам/.
И знайте че интересите на децата са главен и водещ критерий в развитието на всички брачни производства. И ако майката не е съгласна бащата да вижда децата в събота и неделя /скривайки несъгласието си зад несъществуваща законова забрана/, то тогава за взамно съгласие не може да се говори и разводът следва да се развие по исков ред /а не по взаимно съгласие/
Значи за да се допусне развод по взаимно съгласие съгласно чл.100 СК от сключването на брака трябва да са изтекли най-малко 3 години.
Понеже разводът по взаимно съгласие е охранително , а не исково производство, съпрузите трябва предварително да се споразумеят относно ВСИЧКИ последици от развода без изключение , а те са:
- имуществени - относно СИО и ползването на сем. жилище
- последиците свързани с децата - тяхната издръжка, при кой родител ще живеят и кога другият родител може да ги осъществява контакт с тях
- последиците, свързани с фамилното име
Съдът няма право да изменя споразумението на молителите. Ако то е непълно и не урежда всички въпроси, свързани с развода, той им го връща и им дава срок за допълването му.
Ако пък споразумението е всеобхватно и изрядно, съдът го възпроизвежда изцяло в съдебното решение /без да го изменя подчертавам/.
И знайте че интересите на децата са главен и водещ критерий в развитието на всички брачни производства. И ако майката не е съгласна бащата да вижда децата в събота и неделя /скривайки несъгласието си зад несъществуваща законова забрана/, то тогава за взамно съгласие не може да се говори и разводът следва да се развие по исков ред /а не по взаимно съгласие/
- Tess
Това са пълни глупости. Аз самият съм разведен по чл.100 и режима за виждане с детето ми е всяка събота и неделя с преспиване ,а детето ми е на година и половина. На мен също се опитаха да ми кажат, че имало някакви ограничения но след като проверих ги притиснах до стената и клекнаха. Успех!
- Гърков
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|