- Дата и час: 26 Ное 2024, 23:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
как може да стане развод в този случай
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
как може да стане развод в този случай
казусът е следния. Имаме съпруг и съпруга. Женени са от около 5 г. Нямат никакво общо имущество, нито общи деца. Ако единият поиска да се разведе, а другият пък не иска, тогава какво става. Трябва ли някаква вина да се доказва. Или пък възможно ли съдът да не разреши развод
- Мала
Anonymous написа:Anonymous написа:Мила,вие колега ли сте или сте съпругата?
нито едното нито другото. ако бях юрист едва ли щях да задавам тук този въпрос. Касае се за хора от близкото ми обкръжение. но едва ли казусът зависи от това, кои точно са участниците
Забравих да попълня "Потребител" в предния постинг
- Мала
ето какво намерих тук http://razvod.tripod.com/
По-точно тази част:
Според Националния статистически институт през периода 2002-2004 година броят на разводите в България расте: 10,2 хил.; 11,7 хил.; и 14,7 хил. и се равнява на почти половината от броя на сключените бракове през годината.
Развод може да се иска от съда поради:
разстройство на брака (вина, обективни причини и споразумение без вина);
по взаимно съгласие.
В първия случай съдът може да се произнесе за вината или не в зависимост от желанието на съпрузите. Съдът не се произнася за вината, когато те предложат споразумение относно: упражняването на родителските права от единия родител, режим на виждане на децата с другия, издръжките на децата, ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилните им имена след развода, както и всички други техни имуществени отношения (недвижими имоти, МПС, фирми, влогове и движими вещи).
Във втория случай съдът не издирва ....
Та както описват първия случай излиза, че дори и по исков ред да е развода, съдът няма да се произнася за вина, ако има споразумение по всичките там точки. Но тъй като в този случай няма общи деца, няма общо имущество и т.н. то следва че няма за какво да се споразумяват. Този дето иска развода е гол като пушка, но пък и няма намерение да взима влоговете на другия дето не иска развода.следователно не би трябвало да се присъжда вина, независимо, че редът е исков. Права ли съм. Или нещо ми убягва или това дето го пише не е вярно
По-точно тази част:
Според Националния статистически институт през периода 2002-2004 година броят на разводите в България расте: 10,2 хил.; 11,7 хил.; и 14,7 хил. и се равнява на почти половината от броя на сключените бракове през годината.
Развод може да се иска от съда поради:
разстройство на брака (вина, обективни причини и споразумение без вина);
по взаимно съгласие.
В първия случай съдът може да се произнесе за вината или не в зависимост от желанието на съпрузите. Съдът не се произнася за вината, когато те предложат споразумение относно: упражняването на родителските права от единия родител, режим на виждане на децата с другия, издръжките на децата, ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилните им имена след развода, както и всички други техни имуществени отношения (недвижими имоти, МПС, фирми, влогове и движими вещи).
Във втория случай съдът не издирва ....
Та както описват първия случай излиза, че дори и по исков ред да е развода, съдът няма да се произнася за вина, ако има споразумение по всичките там точки. Но тъй като в този случай няма общи деца, няма общо имущество и т.н. то следва че няма за какво да се споразумяват. Този дето иска развода е гол като пушка, но пък и няма намерение да взима влоговете на другия дето не иска развода.следователно не би трябвало да се присъжда вина, независимо, че редът е исков. Права ли съм. Или нещо ми убягва или това дето го пише не е вярно
- Мала
Чл.99. от Семейния кодекс :
(1) Всеки от съпрузите може да иска развод, когато бракът е дълбоко и непоправимо разстроен.
(2) С решението за допускане на развода съдът служебно се произнася и относно вината за разстройството на брака освен ако разстройството се дължи на обективни причини, които не могат да се вменят във вина на съпрузите.
(3) Съдът не се произнася относно вината за разстройството на брака, ако съпрузите заявят това и изложат своето споразумение, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата, както и относно имуществените отношения, ползуването на семейното жилище, издръжката между тях и фамилното име.
(4) Развод не се допуска, ако разстройството на брака се дължи само на виновното поведение на ищеца, а другият съпруг настоява да се запази бракът, освен ако важни обстоятелства налагат да се допусне разводът.
Цитирам Ви напълно текста на закона, отнасящ се до вината при развод. Съдът няма да се произнесе относно вината , ако разстройството на брака се дължи на обективни причини, които не могат да се вменят във вина на нито един от съпрузите. Не знам дали това се отнася до конкретния случай. Съдът не се произнася и относно вината, когато това желание е изрично заявено от съпрузите и има приложено споразумение. Струва ми се, че щом единият съпруг не желае развод няма да е много възможно съпрузите да се спогодят да действат именно по тоя начин. Мисля, че цитираният текст на чл. 99 от семейния кдекс е пределно ясен. Ако имате някакви други въпроси...
(1) Всеки от съпрузите може да иска развод, когато бракът е дълбоко и непоправимо разстроен.
(2) С решението за допускане на развода съдът служебно се произнася и относно вината за разстройството на брака освен ако разстройството се дължи на обективни причини, които не могат да се вменят във вина на съпрузите.
(3) Съдът не се произнася относно вината за разстройството на брака, ако съпрузите заявят това и изложат своето споразумение, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата, както и относно имуществените отношения, ползуването на семейното жилище, издръжката между тях и фамилното име.
(4) Развод не се допуска, ако разстройството на брака се дължи само на виновното поведение на ищеца, а другият съпруг настоява да се запази бракът, освен ако важни обстоятелства налагат да се допусне разводът.
Цитирам Ви напълно текста на закона, отнасящ се до вината при развод. Съдът няма да се произнесе относно вината , ако разстройството на брака се дължи на обективни причини, които не могат да се вменят във вина на нито един от съпрузите. Не знам дали това се отнася до конкретния случай. Съдът не се произнася и относно вината, когато това желание е изрично заявено от съпрузите и има приложено споразумение. Струва ми се, че щом единият съпруг не желае развод няма да е много възможно съпрузите да се спогодят да действат именно по тоя начин. Мисля, че цитираният текст на чл. 99 от семейния кдекс е пределно ясен. Ако имате някакви други въпроси...
- ВенИ
благодаря за отговорите. засега като че ли нямам други въпроси. Но ако целия тоя екшън почне сигурно ще възникнат. Само едно не мога да си обясня. Защо задължително трябва да има виновен. Примерно ако човек иска да се разведе с друг само защото му е омръзнал, дразни го , вече не го обича какво ще излезе? че или няма да му дадат развод или ще искарат , че той е виновен.
- Мала
всъщност , така като се замисля майче имам още въпроси. значи, ако се тръгне да се доказват вини и тем подобни приема ли се в съда съдържание на SMS като доказателство и освен това показания на пълнолетно дете от първия брак на ищеца важат ли.
просто в началото поставих така въпроса, за да видя може ли по някакъв нормален начин да се решат нещата. Щото честно казано тя цялата история е една такава сапунка, че ужас. То освен сапунка друго няма де, щото както казах няма общи деца, апартаменти и т.н. Ама простотия пък има колкото щеш
просто в началото поставих така въпроса, за да видя може ли по някакъв нормален начин да се решат нещата. Щото честно казано тя цялата история е една такава сапунка, че ужас. То освен сапунка друго няма де, щото както казах няма общи деца, апартаменти и т.н. Ама простотия пък има колкото щеш
- Мала
Димитрова написа:Не е задължително да има виновен Мила.Точно затова е и разводът по взаимно съгласие ,както и искът по чл.99 ал3.По принцип към развод по вина на единия от съпрузите се пристъпва тогава ,когато единият не желае развода ,т.е няма възможност за развод по взаимно съгласие.
Да това го знам. Но именно там е проблемът, че единият не иска. сега едва ли е тук мястото да обяснявам защо (според мен ) не иска. Ама не иска . т.е. ще трябва вина да се търси.
- Гост
Могат да се приемат като доказателства показания на всякакви свидетели, като се отчита естествено връзката на същите със страната, която ги е посочила. Относно sms- стига да може да се докаже кой го е изпратил и с каква цел... Интересно ми е как ще докажете конкретно кой е набрал sms-a като текст и защо го е изпратил.. От коя карта, на чие име, кой е имал достъп до нея в този момент ???
- Гост
Anonymous написа:Могат да се приемат като доказателства показания на всякакви свидетели, като се отчита естествено връзката на същите със страната, която ги е посочила. Относно sms- стига да може да се докаже кой го е изпратил и с каква цел... Интересно ми е как ще докажете конкретно кой е набрал sms-a като текст и защо го е изпратил.. От коя карта, на чие име, кой е имал достъп до нея в този момент ???
картата е лесна. нали се изписва номера. на чие име е също може да не е толкова трудно. иначе за това кой има достъп до нея съм съгласна и именно затова питам.
- Гост
- Нина
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|