начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

наследствена къща

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследствена къща

Мнениеот angela » 14 Сеп 2005, 23:08

Здравейте!Баща ми е починал и от него ни е останала наследствена къща.Майка ми получи инсулт преди 10 г.и прехвърлихме нейната половина част на мен и сестра ми като дарение срещу гледане.От тогава до сега сестра ми не е погледнала майка.Искам да попитам дали може нещо да се промени и кой какви права има върху къщата?
angela

Мнениеот Гост » 15 Сеп 2005, 00:06

Само Вие и сестра ви ли сте децата?
Защо казвате, че майка Ви е имала 1/2от къщата след смъртта на съпруга и?
Гост

Мнениеот Гост » 15 Сеп 2005, 10:09

Така ни е прехвърлена по нотариален акт, но сега искаме да я продадем и ни казаха,че трябва да издадем нот.акт за цялата къща.Как трябва да я прехвърлим,може ли цялата да се прехвърли на мен като дарение срещу гледане?
Гост

Мнениеот питащ » 15 Сеп 2005, 11:09

Angela, такава правна форма "дарение срещу гледане" няма. Има "дарение" или "прехвърляне срещу гледане и издръжка". Какво точно пише на нот. акт?
След като майка ви е прехвърлила 1/2 от своята част, означава, че тя има още 1/6 от имота! Тъй като 1/2 от частта на баща ви се дели на трите наследници-майка ви, сестра ви и вие. Разбира се тези изводи ги правя без да съм видял документите, а така е много трудно. това си е мое разсъждение. Ако обаче сестра ви не гледа майка си, и майка ви е жива още-само тя може да развали прехвърлянето. Ако не го развали до своята смърт, едва тогава вие можете да атакувте сделката.Така че ако искате да смените сестраси в задълженията за гледане и издръжка, убедете майка си да заведе дело за разваляне на прехвърлянето. Ако сте решили да продавате на трето лице трябва да имате някакъв нот. акт и за другата 1/2 от имота. това може и да е договор за делба, но трябва да е описан целия имот на баща ви. тогава ви трябва допълнително удостоверение за наследниците.
всъщност кога почива баща ви и кога е купен имота?
питащ

Назад към Семейни казуси