начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

моля,помогнете!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

моля,помогнете!

Мнениеот питаща » 02 Окт 2005, 22:35

здравейте всички!
бих искала да ви помоля за помощ-желая да се разведа със съпруга си,не може да става и дума за споразумение,подготвила съм си повечето документи,но мола-кажете ми като цяло какво ще ми е нужно като документация...някакъв статистически лист?!?нямам достатъчно пари да си позволя адвокат понеже ми искат космически суми...мислите ли,че бих се справила и сама?
наистина много благодаря предварително на всички,които се отзоват!на останалите-късмет
питаща

По-скоро...

Мнениеот gery » 03 Окт 2005, 09:45

Няма да можете да се справите сама, след като развода ще е по вина. Просто не е толкова елементарно, колкото изглежда. В исковата молба трябва да се изложат обстоятелствата свързани с брачните провинения. Трябва да осигурите и задължително поне двама свидетели. Към исковата молба се прилагат писмени доказателства като у-ние от акт за сключен гр.брак (оригинал), копие от у-ние за акт за раждане на родените от брака деца, копие от НА за собственост ако семейното жилище е СИО, доказателства за доход на ответника – ако разполагате с такива, ако не се искат съдебни удостоверения за да се снабдите с такава информация от работодателят му. Прилагат се статистическа карта, съобщение за прекратен брак и декларация по образец. Имате държавна такса от 10 лв. + 1лв. за образуване на делото. Рискувате обаче тръгвайки сама на борба, съпругът ви може да предяви насрещен иск и от цялата работа може да ви се наложи да платите разноските на неговия адвокат. При спечелване на делото вашите разноски за адвокат ще трябва да се заплатят от съпругът ви.
gery
Потребител

Мнениеот Гост » 03 Окт 2005, 10:02

Минималният хонорар за дело за развод е 100 лева, повечето колеги вземат по 150-200 лв. Ако Ви искат повече - потърсете друг адвокат.
Ако и тези суми Ви се виждат космически, може да помолите някой колега да Ви напише исковата молба и да Ви вземе пари само за това, но само трудно ще се оправите.
Гост

... ами....

Мнениеот gery » 03 Окт 2005, 10:05

... това е по тарифа, лично аз в Сф. не познавам колега, който ще вземе развод по вина за по-малко от 500 лв.
gery
Потребител

Мнениеот Новак » 04 Окт 2005, 12:59

Да, май е по-разумно да се действа с адвокат, още повече при несъдействие от съпруга. Но не съм съгласна за хонорара над 500 лева, разбира се че има и по-ниски, просто потърси.
Новак

Мнениеот питаща » 04 Окт 2005, 20:12

аз за такива хонорари говоря-над 500 лв.Исковата молба ми я подготвиха,въпросът е за другите документи, но сега разбрах.Много ви благодаря затова че се отзовахте.А съобщението за прекратен граждански брак за какво е?Та нали още не сме се развели?лесното в случая е, че нямаме деца, нито семейно жилище.А той няма толкова мозък в главата за да се сети да предяви насрещен иск;)
още веднъж едно голямо БЛАГОДАРЯ
питаща

Мнениеот sandova » 05 Окт 2005, 11:43

Съобщението се подава в съда предварително, за да може като постанови развод, да го препрати в общината, т.е. за улеснение
sandova
Младши потребител

Мнениеот Гост » 05 Окт 2005, 22:21

А МОЖЕ ЛИ ПРИЗОВКАТА ДА БЪДЕ ПОЛУЧЕНА ОТ ДРУГО ЛИЦЕ, АКО НЕ СЪМ СИ ВКЪЩИ?ДОРИ И ДА НЕ МИ Е РОДНИНА?....
Гост

Мнениеот Гост » 05 Окт 2005, 23:59

Казано е "лице от домашните", тоест от жилището, аз така го разбирам.

НО при бракоразводни дела има ограничение кому да се връчва призовка и съд. книжа. Не може на съседи, другата страна или нейните роднини.
Гост

Мнениеот Гост » 06 Окт 2005, 19:45

незнам какво да правя..на всичкото отгоре е бивш затворник и сега очаква за трети път да влезе..искам колкото се може по-бързо да се разведа с него.все пак много ви благодаря за всичко!
Гост

Назад към Семейни казуси