- Дата и час: 27 Ное 2024, 00:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Промяна на фамилно име
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Промяна на фамилно име
Здравейте!
Имам нужда от малко тактическа помощ
Съпругата след развода запазва фамилията на съпруга си, но към момента желае да възстанови фамилията си по произход. Оскъдната съдебна практика по въпроса не е много обнадеждаваща, проблемът се среща при доказването на "важни обстоятелства", както изисква чл. 19 ЗГР.
Моля ви, ако се сещате за обстоятелство, което би убедило съда в необходимостта от такава промяна, да откликнете. Благодаря.
Иначе от фактическа страна казусът не е нищо специфично - бракът е с продължителност пет-шест години, а е прекратен преди три. Съпругът не се противопоставя на тази промяна.
Имам нужда от малко тактическа помощ
Съпругата след развода запазва фамилията на съпруга си, но към момента желае да възстанови фамилията си по произход. Оскъдната съдебна практика по въпроса не е много обнадеждаваща, проблемът се среща при доказването на "важни обстоятелства", както изисква чл. 19 ЗГР.
Моля ви, ако се сещате за обстоятелство, което би убедило съда в необходимостта от такава промяна, да откликнете. Благодаря.
Иначе от фактическа страна казусът не е нищо специфично - бракът е с продължителност пет-шест години, а е прекратен преди три. Съпругът не се противопоставя на тази промяна.
- Новак
Obiknovenno sam ot drugatastrana (protivopostaviam se na promianata na imenata) - no shte se opitam da podhvarlia niakoia i druga ideia.
Viarno e 4e poniatieto "vajni obstoiatelstva" vseki si go talkuva kakto mu e izgodno.Az li4no s4itam 4e triabva po stesnitelno da se talkuva.Praktikato oba4e na razli4nite sadilishta e razli4na.SPored men moje da se dokaje 4e makar sled prekratiavane na braka bivshata sapruga da e zapazila bra4noto si ime- to jiteiski (razbirai v obshtestvoto) tia e izvestna s predbra4not osi familno ime. V tazi nasoka dobre bi bilo da predstavite zavereno kopie ot niakoia i druga diploma za zavarshena stepen na obrazovanie(vishe sredno ili kakvoto drugo obrazovanie ima) ot koiato da e vidno 4e molitelkata e izvestna s predbra4not osi ime i ima izdadeni dosta dokumenti s tazi familia.Zavedete i niakoi svidetel ot neinata profesionalna gildia koito da obiasni kolko izvestna hudojni4ka, arhitektka ili kkavato druga profesionalistka e 4e e izvestna s tazi familia(primerno stroitelen injener Indjova) i ka kv profesionalnite sredi samo mominskoto i ime govori neshto na kolegite dokato bra4noto familno ime ne podseshta za nishto spetsialistite). Mislia 4e tova shte svarshi rabota.A vsashnost kakvi sa pri4inite poradi koito klientkata vi iska da si smeni familiata?
Pojelavam uspeh
Viarno e 4e poniatieto "vajni obstoiatelstva" vseki si go talkuva kakto mu e izgodno.Az li4no s4itam 4e triabva po stesnitelno da se talkuva.Praktikato oba4e na razli4nite sadilishta e razli4na.SPored men moje da se dokaje 4e makar sled prekratiavane na braka bivshata sapruga da e zapazila bra4noto si ime- to jiteiski (razbirai v obshtestvoto) tia e izvestna s predbra4not osi familno ime. V tazi nasoka dobre bi bilo da predstavite zavereno kopie ot niakoia i druga diploma za zavarshena stepen na obrazovanie(vishe sredno ili kakvoto drugo obrazovanie ima) ot koiato da e vidno 4e molitelkata e izvestna s predbra4not osi ime i ima izdadeni dosta dokumenti s tazi familia.Zavedete i niakoi svidetel ot neinata profesionalna gildia koito da obiasni kolko izvestna hudojni4ka, arhitektka ili kkavato druga profesionalistka e 4e e izvestna s tazi familia(primerno stroitelen injener Indjova) i ka kv profesionalnite sredi samo mominskoto i ime govori neshto na kolegite dokato bra4noto familno ime ne podseshta za nishto spetsialistite). Mislia 4e tova shte svarshi rabota.A vsashnost kakvi sa pri4inite poradi koito klientkata vi iska da si smeni familiata?
Pojelavam uspeh
- neznaiko
:)...
Колега,
Производството е охранително, което означава, че в конкретния случай – друга страна няма. Призовават се прокуратура и съответната община по местоживеене. В казуса който описва колегата е необходимо да разпитат двама свидетели, най-вероятно ще му допуснат само един. Задължително трябва да се приложи свидетелство за съдимост. Може да се представят диплома за висше образование или налични други документи ако са с предбрачното фамилно име.
Производството е охранително, което означава, че в конкретния случай – друга страна няма. Призовават се прокуратура и съответната община по местоживеене. В казуса който описва колегата е необходимо да разпитат двама свидетели, най-вероятно ще му допуснат само един. Задължително трябва да се приложи свидетелство за съдимост. Може да се представят диплома за висше образование или налични други документи ако са с предбрачното фамилно име.
- gery
- Потребител
Kolejke Gery
Mojem da sporim dali proizvodstvoto e ohranitelno.Az li4no sam sklonen da se saglasia s vas.No se pita mzashto li vsi4ki advokati podavat Iskova molba. Prokuror ne o4akvaite da se poiavi ako i da sa prizovani.Ministar Petkanov moje da si govori -no v toz iprotses u4astiet ona Prokuraturata ne e zadaljitelno.Interesno zashto reshihte 4e e zadaljitelno da se predstavi svidetelstvo za sadimost-tova ne sam go sreshtal.Shte sam vi blagodaren ako mi poso4ite kade go pishe tova.Predvaritelno vi blagodaria
Mojem da sporim dali proizvodstvoto e ohranitelno.Az li4no sam sklonen da se saglasia s vas.No se pita mzashto li vsi4ki advokati podavat Iskova molba. Prokuror ne o4akvaite da se poiavi ako i da sa prizovani.Ministar Petkanov moje da si govori -no v toz iprotses u4astiet ona Prokuraturata ne e zadaljitelno.Interesno zashto reshihte 4e e zadaljitelno da se predstavi svidetelstvo za sadimost-tova ne sam go sreshtal.Shte sam vi blagodaren ako mi poso4ite kade go pishe tova.Predvaritelno vi blagodaria
- neznaiko
Имах такова дело съвсем наскоро и мина много лесно и безпроблемно. Доведох майката на ищцата, която обясни, че при развода дъщеря й е трябвало да запази името на съпруга си, защото........., но сега отношенията им са влошени, бившия съпруг има нова приятелка/жена и по този начин ги бъркат и т.н. приложени бяха документи за предишното и моминко име и съдът нямаше никакви колебания.
- Гост
Благодаря на включилите се в казуса
Свидетелството за съдимост е необходимо, за да се установи, че под името, което искаме да сменим, лицето не е осъждано и за да направи съдът извод, че същото не цели промяна, защото има множество престъпления зад гърба си... Изискването за представяне на свидетелство не произтича от закона, а е наложена практика /в повечето случаи т.е./
Също така се прилага и декларация, че на лицето не са налагани ограничения за трансгранично придвижване под настоящото му име.
И за зная, че прокурорът може да дойде, а може и да не дойде
Благодаря за идеите на Незнайко и разсъжденията на Гери и се надявам да нямам проблем като Госта
А ти Незнайко, защо си от другата страна, такива клиенти ли си имал или принципно не си съгласен с промяна на имената?
Свидетелството за съдимост е необходимо, за да се установи, че под името, което искаме да сменим, лицето не е осъждано и за да направи съдът извод, че същото не цели промяна, защото има множество престъпления зад гърба си... Изискването за представяне на свидетелство не произтича от закона, а е наложена практика /в повечето случаи т.е./
Също така се прилага и декларация, че на лицето не са налагани ограничения за трансгранично придвижване под настоящото му име.
И за зная, че прокурорът може да дойде, а може и да не дойде
Благодаря за идеите на Незнайко и разсъжденията на Гери и се надявам да нямам проблем като Госта
А ти Незнайко, защо си от другата страна, такива клиенти ли си имал или принципно не си съгласен с промяна на имената?
- Новак
И да ви кажа за характера на производството - по мое мнение е охранително, и със сигурност молбата е молба, а не искова. По-разпространено е в практиката отрицателните решения да се обжалват по реда на чл. 432 ГПК, а това е редът, по който се обжалват именно актовете от охранителното производство. Все пак, за да не е толкова просто и ясно съм срещала и обжалване по реда на въззивното производство, т.е., пак стигаме до това, как ще процедира и на какво мнение е съдията, на който попаднем
На мен не ми е ясно какво ще прави общината, винаги ли изпраща предствител...
На мен не ми е ясно какво ще прави общината, винаги ли изпраща предствител...
- Новак
Ami zavisi ot obshtinata. Az naprimer kato predstavitel na obshtinata gledam vinagi da se iaviavam po ZGR(no poniakoga e nevazmojno da sam na dve mesta ednovremenno).Za tova si prashtam i pismenno stanovishte. V pove4eto obshtini v nashata oblast advokatite pishat iskovi molbi. Makar 4e za men te ne sa iskovi a sam sklonen da priema 4e proizvodsvoto e ohranitelno. V oblasta ot kadeto sam sada e dosta liberalen i 4esto dopuska promiana v imenata.To4no za tova az se darpam kato magare na led i ne sam saglasen poniatieto "Vajni obstoiatelstva" da se talkuva shiroko. Samo za svedenie 4e pri nas ne iskat svidetelstvo za sadimost nito takava deklaratsia - no lipsata im shte e oshte edin dovod da ne sam saglasen s promianata na imenata.
E vse pak ne sam kon s kapatsi.Ima slu4ai naistina kogato namiram 4e tarsenata promianata e dopostima i osnovatelna.
E vse pak ne sam kon s kapatsi.Ima slu4ai naistina kogato namiram 4e tarsenata promianata e dopostima i osnovatelna.
- neznaiko
Явно сме на едно мнение по въпроса с характера на производството. Охранително е. Но ми се струва, че може и да ви бъде интересен следният въпрос относно подсъдността. Съгласно чл. 425, ал. 2 ГПК, молбата се подава до районния съд, в чийто район е местожителството на молителя. Очевидно за негово улеснение. При мен обаче дойде един момък, който си живее в чужбина и е роден в София. По-лесно му беше да водим делото тук, още повече, че общината, в която е актът му за раждане е тук. Да, ама не. СРС го препрати на "Н-ския" районен съд, (където по документи е местожителството на момъка) който пък, вместо да повдигне препирня за подсъдност, го върна в София без обяснения. Тогава СРС повдигна въпроса пред СГС, който каза, че щом местожителството на молителя е в гр. Н. - да се гледа делото там. И какво? Призоваха тамошната община (за какво ли, като там човекът няма акт за раждане), която не се яви. И прокурор нямаше, а аз всички други документи (дори заверено от общината ксерокопие от актовата книга и справка за съдимост) ги взех от София, за да ги занеса в гр. Н. Е, сменихме му името, с разходки до Н-ския районен съд. Но какъв беше смисълът от това, спазвайки буквата на закона, вместо да улесниш, да затрудниш молителя, не разрбах. Ви как мислите?
- Гост
Gost razbiram mnenieto ti no klienta ti sam e izpral postoiania si adres(po dokumenti). Ako zakonodatelia beshe predvidil proizvodstvoto da se gleda pred raionnia sad na teritoriata na koiato e sastaven akta za rajdane mi se struva 4e mnogo pove4e tvoi klienti shtiaha da se razhojdat do grad N, M ili Z. Samo vij v nedelia sledobiad kak "Sofiantsi se pribirat ot rodnite si mesta":).Taka 4e reshenieto na zakonodatelia ne e lisheno ot smisal. Viarno e 4e v tvoia slu4ai klienta ti e imal neudobstvoto da hodi do grad N no nali ne se o4akva zakona da se izmisli spetsialno za tvoia klient(makar 4e poslednite godini i tova sme go vijdali)
PO vaprosa za haraktera na proizvodstvoto samo iskam da ti kaja 4e niakoi ot raionnite sadilishta go razglejdat kato iskovo proizvodstvo (ne me pitai zashto) a drugi kato ohranitelno(koeto spored men e po pravilno(zashtoto litseto tvardi 4e se kazva edi kak si a e "Izvesten v obshtestvoto" s drugi imena -98% ot tiah sa svetovno neizvestni. NA 26 mi predstoiat 2 dela po koito advokata mi e pusnal molba do raionen sad no to4no tozi raionen sad gi razglejda kato iskovo proizvodstvo.Niakak si ne varvi az da obiasniavam na sada kakvo e proizvodstvoto - ta shte vidim kak shte se razberem:):)
PO vaprosa za haraktera na proizvodstvoto samo iskam da ti kaja 4e niakoi ot raionnite sadilishta go razglejdat kato iskovo proizvodstvo (ne me pitai zashto) a drugi kato ohranitelno(koeto spored men e po pravilno(zashtoto litseto tvardi 4e se kazva edi kak si a e "Izvesten v obshtestvoto" s drugi imena -98% ot tiah sa svetovno neizvestni. NA 26 mi predstoiat 2 dela po koito advokata mi e pusnal molba do raionen sad no to4no tozi raionen sad gi razglejda kato iskovo proizvodstvo.Niakak si ne varvi az da obiasniavam na sada kakvo e proizvodstvoto - ta shte vidim kak shte se razberem:):)
- neznaiko
Ако мога аз да отговоря на въпроса по повод това решение, то ако приемем, че производството е охранително, решението на районния съд ще се обжалва по реда на частните жалби, а определенията по тях подлежат на триинстанционен съдебен контрол само ако преграждат по-нататъшното развитие на производството, но тъй като в охранителното производство при отхвърляне на молбата, молителят може отново да я подаде, то според мен с отказа си въззивният съд не е в този смисъл преграждащ и не подлежи на касационно обжалване. Та защо ли има решение на ВКС незнам.......
Между другото това е едно от решенията, които малко ме обезсърчиха относно промяната на фамилното име на моята клиентка...
А тя иска тази промяна, защото освен, че иска да скъса с брачното си минало, среща разни проблеми от личен характер. Силният ни коз в случая е, че тя е изявен спортист именно с предишната си фамилия
Между другото това е едно от решенията, които малко ме обезсърчиха относно промяната на фамилното име на моята клиентка...
А тя иска тази промяна, защото освен, че иска да скъса с брачното си минало, среща разни проблеми от личен характер. Силният ни коз в случая е, че тя е изявен спортист именно с предишната си фамилия
- Новак
Ima i oshte edno neshto koeto e v polza na tezata 4e proizvodstvoto e iskovo.Vij razporedbata na 4l. 126a bukva L ot GPK. Iskove po 4l. 19 ot GZR. Govori se za iskove a ne za molbi.
Za da razvedria obstanovkata mlko shte ti kaja 4e v oblastnia grad v koito jiveia polovinata magistrati razglejdat proizvodstvoto kato ohranitelno a drugata polovina kato iskovo. V sasednite raionni sadilishta edni ot tiah gi gledat kato ohranitelni a drugi kato iskovi.Kato ide deloto v okrajen sad dva sastava gi gledat.Ednite kato ohranitelni a drugite kato iskovi
Pri koeto az kato niakoi kloun se gotvia spored sastava koito shte gleda deloto
Sega kaji dali sme pravova darjava.
Vse pa kmislai 4e proizvodstvto oe ohranitelno
Za da razvedria obstanovkata mlko shte ti kaja 4e v oblastnia grad v koito jiveia polovinata magistrati razglejdat proizvodstvoto kato ohranitelno a drugata polovina kato iskovo. V sasednite raionni sadilishta edni ot tiah gi gledat kato ohranitelni a drugi kato iskovi.Kato ide deloto v okrajen sad dva sastava gi gledat.Ednite kato ohranitelni a drugite kato iskovi
Pri koeto az kato niakoi kloun se gotvia spored sastava koito shte gleda deloto
Sega kaji dali sme pravova darjava.
Vse pa kmislai 4e proizvodstvto oe ohranitelno
- neznaiko
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|