- Дата и час: 26 Ное 2024, 23:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
разваляне на осиновяване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
разваляне на осиновяване
Казусът е следния: мой роднина почина от рак на 72 години. Няколко месеца преди да почине, осинови момиче на 17 или 18 години /не съм съвсем сигурна/. Осиновяването беше уредено от родителите на момичето, с цел да приберат имотите му. С нотариус в болницата е било уредено и пълномощно на името на истинския баща на момичето да изпегли паричните му средства от банката. "Дъщерята" дори не е присъствала на погребението на осиновителя си, а родителите и са се сдобили и с други имоти чрез "гледане" на стари и самотни хора. Може ли да се разваля такова осиновяване по съдебен ред и какъв е давностния срок за това.
- Селена
За какво осиновяване става дума? Пълно или непълно?
Трудно ми е да повярвам, но не е невъзможно. Детето не трябва да е навършило 18 години към момента на подаване на молбата за осиновяване. Самото производство е пред окръжен съд с участието на прокурор. Събират се всякакви доказателства за личността, здравословното и имотното състояние на осиновителя, които до голяма степен са и определящи за допускането на осиновяването. Затова ми е трудно да повярвам, че прокурорът, а и съдът ще допуснат осиновяване на момиче от лице на преклонна възраст, при това с тежко заболяване.
Не може да се разваля осиновяване след смъртта на осиновителя. Евентуално може да се помисли за унищожаване, ако са налице предпоставките за това, но ми изглежда почти невъзможно.
Трудно ми е да повярвам, но не е невъзможно. Детето не трябва да е навършило 18 години към момента на подаване на молбата за осиновяване. Самото производство е пред окръжен съд с участието на прокурор. Събират се всякакви доказателства за личността, здравословното и имотното състояние на осиновителя, които до голяма степен са и определящи за допускането на осиновяването. Затова ми е трудно да повярвам, че прокурорът, а и съдът ще допуснат осиновяване на момиче от лице на преклонна възраст, при това с тежко заболяване.
Не може да се разваля осиновяване след смъртта на осиновителя. Евентуално може да се помисли за унищожаване, ако са налице предпоставките за това, но ми изглежда почти невъзможно.
- Гост
И на мен ми беше трудно да повярвам, но е факт. Операцията от рак беше направена през месец октомври или ноември 1995 г., а осиновяването - през октомври 1996 г. Предполагам, че става въпрос за частично осиновяване, защото детето, което тогава е било на 17 години е запазило бащиното си име, само фамилното е на осиновителя. Има и други подробности около случая, които не бих искала да споделям в момента.
Исках да получа Вашето компетентно мнение за евентуалните възможности за унищожаване на осиновяването и давностните срокове.
Пропуснах да отбележа, че освен коварното раково заболяване, той беше хипертоник със сърдечно заболяване и почина през м.юли 1997 г.,
а е роден през 1925 година. Ако някой от Вас проявява интерес към този случай, мога и лично да се свържа с него.
Исках да получа Вашето компетентно мнение за евентуалните възможности за унищожаване на осиновяването и давностните срокове.
Пропуснах да отбележа, че освен коварното раково заболяване, той беше хипертоник със сърдечно заболяване и почина през м.юли 1997 г.,
а е роден през 1925 година. Ако някой от Вас проявява интерес към този случай, мога и лично да се свържа с него.
- Селена
Унищожаване на осиновяване могат да искат само осиновител, осиновен, родители на осиновения и прокурорът /ако е засегнат обществения интерес/. На мен лично ми се струва, че в посочения казус се касае до злоупотреба с право /заобикаля се прехвърлянето на имуществото по друг начин/. Лошото е, че основанията за унищожаване в Семейния кодекс са точни и изчерпателно формулирани- това са определени нарушения в процедурата на осиновяването. Не виждам Вие как ще можете да ги установите, тъй като по принцип няма да ви дадат достъп до делото- този тип дела са водят на специален отчет.
Предполагам, че като краен вариант можете да направите предложение до прокурора за проверка.
Единственият предвиден давностен срок за прекратяване на осиновяване е при унищожаемост поради липса на съгласие на родител, осиновяван и родители на осиновявания- една година от узнаването на осиновяването от тях или навършването на пълнолетие от осиновения.
Предполагам, че като краен вариант можете да направите предложение до прокурора за проверка.
Единственият предвиден давностен срок за прекратяване на осиновяване е при унищожаемост поради липса на съгласие на родител, осиновяван и родители на осиновявания- една година от узнаването на осиновяването от тях или навършването на пълнолетие от осиновения.
- Гост
Селена написа:И на мен ми беше трудно да повярвам, но е факт. Операцията от рак беше направена през месец октомври или ноември 1995 г., а осиновяването - през октомври 1996 г. Предполагам, че става въпрос за частично осиновяване, защото детето, което тогава е било на 17 години е запазило бащиното си име, само фамилното е на осиновителя. Има и други подробности около случая, които не бих искала да споделям в момента.
Reshenieto na sada e sigyrno през октомври 1996, no samoto delo moje da e obrazyvano 5-6 che i poveche meseci predi tova
- vas
Anonymous написа:Унищожаване на осиновяване могат да искат само осиновител, осиновен, родители на осиновения и прокурорът /ако е засегнат обществения интерес/. На мен лично ми се струва, че в посочения казус се касае до злоупотреба с право /заобикаля се прехвърлянето на имуществото по друг начин/. Лошото е, че основанията за унищожаване в Семейния кодекс са точни и изчерпателно формулирани- това са определени нарушения в процедурата на осиновяването. Не виждам Вие как ще можете да ги установите, тъй като по принцип няма да ви дадат достъп до делото- този тип дела са водят на специален отчет.
zashto smiatash che se "касае до злоупотреба с право /заобикаля се прехвърлянето на имуществото по друг начин/. ????????????
naprotiv! napravili sa go taka che da ne bade atakyemo sled kato pochine "diadoto" Ostanalite "darenia", "prodajbi", "za gledane" sa atakyemi ot strana na naslednicite i nesifyrni...Po tozi nachin, mislia che dobre sa si "opekli" neshtata ....
- vas
А ако не е злоупотреба с право, тогава как бихте го нарекли? Как е допуснато това осиновяване? Всъщност аз знам как, но едва ли е подходящо да го пиша във форума. На кой съдия и прокурор би му звучало нормално такова осиновяване? Нали осиновителя трябва да е в добро здравословно състояние, за да може да се грижи за това дете? Всъщност какви документи трябва да се представят пред съда, за да се осъществи осиновяването? И ако може да се докаже, че тези документи не отговарят на изискванията за осиновяване, тогава .....
следва ли нещо от юридическа гледна точка? Ще Ви задам един въпрос като лаик в областта на юридическите науки - правото има ли нещо общо с логиката? Какво означава такова осиновяване да е изпипано добре? Мисля, че всеки нормален човек би прозрял защо е направено. Тогава ........ не мога да си обясня ролята на съда.
следва ли нещо от юридическа гледна точка? Ще Ви задам един въпрос като лаик в областта на юридическите науки - правото има ли нещо общо с логиката? Какво означава такова осиновяване да е изпипано добре? Мисля, че всеки нормален човек би прозрял защо е направено. Тогава ........ не мога да си обясня ролята на съда.
- Селена
Селена написа:А ако не е злоупотреба с право, тогава как бихте го нарекли? Как е допуснато това осиновяване? Всъщност аз знам как, но едва ли е подходящо да го пиша във форума. На кой съдия и прокурор би му звучало нормално такова осиновяване? Нали осиновителя трябва да е в добро здравословно състояние, за да може да се грижи за това дете? Всъщност какви документи трябва да се представят пред съда, за да се осъществи осиновяването? И ако може да се докаже, че тези документи не отговарят на изискванията за осиновяване, тогава .....
pri chastichno osinoviavane ne e zadaljitelno "да е в добро здравословно състояние, за да може да се грижи за това дете"... po skoro e obratnoto! te da gledat diadoto sreshty saotvetnoto vazmezdiavane
- vas
Proshtavaite za vaprosa no vie sigurna li ste 4e stava vapros za osinoviavane a ne za brak mejdu gospodina i mladoto momi4e.Tova s bashtinoto ime i familiata me navejda na misalta 4e moje da stava vapros ne za osinoviavane a za brak mejdu gospodina i devoikata.Nali niama da se tvardi 4e braka e fiktiven i 4e hipertoniata na gospodina e pre4ka za brak? Sega niakoi shte dokazva li simulatsia:)
- neznaiko
Selena, da tyk e forym na koito da dadesh savet koi kak da se spravi s problema si..no nali razbirash che kato zastanesh v zalata i otvetnika si ima advokat..)) taka che ne mi se sardi, no iskam tyk da predizvikam diskysia na koiato da se chye i vazrajeniata koito biha posledvali na po kasen etap /veroiatno/
.. ako sam ot tvoia strana - ne kazvash koga /mesec i godina/ e stanalo tova, a ima promiana v zakona za vazrastovata granica pri osinoviavane!!!
..no pak ti ne si "zainteresovana" strana..tova sa samo osinoviavashtia i osinovenia...taka che ne vijdam i tova dali shte ti pomogne:((((
.. ako sam ot tvoia strana - ne kazvash koga /mesec i godina/ e stanalo tova, a ima promiana v zakona za vazrastovata granica pri osinoviavane!!!
..no pak ti ne si "zainteresovana" strana..tova sa samo osinoviavashtia i osinovenia...taka che ne vijdam i tova dali shte ti pomogne:((((
- vas
На вниманието на VAS
Разбира се, че не Ви се сърдя. Напротив! Поласкана съм от вниманието, което отделяте на казуса. Нали разбирате, че не бих могла да споделя всичко във виртуалното пространство. Исках да получа компетентно мнение от юристите във форума, за да знам има ли смисъл да се предприемат някакви действия.
Ако проявявате интерес, бих могла и лично да се свържа с Вас :?: :!:
Разбира се, че не Ви се сърдя. Напротив! Поласкана съм от вниманието, което отделяте на казуса. Нали разбирате, че не бих могла да споделя всичко във виртуалното пространство. Исках да получа компетентно мнение от юристите във форума, за да знам има ли смисъл да се предприемат някакви действия.
Ако проявявате интерес, бих могла и лично да се свържа с Вас :?: :!:
- Селена
Селена написа:На вниманието на VAS
Ако проявявате интерес, бих могла и лично да се свържа с Вас
w007@abv.bg
- vas
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|