начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

МАЙЧИНСТВО - СПЕШНО!!!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

МАЙЧИНСТВО - СПЕШНО!!!

Мнениеот Гост » 26 Окт 2005, 18:38

Здравейте,
Преди три месеца станах майка,докато бях курсант в Академията на МВР.Дипломирах се успешно и по предварително сключения договор ще бъда назначена на 01.11.2005 г. на работа.До тук добре, но проблемите като че ли тепърва започват.
Не зная, а и никой не може да ми каже дали ще мога да ползвам отпуск по майчинство.До сега не съм работила - през последните четири години следвах в Академията на МВР, от където не могат да ми кажат дали от срока на обучението ми се приравнява някакъв трудов стаж.
Ще мога ли след встъпване в длъжност да изляза в отпуск за отглеждане на детето си?
Наистина ви моля за спешен отговор и предварително благодаря!
Гост

Мнениеот Гост » 26 Окт 2005, 21:58

Naistina li nqma koj da pomogne sas savet v slu4aq :cry:
Гост

Мнениеот lunatik » 27 Окт 2005, 10:19

За придобиване на право на обезщетение за отглеждане на дете трябва да имате поне 6 мес. осигурителен стажсъгласно чл. 40 КСО:
Чл. 40. (1) Осигурените лица имат право на парично обезщетение вместо трудово възнаграждение за времето на отпуск поради временна неработоспособност, ако имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж.
-----------
Времето като курсант не е осигурителен стаж. За такъв (но само при пенсиониране) се признава само аналогичния стаж по чл. 9 ал.7 КСО:
(7) За осигурителен стаж при пенсиониране се зачита периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба и времето, през което неработеща майка е гледала дете до 3-годишна възраст...
--------
Във вашия случай са възможни 2 варианта:
1. От 01.11.2005 започвате да изпълнявате договора си. След 6 мес. излизате в платен отпуск за отглеждане на на детето до навършване на 2 год., тъй като вече ще са се изпълнили изискванията на чл. 52а КСО:
Чл. 52а. (Нов - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 1.07.2004 г., изм., бр. 69 от 2004 г.) Осигуреното лице има право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.
А докато навършите тези 6 мес. осигурителен стаж ще може да получавате "майчинството" (чрез общински служби за социално подпомагане и ако отговаряте на определените критерии) на основание чл. 8 ал.4 ЗСПД:
(4) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 1.07.2004 г.) Когато майката (осиновителката) е осигурена за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица, но не получава обезщетение за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете, поради това че няма необходимия осигурителен стаж по чл. 48а и чл. 52а от Кодекса за социално осигуряване, тя има право на месечна помощ за отглеждане на дете при условията и по реда на този закон за времето до придобиване на необходимия осигурителен стаж.

2. Ползването на отпуска да се поеме от бащата, ако в мамента работи, ако желае и има осигурителен стаж от 6 мес. на основание чл. 53 ал.2 КСО:
(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) Когато допълнителният платен отпуск за отглеждането на малко дете вместо от майката (осиновителката) се ползва от бащата (осиновителя) или от лицето, което е поело отглеждането на детето, се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Това обезщетение се изплаща на настойника, когато той ползва отпуска по чл. 167, ал. 2 от Кодекса на труда.
-------
Мисля, че първия вариант ще е по-изгоден.
lunatik
Потребител

Благодаря Ви!

Мнениеот Гост » 29 Окт 2005, 11:43

Благодаря за отзивчивостта на Лунатик!
Радвам се, че все още има добри хора - Вие сте един от тях!
Гост

Назад към Семейни казуси