начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

четвърта молба за развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

четвърта молба за развод

Мнениеот издирвана » 31 Окт 2005, 03:04

Подала съм молба за развод в чужбина по обвинение. И двамата сме Бг граждани като съпругат ми и детето са с двойно гражданство. След моята молба и съпругът ми подава молба, но в България. След година ходене по мъките делото в Бг. беше спряно и продължихме с делото в чужбина и то по искане на съпругът ми се прилага българският закон. Целта му е да плаща колкото се може по малка издръжка независимо, че детето е родено в чужбина и никога не е живяло в България и средствата нужни за отглеждането му са според тукашният стандарт.
Защо ви пиша всичко това, ами защото получих призовка за заведено ново бракоразводно дело(трето) от съпругът ми, в София, независимо че един път беше спряно, и само една седмица след това откривам, че съм издирвана от провинциален съд за друго бракоразводно дело( четвърто) и ако не посоча съдебен адрес, в противен случай делото ще се гледа при условията на чл. 50, ал. 2 ГПК. Това откривам случайно, тъй като съпругът ми е дал грешен софииски адрес и е обявил че не знае къде живея в чужбина. Адресите са му добре известни, тъй като е съсобственик и в софииското ни жилище и това в чужбина, а има и малолетно дете с което разговаря всеки ден. Ние и двамата сме жители в София, брака е сключен в София и неразбирам как е възможно един адвокат или съд да приеме подобна молба, не се ли правят запитвания за адреса или се доверяват на написаното от ищеца. Не е ли незаконно това. Възможно ли е да има две молби в два различни града за едно и също. Какви са наказанията за подобни действия? В чужбина делото продължава, то е и първото заведено дело, имам само временно решение на съда и мога ли да го озаконя в Бг. или да изчакам постоянното решение. Кой ще погаси сумите дадени по адвокати за да се защитавам от подкупните служители които приемат незаконни молби? В крайна сметка ме интересува как могат да бъдат наказани и спряни подобни действия за да не се окажа един ден издирвана и от други съдилища или вече разведена.
Моля Ви, кажете ми как да си потърся правата.
издирвана

Развод

Мнениеот gery » 31 Окт 2005, 10:36

Няма проблеми съпругът ви да заведе исковата си молба и във Велико Търново, съдът не следи служебно за местната подсъдност. Точно обратното, във ваша тежест е да направите отвод за местна подсъдност и то най-късно в първото заседание по делото. Съдът няма как да знае, че има заведен същият иск в друг град. Ще трябва вие да заявите това обстоятелство или упълномощен от вас адвокат.
Колкото до решението на чуждестранният съд, за да бъде признато същото трябва да е окончателно – т.е. да е влязло в сила и да не подлежи на обжалване.
gery
Потребител

Мнениеот издирвана » 31 Окт 2005, 17:43

Вие искате да ми кажете, че е напълно законно да се подават искове за развод по едно и също време, от едно и също лице в различни съдилища. Може би несъм обяснила добре, но съпругът ми е подал иск в София където сме законни жители и то след като един път вече беше спряно това дело. И е подал същият иск в друг град посочвайки умишлено грешен адрес. И вие като адвокат казвате, че това в България е законно?
Странното е също, че съобщението ми е "отворено" вече 90 пъти и никой друг не ми е отговорил на въпросите. Разбира се, че ще си платя и ще се обърна към адвокат, исках само да обогатя информацията си по този въпрос, но явно съм сбъркала форума.
издирвана

...

Мнениеот gery » 31 Окт 2005, 18:33

Да, точно така! Може и в още 5 различни съдилища да го пусне. Стига да реши!
gery
Потребител

Re: ...

Мнениеот Lubopitna » 31 Окт 2005, 23:45

gery написа:Да, точно така! Може и в още 5 различни съдилища да го пусне. Стига да реши!

Gery,

tova znachi che po edin i sasht kazus shte se poluchat 5 razlichni prisadi.
Lubopitna

До всички българи живеещи в чужбина

Мнениеот издирвана » 01 Ное 2005, 02:27

Извинете, но все още не мога да повярвам, че може да съществува подобно законодателство. Казвате например: пет подадени иска, пет съдилища ще ме издирват и никой няма да си направи труда да попита къде живея. Ще получа пет различни присъди без да съм информирана дори и ще спечели делото лъжеца подал фалшифата информация? Та това е ужасно за всички които живеят в чужбина, всеки може да си ги осъжда както си иска, сигурно и имуществото можете да конфискувате без дори и да знаеме. И децата ли могат да ни отнемат без да ни питат или поне информират ?
Тогава предлагам да се отвори нова рубрика във форума до всички българи живеещи в чужбина: съвети за предпазваме от законите в България!
Българче да се наричам (първа радост е за мене)
българче да се наричам (дори и с присъда и без мене)
издирвана

Мнениеот Рая » 01 Ное 2005, 20:16

Каквато е държавата,такива са и законите!
Рая

отговор на заплатен адвокат

Мнениеот издирвана » 01 Ное 2005, 21:38

Любители на форума, отговорите получени по горе са от безсплатният форум а отговора тук е от платен адвокат. Вие, отговарящите във форума ни заблуждавате умишлено или нямате нищо общо с правото и закона. Моля Ви подписвайте се тогава или като любители или като начинаещи адвокати или като студенти по право първи курс. А може и като адвокати търсещи клиенти плашеики питащите.
Част от отговора след като си платих: Делата се завеждат по местожителство или последен известен адрес на ответника.Ако е заведено по местожителство на ищеца,ответникът може да възрази най-късно в първото заседание и да бъде преместено делото по неговото местоживеене.А след като адресът е грешен,следва удостоверение от МВР за последен известен адрес и чак тогава - призоваване чрез ДВ.
и т.н. .............
издирвана

Мнениеот Гост » 02 Ное 2005, 12:20

Уважаема госпожо,
аз съм адвокат със седемгодишна практика, надявам се това да Ви удовлетворява като опит.
Сега по въпроса за мрънкането относно отговорите по Интернет. Колежката gery е адвокат и аз лично я познавам. Не е начинаещ адвокат, впрочем.
Отговорът от колегата, на когото сте платили за консултация, е коректен относно това, как стоят нещата по закон. Дума да няма! Само че дали вашата насрещна страна по тия дела не търси заобикаляне на закона?
И не Ви ли беше отговорено тук, че може да се предявят няколко искови молби на различни места - ВЯРНО Е! А какво ще стане по-нататък, зависи от това, доколко Вие получите информация, за да реагирате. Нали го има и в платения от Вас отговор? - АКО ОТВЕТНИКЪТ ВЪЗРАЗИ...
Недейте прави генерални заключения тогава! И един технически съвет: използвайте този форум за конкретни въпроси от типа на: каква ще бъде таксата за това и това? Пред кой съд да предявя тази молба?... И т.н. Не очаквайте решаване онлайн на казуси, които искат изписване на съдебно решение от 7-8 страници.
Успех Ви желая и просто се научете да отсявате разумните съвети от глупостите, които наистина се пишат в този форум. Засега не е измислен начин тези глупости да се филтрират. Жалко е, но е така.
Гост

Re: отговор на заплатен адвокат

Мнениеот gery » 02 Ное 2005, 13:14

издирвана написа:Любители на форума, отговорите получени по горе са от безсплатният форум а отговора тук е от платен адвокат. Вие, отговарящите във форума ни заблуждавате умишлено или нямате нищо общо с правото и закона. Моля Ви подписвайте се тогава или като любители или като начинаещи адвокати или като студенти по право първи курс. А може и като адвокати търсещи клиенти плашеики питащите.

Госпожо поведението ви е изключително НЕ коректно, отделихме ви и време и внимание да ви консултираме безвъзмездно, а какво получаваме в замяна, обиди и грубо отношение. Не съм ви подвела, и продължавам да стоя на становището си поради простата причина, че се занимавам изключително със семейно право. Обясних ви, че съпругът ви може да предяви иска си в друг град, съгласно чл.92, ал.4 от ГПК ВЪВ ВАША ТЕЖЕСТ е да направите отвод за местна подсъдност. Съдът не следи служебно за нея. Ако съпругът ви е подал 5 искови молби, ПАК ВИЕ трябва да възразите пред съд 2, съд 3, съд 4 и съд 5, че има висящо дело пред съд 1. Едва тогава съдът ще прекрати делото. Изключително ми е обидно, че се държите по този неадекватен начин. Никакво уважение нямате към отделеното към вас време и внимание, за това че някой от добро сърце е искал да ви помогне.
Мъчно ми е за многото колеги тук, които помагат на неблагодарни хора като вас!
gery
Потребител

Подсетете...

Мнениеот gery » 02 Ное 2005, 14:03

... ме колега, че вече не помня тази идея :D
Много ми се събраха! :lol:
gery
Потребител

Мнениеот Kiarra » 02 Ное 2005, 14:07

аз рядко се намесвам с отговори, понеже мога да се изкажа компетентно само по вещноправни въпроси, но всеки ден чета отговорите на колегите и дискусиите им по различни казуси от всички области на правото. мога да потвърдя, че въпреки че съм завършила с отличие, научавам все нови и нови неща, особено за практиката.
искам да изкажа възхищението си от тези колеги, които на принципа на взаимоучителната метода, практикувана през възраждането, учат всички ни на акъл. за такава самоотверженост се полага само благодарност. всякакви такива обидни изказвания за слабоквалифицираност или умишлено подвеждане са колкото несъстоятелни, толкова и обидни /най-вече за човека, който получава безвъзмездно съвет/.
аз лично съм признателна за всички тънкости, които научих от вас.
Kiarra

Наистина...

Мнениеот gery » 02 Ное 2005, 15:03

...съжалявам да го чуя колега, идеята беше страхотна, но аз отдавна не се занимавам с нея, някъде от май-юни 2004 год. ... Иначе си беше доста добро и до някъде новаторско.
gery
Потребител

Назад към Семейни казуси