Инвалид съм първа група с чужда помощ.Преди четири години жена ми ме напусна изненадващо.Имам две деца.Когато поисках да ми назначат личен асистен ни отказаха, защото трябваше да предтсавя служебна бележка за семейно положение.Искам да се разведа, но нямам средства и не мога да открия жена ми.Чувал съм, че може по служебен път да се разведа,но не съм сигурен, че това е вярно.
Ще бъда благодарен на всеки които може да ми помогне!
Благодаря!
- Дата и час: 30 Ное 2024, 10:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Развод по служебен път.Може ли?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
За да се се разведете е необходимо да се пододе искова молба. Такова нещо като развод по "служебен път" в правото не съществува. Може би имате предвид, че не е задължително присъствието на съпругата Ви. Ако визирате това, тогава сте прав. Това може да стане. Обърнете се към някой колега и той ще ви обясни точно каква е процедурата.
- lorelai
- Младши потребител
отговор
Точно това имах впредвид.Не знам къде се намира жена ми,не знам как да я открия.Ако някой може да ми помогне,ще съм благодарен!
Каква е процедурата?Освободен ли съм от съдебни такси?
Каква е процедурата?Освободен ли съм от съдебни такси?
- Горан
Уважаеми Горан,можете да се разведете като подадете молба в Райония съд.В нея описвате причините поради, които искате да се прекрати брака Ви.Посочвате последния известен Ви адрес за призоваване на съпругата Ви.Съдът ще се опита да я призове на този адрес и като не бъде открита ще Ви даде срок да посочите нов адрес за призоваване.Можете да поискате още с исковата молба да Ви бъде издадено съдебно удостоверение възоснова на което от РДВР да изискате удостоверение за заявен постоянен и настоящ адрес от съпругата Ви.След като и на тези адреси тя не бъде открита се призовава чрез Държ.вестник и Съда й назначава процесуален представител/адвокат-служебен/.След това няма никаква пречка да бъдете разведени.Малко е бавно с призоваването,но не е невъзможно.Желая Ви успех!
- адвокат
развод
Доколкото разбирам въпроса Ви е как да се разведете без пари.
Ще поискате от районния съд да Ви освободи от държавна такса като инвалид, но не знам как ще се справите с исковата молба без адвокат. Може да потърсите Дирекция социално подпомагане да Ви отпусне някакви пари, но се съмнявам, че ще Ви отслужат. Може да изчакате да влезе в сила новия Закон за правна помощ и ако отговаряте на условията да си поискате служебен адвокат, но при всички положения ще трябва да се явите на първото по делото заседание.
Ще поискате от районния съд да Ви освободи от държавна такса като инвалид, но не знам как ще се справите с исковата молба без адвокат. Може да потърсите Дирекция социално подпомагане да Ви отпусне някакви пари, но се съмнявам, че ще Ви отслужат. Може да изчакате да влезе в сила новия Закон за правна помощ и ако отговаряте на условията да си поискате служебен адвокат, но при всички положения ще трябва да се явите на първото по делото заседание.
- гост
развод
- гост
развод
- гост
P.S.По въпроса за таксите-при подаване на молбата плащате 10лв.,а в исковата молба ще напишете,че желаете развод по вина на съпругата Ви и съответно съдебните разноски да й се присъдят.Има възможност да бъдете освободен от такси и разноски,но след като получите съгласие от председ. на Рай.съд,на който съответно трябва да представите доказателства за състоянието си.
- адвокат
отговор
Исковата молба във свободен текст ли е?А е, можете ли насочващо да ми кажете как се прави.Благодаря!
- Горан
В свободен текст е, но има задължителни реквизити.
Аз лично се съмнявам, че ще се справите сам, но ако искате - пробвайте. Тъй като е малко дълго да Ви се обясни, прочетете поне ГПК и СК в интересуващата Ви част.
Затова и аз мисля, че е по-добре да изчакате влизането в действие на закона, създавен за случаи като Вашия. А е прав колегата, който каза, че може да поиската освобождаване от ДТ.
Аз лично се съмнявам, че ще се справите сам, но ако искате - пробвайте. Тъй като е малко дълго да Ви се обясни, прочетете поне ГПК и СК в интересуващата Ви част.
Затова и аз мисля, че е по-добре да изчакате влизането в действие на закона, създавен за случаи като Вашия. А е прав колегата, който каза, че може да поиската освобождаване от ДТ.
- Гост
Ако има университет с юридически факултет в града, в който живеете можете да ползвате услугите на правната клиника към факултета. Тя обслужва точно социално слаби, инвалиди, пенсионери, безработни и т.н. Ако не, вслушайте се в съветите на колегите. Без адвокат ще ви е трудно и ще допуснете много грешки.
- verity63
- Младши потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|