начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Възможно ли е спиране действието на изпълнителен лист

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възможно ли е спиране действието на изпълнителен лист

Мнениеот ivan38 » 25 Ное 2024, 20:31

Здравейте,

Да упомена, че не става въпрос за бързи кредити. И аз не съм адвокат!
Ще съм благодарен, ако получа коментар/коментари от адвокати с опит в подобни казуси.
Налице е спор за задължения, които не са по - договор.
До колкото ми е известно в България, ваденето на изпълнителен лист е свързано с ходенето в съда, там не се прави реална проверка дали тези задължения ги има или няма, и лицето се набедява за длъжник, като се издава изпълнителен лист, който се подава към ЧСИ, от там запори и прочие.
В случай, че набедения длъжник има претенции, той информира съда, че не е съгласен по ххх причини с твърденията и се стига до нормално дело.
Това е поне, което на мен ми е известно, без да съм адвокат и нямам претенции да е точно.
Въпроса е, че при така изложените обстоятелства трябва да се направят експертизи, да се приложат доказателства и прочие в хода на съдебното дело, за да се стигне до решение. Което само по себе си може да ходи да се обжалва, да ходи на по - горни инстанции и прочие.
През цялото това време, набедения длъжник се води с действащ изпълнителен лист, запор от ЧСИ и прочие, понеже законодателя да гарантира, че длъжника няма да разпродаде имуществото си и прочие действия.
Обаче, ако няма вариант недвусмислено да се докаже, че лицето дължи въпросните пари, а изтърпява неблагоприятни последствия и накрая спечели делото, отиваме в нещо подобно на ситуацията с фалшиво положителните тестове на КАТ, взимаме книжката на водача, след 6 месеца му я връщаме и той да съди МВР за претърпяни вреди.
Вълнува ме, има ли начин действието на въпросния изпълнителен лист да бъде спряно, поне докато съдът не излезе с решение по делото, което ще се формира? Понеже аз на база на това, което аз зная оставам с впечатлението, че изпълнителния лист се издава "лесно", но последствията, които носи са сериозни. И какво става, ако накрая се окаже, че лицето не е било длъжник, няма как да се мине с "извинявай".
Съжалявам, ако темата ми не е с точни правни термини.
ivan38
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ