начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Купен през OLX телефон се оказа на лизинг

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Купен през OLX телефон се оказа на лизинг

Мнениеот qwerty2 » 08 Фев 2025, 14:48

Здравейте,

В края на октомври си купих скъпия телефон Samsung Galaxy S24 Ultra малко по-евтино през OLX.

Продавачката го продаваше чисто нов, неотварян, с преглед и тест. В офиса на Еконт му видях IMEI номера, проверих, че е оригинален, отворих го, включих го и проверих, че работи.

Занасяйки го вкъщи, обаче, на самия телефон ми излезе съобщение, че е взет на лизинг към Йетел и ако не се плащат редовно вноските, Йетел ще ми заключи дистанционно основни функции на телефона, чрез нещо наречено Samsung Knox.

Разбира се, ядосах се и се обадих на продавачката - защо ми продава нещо, което не е нейна собственост, а на Йетел? Тя ми отвърна "СПОКОЙНО, ЩЕ СЕ ПЛАЩА, всички взимат на лизинг и ги продават!".

Пих студена вода и продължих да го използвам (това предупреждение излиза само при рестарт на апарата). До тази сутрин, 4 месеца по-късно, когато се събудих със следното съобщение:

Изображение

Та въпросът ми е какво мога да направя в случая? Аз съм си платил устройството, а ще ми го заключат! Мога ли да я съдя? Мога ли да се обърна за нещо към Йетел?
qwerty2
Нов потребител

Re: Купен през OLX телефон се оказа на лизинг

Мнениеот bubbles » 09 Фев 2025, 00:24

Не се сещам на какво основание ще съдиш продавачката, а да се обърнеш към Йетел няма да помогне освен ако ти дадът възможност да доизплатиш апарата.
Така и така гаранция нямаш, на твое място бих го занесъл в сервиз да го рутнат да изтрият въпросното приложение, ако си псособен сам да го направиш също става.
bubbles
Младши потребител

Мнениеот qwerty2 » 09 Фев 2025, 01:04

Ами основанието е, че тя продава актив на Йетел - телефонът е на лизинг и собственост на оператора до погасяване на последната вноска. Както човек няма право да си продаде лизинговата кола... Предполагам.
Иначе благодаря за отговора!
qwerty2
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 11 Фев 2025, 13:05

Много зависи дали е на лизинг или на изплащане - това са две различни неща.
Когато е на лизинг което ме съмнява / по-често това е с коли или на фирми/ - телефонът наистина е собственост на лизингодателя, ако е на изплащане, което е по-вероятно собствеността е на купувача но той дължи вноските си.
Първото което е трябвало да сторите да уточните това с продавача а е минало време и може да се наложи да плащате два пъти - не знам.
Принципно за неиздължените суми не отговаряте вие а лицето сключило договора, тази опция да Ви се ограничи достъпа я чувам за първи път и не знам дали е правилна, вероятно трябва да уточните нещата и с Йетел.
В уведомлението до Вас от Йетел не пише, че е техен телефон което ми дава основание да смятам, че няма лизинг.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 11 Фев 2025, 21:34

qwerty2 написа:Здравейте,

В края на октомври си купих скъпия телефон Samsung Galaxy S24 Ultra малко по-евтино през OLX.

Продавачката го продаваше чисто нов, неотварян, с преглед и тест. В офиса на Еконт му видях IMEI номера, проверих, че е оригинален, отворих го, включих го и проверих, че работи.

Занасяйки го вкъщи, обаче, на самия телефон ми излезе съобщение, че е взет на лизинг към Йетел и ако не се плащат редовно вноските, Йетел ще ми заключи дистанционно основни функции на телефона, чрез нещо наречено Samsung Knox.

Разбира се, ядосах се и се обадих на продавачката - защо ми продава нещо, което не е нейна собственост, а на Йетел? Тя ми отвърна "СПОКОЙНО, ЩЕ СЕ ПЛАЩА, всички взимат на лизинг и ги продават!".

Пих студена вода и продължих да го използвам (това предупреждение излиза само при рестарт на апарата). До тази сутрин, 4 месеца по-късно, когато се събудих със следното съобщение:

Изображение

Та въпросът ми е какво мога да направя в случая? Аз съм си платил устройството, а ще ми го заключат! Мога ли да я съдя? Мога ли да се обърна за нещо към Йетел?

Можете да я осъдите тази "продавачка". Кореспонденцията по OLX и обявата са доказателство. По такива случаи OLX охотно съдействат на съда.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот qwerty2 » 12 Фев 2025, 10:33

Благодаря, ще пиша на OLX.

Телефонът Е на лизинг. При всеки негов рестарт от самото начало ми излиза това съобщение:

Изображение

И да - вече операторите заключват дистанционно скъпите телефони при неплатени сметки и телефонът става тухла.
qwerty2
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 12 Фев 2025, 11:27

Аз не искам да се заяждам и да - може би продавачът е виновен. Остават няколко въпроса - защо като узнахте не върнахне веднага телефона и да си вземете сумата от покупката - сигурно сте го закупили и на по-ниска цена а евтиното винаги излиза солено
При лизинга правилото е който ползва плаща - плаща се правота да ползвате стоката, така че нещата се усложняват доста и при спор в съда аз не мога да гарантирам, че ще спечелите.
Това което може би трябва да търсите е цената, която сте заплатили за устройството на продавача от олх и да си плащате лизинга - не знам. Дано имате успех.
Един вид от моя гледна точка сте встъпили в лизинговия договор което сте узнали с рестартиране на телефона и не сте възразили, 4 месеца по-късно това вече не Ви устройва - така че не мога да дам правилен съвет. Грешката ви е че не сте предприели действия преди 4 месеца.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот qwerty2 » 12 Фев 2025, 13:09

Здравейте, благодаря за отговора.
След като човек го вземе от Еконт вече е пито-платено - няма начин да си вземеш парите обратно при положение, че продавачът не иска връщане на сделката.

А защо го взех от Еконт - защото аз го разпечатах за пръв път и като се включи започна едно много много много дълго първоначално настройване на Андроида, така че го взех и го продължих вкъщи (телефонът беше очеизвадно нов и го проверих по IMEI, че е оригинален и т.н.). Нито съм знаел, че съществува Samsung Knox Guard, нито че съществува такъв тип измами. Не беше и чаак толкова по-евтин.

В крайна сметка чак след 2 часа като сложих SIM карта ми се появи такова съобщение.
Както и да е, Йетел от мен не могат да искат нищо, пък с апарата ще се оправя - съществува и опцията "за части" в краен случай.
qwerty2
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ