начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

несъответствие между квадратура на НА и скица

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

несъответствие между квадратура на НА и скица

Мнениеот iamiam » 22 Юли 2012, 08:29

Купувам имот. В НА на собствениците е описан, като 640кв.м., а по скица издадена от кадастъра преди седмица е описан като 634кв.м. Искам да попитам, защо се явява тази разлика и дали ще е проблем при финалната сделка.
iamiam
Младши потребител

Re: несъответствие между квадратура на НА и скица

Мнениеот julyanvonemona » 22 Юли 2012, 10:11

За сделката тази разлика няма да е проблем Сделката се извършва въз основа на нотариален акт. Ако обаче един ден след сделката се опитате да изчистите разликата в съответните кадастрални единици, това вече ще е мега проблем.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 22 Юли 2012, 10:40

Чак пък "мега" проблем :roll: . Едва ли.
Разлика между площта в НА и тази по кадастъра под 1% се счита за допустима.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Юли 2012, 13:04

Разлика между площта в НА и тази по кадастъра под 1% се счита за допустима.

Не винаги! Зависи! И! Вече става мега проблем.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 22 Юли 2012, 13:17

julyanvonemona написа:
Melly написа:Разлика между площта в НА и тази по кадастъра под 1% се счита за допустима.

Не винаги! Зависи! И! Вече става мега проблем.

Когато давам мнение, julyanvonemona, изхождам от съдържанието на поставения въпрос, а той е:
....Искам да попитам, защо се явява тази разлика и дали ще е проблем при финалната сделка.
:D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Юли 2012, 13:32

Да! Именно това и аз направих и заради това отговорих
За сделката тази разлика няма да е проблем Сделката се извършва въз основа на нотариален акт.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 22 Юли 2012, 13:38

В 99% от случаите, когато съм налагал възбрани върху поземлени имоти в район с одобрена КК, е имало разлика в площта по нот. акт и по кад. скица (не знам защо все така се получава), и в повечето случаи разликата е била над 1%. В крайна сметка, собствеността се прехвърля на базата на нот. акт, а не на кад. скица, а ако някой има претенции за по-голяма площ, следва да ги доказва по съдебен ред.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Юли 2012, 13:43

Е?! Стана ли попълването на КК мега-проблем или не?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 22 Юли 2012, 14:41

julyanvonemona написа:Е?! Стана ли попълването на КК мега-проблем или не?

julyanvonemona, в случая наистина несъответствието е незначително, но зависи кой какво има в предвид под понятието " мега - проблем"!? Относно грешките в КК, си абсолютно прав, има доста големи отклонения, които създават проблеми на собствениците.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Юли 2012, 15:45

Уважаема nk7702n , нека приемем че Вие и аз сме съседи, че kalahan2008 е отказал вписването на Ваша с трето лице сделка, поради това че по НА имотът Ви е 600кв.м, а по данните от КК - 588 кв.м (Цифрите са подбрани над 1% с цел успокояване духа на Melly). Вие искате попълването на КК по реда на чл.53 ЗКИР, но аз отказвам да подпиша протокола по ал.3 на същата разпоредба. Единственият Ви изход е да си потърсите липсващите 12в.м. чрез исково производство. Представяте ли си какъв огромен нестинарски огън ще наклада под краката Ви, особено като в един процес започна да задавам въпроси на вещите лица. Ще затрудня ръченицата върху огъня, дори и реално да не съм прав, до степен че ще предпочетете да не си ги искате (12-те квадрата), че даже и армаган ще ми дадете само и само да си отида с мир по живо по здраво! А ако това не е мега проблем, здраве му кажи!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 22 Юли 2012, 15:57

Хихихихи, julyanvonemona, само си представи, че попаднеш в среда (съдебен спор) такава, където получиш сериозен отпор от противника, а? :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Юли 2012, 16:18

Melly написа:Хихихихи, julyanvonemona, само си представи, че попаднеш в среда (съдебен спор) такава, където получиш сериозен отпор от противника, а? :wink:

Трудна работа! Още преди делото ще подуша реалната опасност и ще се оттегля! В конкретния случай обаче жаждам такава съпротива! Дори призовавам към колективна съпротива!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 22 Юли 2012, 16:29

julyanvonemona написа:
Melly написа:Хихихихи, julyanvonemona, само си представи, че попаднеш в среда (съдебен спор) такава, където получиш сериозен отпор от противника, а? :wink:

Трудна работа! Още преди делото ще подуша реалната опасност и ще се оттегля! .....

:lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Юли 2012, 16:42

Melly написа:
julyanvonemona написа:

Трудна работа! Още преди делото ще подуша реалната опасност и ще се оттегля! .....

:lol: :lol: :lol:

+1
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 22 Юли 2012, 16:44

julyanvonemona написа:Уважаема nk7702n , нека приемем че Вие и аз сме съседи, че kalahan2008 е отказал вписването на Ваша с трето лице сделка, поради това че по НА имотът Ви е 600кв.м, а по данните от КК - 588 кв.м (Цифрите са подбрани над 1% с цел успокояване духа на Melly). Вие искате попълването на КК по реда на чл.53 ЗКИР, но аз отказвам да подпиша протокола по ал.3 на същата разпоредба. Единственият Ви изход е да си потърсите липсващите 12в.м. чрез исково производство. Представяте ли си какъв огромен нестинарски огън ще наклада под краката Ви, особено като в един процес започна да задавам въпроси на вещите лица. Ще затрудня ръченицата върху огъня, дори и реално да не съм прав, до степен че ще предпочетете да не си ги искате (12-те квадрата), че даже и армаган ще ми дадете само и само да си отида с мир по живо по здраво! А ако това не е мега проблем, здраве му кажи!

Хи - хи - хи, на война ще отиваме, а!? Колективна съпротива търсиш!? :lol: Много интересно...
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Юли 2012, 16:48

Войната приключи преди да е започнала благодарение дипломатичния похват на Melly Нотата обаче не е оттеглена!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 22 Юли 2012, 17:21

julyanvonemona написа:Войната приключи преди да е започнала благодарение дипломатичния похват на Melly Нотата обаче не е оттеглена!

С ваше позволение, аз ще се оттегля в публиката. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот iamiam » 22 Юли 2012, 17:27

ОК, само не разбрах. Къде според Вас е грешката и може ли лесно да се поправи в Кадастъра ?
Последна промяна iamiam на 22 Юли 2012, 17:56, променена общо 1 път
iamiam
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Юли 2012, 17:31

С ваше позволение, аз ще се оттегля в публиката.

И това е нещо! Като няма пастърма, няма да се откажем от хляба я!
А на поставилия темата му казвам че хич не е лесна тази работа, ако се случат всички тези хипотези които разискваме. Исковото производство което може да възникне в случая никак няма да е безобидно за вас. Вярно е че ще нахрани някой и друг процесуален защитник, но дали си струва за няколко кв.м. да се разходват такива усилия. Отговора на този въпрос си е лично Ваша работа
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот teogeo » 23 Юли 2012, 18:01

Площта на даден имот не е негов индивидуализиращ белег, каквито са неговото местонахождение и граници. Разминава- нето на посочената в титула за собственост площ с действителната такава, респективно площта по плана, не означава непременно, че е налице завземане на имота от съседен такъв

(така ВКС в немалко решения)

Има си процедура по "фиксване" на непълноти и грешки в КК. Доколко е лесна и успешна зависи от много фактори (julyanvonemona е описал един голям препъни-камък - като се запъне съседа на процедурата по чл. 53 от ЗКИР, та откаже да подпише протокола, и отиваме на установителен иск. Но ако границите на имота са си верни, а само площта е сбъркана - никакви мега-супер-гига-хипер проблеми няма, ама никакви.
На всеки ролетката му мери различно. Едно време имотите са се мерили в крачки. Когато се мери за наш човек - пращат Крачун, когато се мери за сульо-пульо - пращат Малчо 8)
Аватар
teogeo
Активен потребител

Следваща

Назад към Покупко-продажба