начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Обжалванае на акт за неспазване на дистанция

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалванае на акт за неспазване на дистанция

Мнениеот gasoline » 30 Окт 2012, 00:36

Здравейте! Случаят е следният:
Карам зад камион, който неочаквано набива спирачки и аз се нахендрих зад него! Колата ми е смляна, на камиона нищо му няма. Идват КАТ ми пишат акт за неспазване на дистанция и предизвикване на птп. Разписвам се и си тръгват. Според вас заслужава ли си да обжалвам и какво точно да пиша, за да имам най-големи шансове за отпадане на акта!
gasoline
Нов потребител

Re: Обжалванае на акт за неспазване на дистанция

Мнениеот TheOldMan » 30 Окт 2012, 11:52

Аз лично не виждам някакъв шанс акта да падне. Отговорността за дистанцията е изцяло на движещия се отзад. Няма логична и законово обоснована причина дистанцията да бъде намалена поради каквато и да било причина. Така че оправяйте си колата, платете си акта и спазвайте подходяща дистация в бъдеще.
Малко съм пристрастен, ма за 1 година два пъти правя 5-та врата на ванчето... все ще се намери някой дето желае да ми паркира в багажника.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 30 Окт 2012, 22:18

Не че оспорвам написаното от теб, Theoldman, ама за дистанцията не е ли виновен и тоя, който рязко е набил спирачки? Той човекът може да си е спазвал необходимата дистанция зад него, движейки се със съответната скорост, обаче как да предвиди, че движещият се отпред неочаквано ще реши да спира и то не плавно и постепенно ? :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nikodim77 » 31 Окт 2012, 09:36

Здравейте nk7702n,
Theoldman е прав. А по въпроса за виновността на преднодвижещия се, може по тази логика да обвиним и пешеходеца или детето заради, който той е спрял рязко.:roll: Уви, отговорността е изцяло на движещият се отзад, който е длъжен да прецени, предвиди и т.н., както възможни препятствия, така и внезапното спиране на преднодвижещият се. Всъщност това е залегнало в текста на Чл.20 от ЗДвП. (Пустият Чл.20 някои не го обичат вкл. и аз... поне в този му вид :D )
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 31 Окт 2012, 11:18

nikodim77 написа:Здравейте nk7702n,
Theoldman е прав. А по въпроса за виновността на преднодвижещия се, може по тази логика да обвиним и пешеходеца или детето заради, който той е спрял рязко.:roll: Уви, отговорността е изцяло на движещият се отзад, който е длъжен да прецени, предвиди и т.н., както възможни препятствия, така и внезапното спиране на преднодвижещият се. Всъщност това е залегнало в текста на Чл.20 от ЗДвП. (Пустият Чл.20 някои не го обичат вкл. и аз... поне в този му вид :D )

nikodim77, и аз се радвам да се запознаем. :P Аз също не оспорвам казаното от юридическа гледна точка, а от практическа и житейска.. Не ми харесва чл. 20, защото в него пише, че водачът е длъжен да контролира МПС - то и да спре пред всяко " предвидимо препятствие" :roll: Ама, колко предвидимо е това препятствие?
Един ден си карам след един водач и гледам, изкарал си човекът едната ръка извън стъклото, върви си малко вляво, малко вдясно, аха да излезе извън лентата, обаче гледам не излиза... :lol: И взех да се чудя колко предвидимо е това препятствие... :lol: И дали няма да се забия в него по същия начин. :roll:
nk7702n
Старши потребител

Назад към Административно право