начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Обжалване на НП за паркиране на място за инвалиди

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот joro6bg » 11 Фев 2013, 11:55

Здравейте,

Преди месец ми беше съставен акт за паркиране на място за хора с увреждания, обозначено със знак Д21. Бих се радвал да получа компетентно мнение и съвет по какъв начин да формулирам жалбата си. Причината, поради която считам, че съм в правото си да обжалвам е, че мястото е отбелязано по начин, който е почти невъзможен за забелязване от водач на МПС.

Да, снимката на Паркинги и гаражи е недвусмислена, но от гледната точка на шофьор нещата стоят по различен начин. Не упреквам Паркинги и гаражи, че ми вдигнаха колата точно за 15 минути отсъствие, нито КАТ за съставения акт, но Софийска община или органа, който е отговорен за недвусмислено поставяне на пътните знаци и пътна маркировка определено не си е свършил работата. Друг е въпроса, че според мен това място е много добре познато на изпълнителите - Паркинги и гаражи, и съвсем целенасочено се дебне за нарушители. Не става въпрос за невнимателност или наглост от страна на водача, а за обективна невъзможност да се установи, че мястото е предназначено за инвалид.

Срока, в който следва да подам жалбата е до 15.02.2013 включително. По какъв начин е препоръчително да формулирам жалбата, изхождайки от текста на възражението, така че да има максимален шанс съдът да се произнесе в моя полза?

Съдържанието на акта е трудно за разчитане от копието, което имам, така че не мога да го препиша. Освен това, не мисля че може да бъде оборена процедурата или съдържанието.

Съдържанието на възражението е следното:

ВЪЗРАЖЕНИЕ
от Г.М.Г, с ЕГН **********
относно акт № ****** / 14.01.2013 г.

Уважаеми г-н Началник,

Използвам правото си в 3-дневен срок от издаването на акт за установяване на административно нарушение с номер 678784 от дата 14.01.2013 г. да направя следните обяснения и възражения:
На 14.01.2013 г. в 15:45 часа паркирах управлявания от мен автомобил Пежо 406 с рег. № СА53**PM в началото на ул. Позитано, в близост до бул. Витоша.. Около 20 минути по-късно установих, че автомобила е репатриран. В последствие ми беше съставен акт № ******, за паркиране на място определено за хора с трайни увреждания. Съгласно чл. 178д глобата, която следва да понеса е в размер от 200 лв.
Считам обаче, че имам основание да обжалвам така съставения ми акт поради обстоятелството, че мястото, на което бях паркирал автомобила, не е отбелязано по-начин, който да е видим за водач МПС – лек автомобил.
В своя защита прилагам следните снимки към обяснението:
Снимка 1 – Нарушение (видно от пешеходец)
Управляваният от мен автомобил, Пежо 406, беше паркиран на мястото на Фолксваген Голф с рег. № СА2675СА. Снимката е подобна на тази, която е направена от органите на реда. Тя обаче отразява гледната точка на пешеходец, който е застанал 3 метра зад паркирания автомобил.
Нека сега проследим ситуацията от гледната точка на водач на МПС – лек автомобил:
Снимка 2 – Знакът не е на границата на пътната лента
След завиване надясно по ул. Позитано, знакът не се вижда, тъй като не е завъртян перпендикулярно на посоката на движение, а е успоредно на пътното платно, което го прави укрит от вниманието на водача на МПС.
В допълнение, знака не се намира на границата между пътната лента и предвидения за паркиране тротоар, а 3 метра навътре, което изключва знакът да бъде забелязан през предното стъкло по време на шофиране.
Снимка 3 – От мястото на водача при подминаване
В момент, в който автомобила наближава знака, неговото виждане е също невъзможно от мястото на шофьора през прозореца вдясно, поради факта, че знака е високо над нивото на колата и зрителния ъгъл на водача не позволява това.
Снимка 4 – Пътната маркировка е изтрита и липсва знак пред мястото
Освен, че мястото не беше почистено от снега, то е и без видима пътна маркировка със син цвят, означаваща място за паркиране от хора с трайни увреждания. В допълнение, нито в лявата предна част на автомобила, нито в дясната, нито фронтално има знак.
Снимка 5 – Проверка на паркирания автомобил
След като слязох от автомобила, продължих напред и въпреки, че проверих за коректното паркиране на автомобила, по нищо не личеше да съм в нарушение. Оказва се, че занапред не е достатъчно да поглеждам автомобила при отдалечаването му, а следва да правя обиколка във всички посоки и радиус от 10-20 метра.
За поставянето на знак Д21 вместо специален стълб, поставен на правилното място, е използван стълб от уличното осветление, който не е нито на границата на тротоара, нито в горния десен ъгъл, нито пред кое да е от двете паркоместа.
В конкретния случай не става въпрос за нарочно заемане на място на хора с увреждане. Не става въпрос и за недоглеждане по невнимание на пътните знаци и маркировка. Аз съм съвестен гражданин на Р България и не паркирам автомобила си на места, предвидени за хора с трайни увреждания, защото не бих се чувствал добре да заемам мястото на тези хора. Така описаната ситуация е изцяло в мой ущърб. Понесох разходи от 62 лв. за репатриране и съгласно чл.178д от Закон за движението по пътищата, ще бъда глобен допълнително 200 лв., но не считам че съм виновен и следва да понеса това наказание предвид гореизложеното и приложения снимков материал. Вярвам, че ще бъдат взети мерки, така че Столична община, по недвусмислен и видим за водачите на МПС начин, да отбележи това място, преди органите на реда да съставят актове за нарушения.
Считам че съм в правото си да обжалвам настоящия акт и се надявам обяснението ми да бъде взето под внимание при разглеждането на случая, като в резултат да не ми бъде налагана санкция.

16.01.2013 г. С уважение:
гр. София / /

5 прикачени снимки:

http://www.4shared.com/photo/QtcddK_o/1_online.html
http://www.4shared.com/photo/RWqEwBMd/2_online.html
http://www.4shared.com/photo/PP3DcnME/3_online.html
http://www.4shared.com/photo/FAGwoBKb/4_online.html
http://www.4shared.com/photo/NG-oVEY5/5_online.html

Наказателно постонавление N ****
гр. София 31.01.2013 г.

Подписаният И.С.М на длъжност н-к анд отдел "Пътна полиция" при СДВР, като взех предвид, че Л.Н.Н на длъжност ст. полицай към ОПП-СДВР град София е съставил акт № ****** от 14.01.2013 г. против Г.М.Г ЕГН ********** живущ ***, затова, че на 14.01.2013 г. около 15:45 ч. в гр. София по ул. Позитано паркира л.а. пежо СА53**PM с/у Софийски градски съд на място определено за хора с трайни увреждания обозначено със знак Д21. Нарушил чл.98 ал.2 т.4 от ЗДВП след преценка на подадените възражения, установих, че са неоснователни.
Поради което и на осн. чл.47 ал.2 във вр. с чл.47 ал.1б, чл.53/ЗАНН, чл.189 ал.12 /ЗДВП и З-Д I3-1745/2012/МВР и чл.178д/ЗДВП

Постановявам

налагам на Г.М.Г, живущ ***, по чл.178д/ЗДВП глоба в размер от 200 (двеста) лева.

... и т.н.
joro6bg
Нов потребител

Re: Обжалване на НП за паркиране на място за инвалиди

Мнениеот jorko_gt » 11 Фев 2013, 18:17

Интересно заиграване има ... Хрумва ми да споменеш и това, че е не е ясно дали е разрешено паркирането върху тротоара, защото табела за начина на паркиране няма на стълба ...иначе местата са си отбелязани като 2, за мен лично маркировката е ясно забележима, но не знам дали трябва и да е напълно синя цялата площ ... виж и наредбата за поставянето на знаци, може да изкочат още неща http://dokkpbdp.mvr.bg/NR/rdonlyres/AE4 ... /znaci.pdf / дано е актуална, само нея намерих / ... а, и в ППЗДвП се допуска успоредно поставяне на точно този знак/ но не и в наредбата, доколкото я прелистих набърже /

П.П. виж и http://sofiacouncil.bg/index.php?page=ordinance&id=55 , явно трябва да има и хоризонтална маркировка със знак инвалид , по-горе говорех че е ясна само като очертания, моя грешка
jorko_gt
Потребител

Мнениеот joro6bg » 12 Фев 2013, 13:23

Благодаря за отговора. Снимка 1 определено няма да бъде включена в жалбата - на нея всичко е ясно и обвинителния орган следва да си я представи (ако изобщо обжалвам). Това се опитвам да си изясня с тази тема.

Причината да си търся правата е, че се чувствам прецакан... защото внимавам къде паркирам и не паркирам на места, на които е забранено. Когато установих липсата на автомобила ми след 20 мин. взех да си задавам въпроса "защо не видях, че е забранено" и "защо ми вдигнаха колата на 10-тата минута" (на 15-20 щях да съм свидетел).

Не знам дали има 30% отстъпка при плащане в срок от 7 дни. В моя случай това би ми спестило 60 лв. и доста загубено време, което оценям на стойност по-голяма от стойността на всичките ми разходи... Но искате ли да утре да сте на мое място? Не на Позитано разбира се и не на място на инвалид, а просто в ситуация в която търпите финансови, морални или телесни вреди защото общината или някой друг не си е свършил работата. Тук изобщо не виня КАТ за съставения акт. Да - има знак. Да - вдигнали са ми колата за 10 мин. Браво! Много са бързи!! :)
joro6bg
Нов потребител

Мнениеот jorko_gt » 12 Фев 2013, 16:46

Отстъпката важи за електронните фишове и срока там е 14 дни
jorko_gt
Потребител

Мнениеот joro6bg » 12 Фев 2013, 16:54

Мерси за инфото. Тук темата претърпя развитие, но засега без решение:
http://peugeotclub.info/forum/viewtopic.php?f=104&t=95066
joro6bg
Нов потребител

Мнениеот joro6bg » 13 Фев 2013, 13:00

Някой да има нещо да каже във връзка с Чл. 51, ал. 3 от следната
Н А Р Е Д Б А
за организация на движението на
територията на Столична община

Раздел 3.
Режим на преференциално паркиране на ППС

Раздел 3.1.
Режим на преференциално паркиране на ППС, превозващи хора с увреждания

Чл. 51. /1/ На територията на Столична община, в паркингите общинска собственост - открити, покрити, подземни, многоетажни и от смесен вид се осигуряват определен брой места за преференциално паркиране на ППС, превозващи хора с увреждания.
/2/ (изм. с Решение № 148 по Протокол № 12 от 22.03.2012) На територията на Столична община в зоните с почасово платено паркиране, се осигуряват определен брой фиксирани и обозначени места за преференциално паркиране на ППС, превозващи хора с увреждания.
/3/ Местата за паркиране по ал.1 и ал.2 са с възможно най-добър достъп от входовете и подходите към тях и се обозначават с пътен знак Д21 „Инвалид” и с плътна пътна маркировка с изобразен международния символ „Инвалид”.

Прави впечатление, че съюзът е и, а не или.
http://sofiacouncil.bg/index.php?page=ordinance&id=55

Благодаря за помощта Lex. Отново се оказа в сила поговорката "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ". Радвам се, че ще бъде от полза за бъдещи случаи.
joro6bg
Нов потребител

Назад към Административно право