начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Злоупотреба и отказ от право

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Злоупотреба и отказ от право

Мнениеот Помогнете » 04 Апр 2003, 15:23

Моля за съвет. Казусът е следният: няколко години единият родител не посещава детето на определените от съда дни за свиждане. Липсва каквато и да е заинтересованост от контакт с детето. Но преди това отсъствие е имало конфликти както между родителят и детето, над 10 годишно, така и между двамата родители. Сега то изпитва голямо облекчение, че тормозещите го дни за свиждане ги няма. Детето иска да е сигурно, че другият родител повече няма да го търси и да настоява детето да се среща с него. Дори проявава желание за промяна на фамилното име. Очевидно е, че психическото състояние на детето сега е много по-добро. Отсъства трупането на негативни емоции.
Става въпрос за злоупотреба на право. И също за отказ дадено право да се ползва.
Помогнете

Re: Злоупотреба и отказ от право

Мнениеот bgjurist » 13 Май 2003, 15:37

Бихте могли да искате лишаване от родителски права. Но при евентуално уважаване на такъв иск, другият родител по всяко време може да иска възстановяването им. Не забравяйте, че каквито и да са отношенията помежду им, детето все пак се явява и бъдещ наследник. Що се отнася до промяната на името, не виждам необходимостта.
bgjurist
Потребител

Мнениеот juris » 13 Май 2003, 23:13

Аз не виждам никаква злоупотреба с право.Що се отнася до отказ - не схващам какво имате предвид.Лишаване от родителски права е крайна мярка,която едва ли ще се постанови в случая.Това,че не вижда детето,не е достатъчно основание родителят да бъде лишен от родителски права,ако заплаща издръжка.А и тези права не се отнемат,за да се попречи на свижданията с детето,а за да не може единият родител да вреди на детето като живее с него и го малтретира или пък го възпитава по порочен начин и подобни,също и ако детето се нуждае от настойник или попечител,който да се грижи за неговите интереси.Прекратяване на срещите с другия родител по-скоро ще се яви следствие,а не причина за лишаването от родителски права.След като бащата не идва на свиждане,не виждам защо трябва да се притеснявате.Ако имаше как да му се наложи забрана да се среща с детето, каква би била гаранцията,че тя ще се спазва ? При всички положения,дори и да бъдеше санкциониран,другият родител би могъл да създаде проблеми.Добре е,че не го прави.
За името - не ми се вярва съд да приеме,че са налице "важни причини",за да бъде променено.По-добре е да не се стига до крайности.Всяко име се носи от твърде голям брой хора,но едва ли е възможно да се счита за общо притежание между тях,съответно един да компрометира останалите.
juris
Младши потребител

Мнениеот Тета » 16 Май 2003, 14:55

Във Вашия случай не се касае до злоупотреба с право или от отказ от право. В правото тези понятия имат друг смисъл, различен от този който Вие влагате в тях.
Бихте могли да искате промяна на режима на срещите на детето Ви с другия родител или ограничаване на родителските право.
Ако искате да лишите другия родител от родителски права, при тези данни, които сте посочили, едва ли искът Ви ще бъде уважен.
Що се касае до промяна на името на детето Ви, нямате правни основания за това.
Тета

Мнениеот анонимен » 26 Май 2003, 19:47

Злоупотреба с право ли е осъществяване на психическо и физическо насилие
от бащата при осъществяване на режим на лични контакти с детето или
щом има решение на съда това насилие е законно ?
анонимен

Мнениеот Pomognete » 27 Май 2003, 12:48

Razbira se che tova e nezaKONNO. Kakto mi se struva vie ste se sblyskvali s nevyzmojnostta da dokajesh nasilieto. No znaete li che NYAMA instanciya v Bylgaria koyato moje da vi pomogne da ustanovite istinata - kakvo stava po vreme na lichnite kontakti?!
Pravoto za lichni kontakti e dori po-vishe ot pravoto na deteto na mnenie, na izbor, na spokoen jivot. Edin nedobrosyvesten roditel moje napylno da zloupotrebi s pravoto si na lichni kontakti kato prinujdava drugiyat roditel da stoi prinuditelno v doma i da ochakva sreshtata. Nezavisimo che poslednata e bila predi mnogo godini. Tova ryadko se sreshta, no syshestvuva i v tova otnoshenie NE SYSHESTVUVA ZAKONOVA ZASHTITA NA INTERESITE NA DETETO I RODITELYAT. Pone do takava vyzmojnost az ne uspyah da se dobera. Navsyakyde sa syglasni che pri podobni sluchai stava vypros za zloupotreba, no nishto ne moje da se napravi. TAKA VYZMOJNOSTTA ZA TOVA DRUGIYAT RODITEL DA POSTRADA NESPRAVEDLIVO E NAPYLNO REALNA!
Molya da obyasnite malko poveche podrobnosti za vashiya sluchaj na nasilie.
Pomognete

Мнениеот анонимен » 27 Май 2003, 13:59

Разделени сме със съпруга ми от 2,5 години. Дето ми бе на 4 месеца. Присъдиха
упражняването на родителските права върху дъщеря ми на мен. Първоначално
режима се осъществяваше като свиждане. Обаче съпругът ми използваше
дните за лични контакти за да се разпрява с мен. Скандалите продължиха около
4 месеца. Последният път се принудих да извикам полиция и го изведоха от
къщи. След този случай заведе дело през м. февруари 2002 г.за промяна на режима и през месец януари 2003 г . му определиха да взема детето 2 пъти в месеца. Оделно свекървата и тя заведе дело и определиха 1 ден в месеца. Първите 2 нтакта предадох дтото въпреки нежеланието му да отиде при
тях /тя дойде със съпруга ми/. Другите 2 контакта те го измъкнаха насила дърпайги
го от коридора на апартамента. В резултат на тези "родителски грижи" детото ми получи страхова невроза и бе спряно от ясла /тъкмо го бях дала да се адаптира/ по съвет на психиатъра и е наложи да взема неплатен отпуск да го гледам до
3 години. В момента и той изтича. Имам свидетели за тези случаи. Сега са подали
молба да съдия- изпълнител да го вземе принудително и да го даде. Ако това
се осъществи има реалната опасност детето да откачи съвсем /то поначало от
рождението си е невропатично/. Мисля да се обърна към Агенцията и социални
грижи за помощ, понеже съгласно закона е дете в риск, но незнам дали ще има
ефект. Не искам да ограничавам детето да контактува с роднините си, но нежелая
това да става по насилствен и принудителе начин. При сегашното му състояние
няма начин детето да осъществява тези контакти без да се прилага физическо и
психическо насилие върху него. Ще съм ви много благодарна, ако споделите вашия
опит. Адресът ми е asmin@abv.bg
анонимен

Назад към Семейни казуси