начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Лишаване от родителски права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Лишаване от родителски права

Мнениеот Анонимен » 16 Май 2003, 20:44

С бившата ми съпруга сме разведени от миналата година.От брака ни имаме една дъщеричка,която бе присъдена на мен.Бившата ми съпруга бе осъдена да плаща издръжка с една година назад от датата на подаване на молбата ми за развод.До момента не е изплатила нито един лев,за което срещу нея има образувано изпълнително и наказателно дело.Освен,че не плаща за издръжката на дъщеричката ни,тя изобщо не се интересува от нея.Извън страната е и дори една картичка не е изпратила за някой от празниците на детето.Няма и намерение да се прибира в България.Искам да заведа дело за лишаване от родителски права по чл.75 от СК.Може ли накой да ми каже какви са ми шансовете да я лиша от това право,като се има в предвид,че е от около 3 години извън страната и не се е прибирала,не плаща издръжка и изобщо не се интересува от детето.
Анонимен

Re: Лишаване от родителски права

Мнениеот juris » 16 Май 2003, 22:30

Чл. 75,ал. 1,т. 2 от СК предвижда като основание за лишаване от родителски права трайно неполагане на грижи за детето и недаване на издръжка без уважителни причини.Ако описаното от Вас състояние наистина продължава 3 години,имате шансове за успех,но не виждам смисъла от подобна мярка.
juris
Младши потребител

Мнениеот Анонимен » 17 Май 2003, 07:30

Причини за да искам тази мярка са много,но най-важната е заради дъщеричката ми.При едно от последните обаждания на бившата ми съпруга преди около година и половина,тя беше обещала на детето,че ще се прибере.Лъжа,на която детето ми повярва и след като бившата ми не се прибра,дъщеричката ми го преживя ужасно.Трябваше й доста време за да се съвземе.Просто не искам един ден майка й да се яви на вратата,да навлезе за кратко време в живота й, и пак да изчезне.Не искам детето ми да преживее още един път този шок,който преживя.Желанието ми е,да й бъдат напълно родителските права.Не искам детето ми да живее с напразни надежди и обещания дадени от майка й!Но все пак много благодаря за мнението ви!!!Ще го имам в предвид!Благодаря.
Анонимен

Мнениеот juris » 17 Май 2003, 09:26

Аз Ви разбирам,но всъщност лишаването от родителски права има за цел да се попречи на единия или двамата родители да отглеждат детето по вреден за него начин или да им се отнеме представителната им власт,защото напр. разпиляват имуществото му.Вероятно с подобна мярка ще може да попречите на майката да взема детето при себе си според режима за свиждане,но не може да попречите да се обажда или някой ден да звънне на вратата и подобни.
juris
Младши потребител

Мнениеот benzi » 17 Май 2003, 15:57

Колегата Juris Ви дава правилен съвет.
Допълнително можете да започнете процедура, чрез Съдия изпълнителя на заведеното от Вас изпълнително дело за издръжка, по реда на Наредбата за изплбащане от държавата на присъдена издръжка от община.
benzi
Младши потребител

Мнениеот Анонимен » 17 Май 2003, 19:26

Благодаря много за информацията и съветите Ви!!!Между другото процедурата заполучаване на присъдена от държавата издръжка е в ход от около 7 месеца и вече очаквам всеки момент решение от съдия-изпълнител.Благодаря Ви много!!!
Анонимен

Мнениеот Анонимен » 17 Май 2003, 22:19

Понеже понякога се ровя из този сайт,останах с впечатление,че сте от Пловдив.Азсъщо съм от Пловдив и искам да ви попитам,дали има случай на лишаване от родителски права по чл.75,ал.1,т.2 от СК от Пловдивски районен съд?Изобщо дали има такива случаи?
Анонимен

Мнениеот Тета » 18 Май 2003, 14:14

Вероятността да бъде уважен иск за лишаване на бившата Ви съпруга от родителски права при описаната от Вас ситуация е голяма.
Съветвам Ви да заведете такова дело. Така в бъдеще ще избегнете затрудненията, които възникват в случаите, когато за някои действия(напр. излизане на малолетно дете в чужбина) се иска изличното съгласие на двамата родители.
Тета

Мнениеот benzi » 19 Май 2003, 09:16

Постановление № 1 от 12.XI.1974 г. по гр. д. № 3/74 г. на Пленума на ВС*
Решение № 297 от 15.IV.1987 г. по гр. д. № 168/87 г., II г. о.
Решение № 684 от 2.VII.1986 г. по гр. д. № 343/86 г., II г. о.
Тълкувателно решение № 91 от 2.IX.1954 г., ОСГК на ВС, докладчик - Никола Янев
benzi
Младши потребител

Мнениеот Анонимен » 19 Май 2003, 17:38

Бихте ли ми обяснили,какво означават тези решения.Това не ми говори абсолютно нищо!
Анонимен

Мнениеот 666666 » 21 Май 2003, 10:50

Става въпрос за обобщаване на съдебната практика по предоставяне упражняването на родителските права и определяне личните отношения между децата и родителите при развод.
666666
Младши потребител

Мнениеот Aнонимен » 22 Май 2003, 13:24

Извинявам се,но може ли да ми разясните малко по-подробно.Няколко дена вече явно има някакъв проблем със сайта и за това не можех да прочета мненията Ви.
Aнонимен

Назад към Семейни казуси