начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Майчинство и нощни смени

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Майчинство и нощни смени

Мнениеот Приятелка » 18 Мар 2004, 13:26

Здравейте,юристи!
Нуждая се от компетентен съвет по следния въпрос:Майка съм на дете на 2 год.Работя в държавно предприятие,в което имам възможност да давам нощни смени,след което да почивам два дена.Това ме устройва,защото имам повече време за детето си.Работодателят обаче ми отказа тези нощни смени,като се позова на Кодекса на труда(не помня коя част,касаеща нощните смени).Там наистина има забрана за майки с деца под три години да дават нощни смени.Но наскоро чух,че тази забрана щяла да отпадне,май се разискваше и в парламента.Има ли наистина такава поправка или ще трябва да чакам навършването на 3 години на детето ми?
Приятелка

Re: Майчинство и нощни смени

Мнениеот galiahm » 18 Мар 2004, 14:05

Няма все още такава промяна.
galiahm
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 18 Мар 2004, 17:07

Казвам Здравейте и направо по казуса:
чл.140 ал 4 т.2 КТ гласи:Нощният труд е забранен за: "бременни работнички и служителки и майки с деца до 3-годишна възраст", от коеот следва,че работодателят законосъобразно е прекратил полагането на нощен труд от вас тъй като тази разпоредба е императивна и не допуска диспозитивно уговаряне за начина на престиране на работна сила. Един съвет: В случай ,че нямате възможност да работите на дневни смени имате следната правна възможност: Ако след ползватето на платеният год.отпуск в размер на 2 год за отглеждане на дете и имате изработен 1 месец и не сте ползвали платен годишен отпуск в размер на 20 дни сълг. чл. 164 ал4. изрч.последно във връзка с чл. 155 ал. 1, 2 КТ, може да определите с предизвестие от 14 дни до работодателя периода за ползване на този отпуск.Желателно е да имате поне един изработен месец след ползване на отпуска ра отглеждане на дете до 2 год. тъй като съгл. чл 177 КТ
" За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни."В случая се касае за чисто икономическа изгода - преди две години сте получавали един размер на възнаграждението ( напр. 200 лв, а сега заплащането Ви се е удвоило -400 лв), от коеот сумата ,която ще получите при ползване на годишния платен отпуск ще бъде по-голяма. Правото да определите периода на ползване Ви дава разпоредбата на чл.176 ал 3 Кт във връзка с чл.чл.176 ал.2, чл 172 КТ

Успех!

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот donna2 » 18 Мар 2004, 19:34

абе тая личност ми напомня на една друга която ми вися сумати и време на главата да ми обяснява че в пресата пишело някакви такива глупости че имала право на нощен труд иска жената а аз забранявам ,накрая срещам синдикалния и му викам да си я озаптява и да иде той да и обяснява ,тая жена не се разбра и все още мисли че я лъжем че няма право на нощен труд щото детето и няма 3г.
donna2
Потребител

Мнениеот приятелка » 19 Мар 2004, 10:51

donna,извинявай,но никога никого не съм питала по този въпрос.Съжалявам,че ти напомням някаква неприятна личност,но като ти прочетох коментара на мен ми стана не по-малко неприятно..
приятелка

Мнениеот donna2 » 19 Мар 2004, 10:59

аз не казвам че си ти но имах идентичен случай ,да забраня да полага нощен труд
и оная личност да ми твърди че не е така и че чела някакъв жълт вестник по въпроса
donna2
Потребител

Мнениеот monteskio » 19 Мар 2004, 12:49

За да се караме ли сме се събрали?!
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Приятелка » 19 Мар 2004, 15:11

Естествено,че не искам с никого да се карам..Просто помислих,че ме идентифицират с "някаква личност" и побързах да се защитя.Иначе вестника,в който го четох съвсем не беше жълт(не се падам по тях).Беше"Дневен труд"и там го представиха като предложение за дискусия и промяна в Народното събрание.
Приятелка

Мнениеот gega » 19 Мар 2004, 16:31

"Приятелка" изобщо не се връзвай на тая,досега я мислех само за некомпетентна,но с това изявление доказа,че е и същинска простачка
gega

Мнениеот donna » 19 Мар 2004, 16:35

ха ха ха .........преди да даваш квалификации научи си трудовото законодателство , защото както си тръгнал най много да вкараш някого с двата крака в най -просташката ситуация
donna
Старши потребител

Мнениеот monteskio » 19 Мар 2004, 16:42

"Приятелка",
Ползвайте 40 -те дни платен отпуск по начина ,който ви обясних и не се задълбочавайте толкова ))))Ако има промяна - Вие първа ще я научите.
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Приятелка » 19 Мар 2004, 19:44

Много кофти стана,аз зададох само един въпрос,а то едни обидни класификации настанаха...Извинявам се на всеки,който се е почуствал засегнат!"Monteskio" игра ролята на умиротворител ;)) Благодаря на всички,които се включиха и ме посъветваха!
Приятелка

Мнениеот donna2 » 19 Мар 2004, 19:50

спокойно аз не се чувствам засегната от гега той/тя и друг път е правил /а разни квалификации , а за обидни изрази това само говори за ВИСОКАТА му/и култура и въспитание
явно го /я дразня с нещо и в безсилието си пише дивотии
donna2
Потребител

Назад към Семейни казуси