начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева на оправданите за корупция полицаи от „Сигма“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева на оправданите за корупция полицаи от „Сигма“

Казус с ипотекиран имот след раздяла.

Казуси за недвижими имоти

Казус с ипотекиран имот след раздяла.

Мнениеот creklami » 14 Мар 2025, 11:57

Здравейте,

Бих желал съдействие, тъй като не съм наясно с материята.
Казусът е следният:
Аз и бившата ми половинка с която живяхме на семейни начела, имаме закупен апартамент които е ипотекиран. Апартамента се води на двамата. Тя среща отново любовта на друго място и се премести, заедно с нашето дете да живее при него. Ипотеката се води на мое име и аз плащам вноските и евентуално ще плащаме дълги години.
Нямаме намерения да продаваме апартамента, желаем да остане за детето.
На този етап бившата ми половинка няма претенции към имота, и желае да го прехвърли нейната половина на детето.
Уговорката е аз да остана да живея там и да ползвам пожизнено имота, като след навършване на пълнолетие детето да стане собственик на целия имот, като аз остана да живея там(примерно чрез учредяване / запазване право на ползване), като и запазване правото на детето на достъп и ползване на имота.
Въпросите ми са:
1. Има ли начин тя да прехвърли нейната половина на детето, без да се застраши ипотеката към банката (да стане предсрочно изискуема).
2. Има ли възможност това да стане чрез покупко – продажба между майка и дъщеря а не чрез дарения. До колкото знам дарението може да се оспорва евентуално от бъдещи наследници и съпрузи. Желая да защитя по някакъв начин имота на детето, майката и нейния бъдеща съпруг и евентуално наследници.
Ако има други варианти моля да споделите.

Ако възникнат допълнителни въпроси, ще отговоря. Всеки един отговор ще бъде безкрайно безценен за мен, за да мога да си изясня ситуацията, в която се намирам.

Предварително благодаря на всички отговорили!

Поздрави,

Ако някъде съм допуснал грешки, моля да бъда извинен.
creklami
Нов потребител

Re: Казус с ипотекиран имот след раздяла.

Мнениеот hristev » 14 Мар 2025, 14:16

Отговорът и на двата въпроса е "Да".

Продажбата на имота не следва да направи кредита предсрочно изискуем. В договора Ви за кредит изрично са посочени всички хипотези, в които кредитът става предсрочно изискуем.

Парите Ви са дадени на основание на договор за кредит. Ипотеката е само начин апартаментът да служи като гаранция - ако не плащате договора за кредит - банката да "вземе" апратамента от лицето, което го притежава към момента, в който вие спрете да плащате.
hristev
Потребител

Назад към Имотни казуси