начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

прехвърляне на част от СИО

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прехвърляне на част от СИО

Мнениеот stoyan » 31 Май 2005, 14:46

маика ми е инвалид 1група!аз се грижа за нея!баща ми живее с друга!не са разведени с маика ми!притежават апартамент;в които живеем с маика!интересувам се дали може маика да прехварли неината част от апартамента на мен-без баща ми да разбере.защото се опасявам;че след неината смърт ще ме изгони на улицата!отношенията ни не са мн.добри!по закон каква част имам аз като наследник?влагодаря!
stoyan

Re: помощ

Мнениеот mi6el » 31 Май 2005, 15:08

За съжаление не може: съпружеската общност е бездялова (доколкото разбирам, апартаментът е СИО). Т.е. - съпрузите притежават ЕДНОВРЕМЕННО цялата вещ, а не идеални части от нея и трябва да се разпореждат едновременно. За удобство се счита, че съпрузите притежават по 1/2 идеална част, но чисто теоретично те притежават всички части от вещта едновременно заедно - нямат дялове.
Ако сте единстве наследник и апартаментът е СИО, имате 1/4 ид. част след смъртта на майка Ви.
mi6el

Мнениеот иван » 31 Май 2005, 17:11

Разбира се че може да ви прехвърли своята 1/2 ид.част!
иван

Мнениеот mi6el » 31 Май 2005, 17:23

Извинете, знам, че тук пишат и студенти, но все мисля, че първи курс трябва да сме го минали!
Искате да кажете, че може да се прехвърли идеална част от СИО без участието и НА ДВАМАТА СЪПРУЗИ???
Извинете, оттеглям се да си препрочета някои неща!!
mi6el

Мнениеот Петков » 31 Май 2005, 17:32

Господине, може майка ти да ти направи саморъчно написано завещание, така ти ще можеш да получиш нейния дял. За целта най-добре да се посъветвате с адвокат, за да ти каже какво да напише /саморъчно/, защото саморъчно написано завещание след като е написани необходимите неща не може да се отмени от съда. Пробвай с някоя търсачка от интернет да намериш как става писането на саморъчното завещание, аз го бях чел в някакъв вестник и го бях преснимал, но незнам къде е. Ако в интернет неможеш да намериш това, обезателно се консултирай с АДВОКАТ. Желая ти успех в начинанието, действай бързо,недей чака. УСПЕХ.
Петков

Мнениеот Петков » 31 Май 2005, 17:44

Изпращам ти линка, открих го в интернет с търсачка, надявам се да ти свърши работа, но се консултирай с адвокат дали е издържано. Но запомни, че майка ти саморъчно трябва да ти го напише, дори да пише бавно, няма никаво значение как е написано, било грозно или красиво, важното е да бъде саморъчно. Както са ти писали ще можеш да получиш 1/2 част от апартамента. Изпращам ти го.
http://www.djure.net/feature.php?id=349

УСПЕХ
Петков

Мнениеот hariman » 01 Юни 2005, 08:36

Не се занимавам със семейно право, но мисля че имаше вариан да се раздели Сио по време на брака ида се получи обикновена съсобственост между двамата съпрузи. Ще погледна и по късно ще пиша.
Колкото до завещанието, не се подлъгвайте, независимо саморъчно илин нотариално, преживелият съпруг има право на запазена част от имуществото на починалия съпруг, така че на това основание винаги може да иска намаляване отмяна на завещателните разпоредби, до размера на своята запазена част, особено ако майка ви няма друго значително имущество.
Дори и да станете собственик на 1/2 от дела на майка ви, не забравяйте че ако е направено чрез дарение, то при нейната смърт баща ви отново може да го оспори, поради накърнена запазена част както и при завещанието.
hariman
Потребител

Мнениеот Gosho » 08 Юни 2005, 17:24

Много важно е апартаментът кога е придобит - по време на брака, преди това, с какви пари (дали не е подарен или завещан например от родителите на майка ви). Защо не се обърнете към адвокат - баща ви не изпълнява съпружеските си задължения! Вие се грижите за майка си, той не! От това могат да произтекат редица неблагоприятни последици за баща ви... Не се литкайте по завещанията - дали е нотариално или саморъчно, и двата вида са равностойни (даже нотариалното завещание ще е по-добро в случая, тъй като е изключено да се оспорва дееспособността на майка ви към момента на съставяне на завещанието). На мястото на майка ви ще подам молба за развод, но трябва да се съгласуват всички неща с адвокат - чрез форума няма да стане сериозно обсъждане. Имат ли други имоти, които да са съпружеска имуществена общност (даже не знаем дали апартамента, в който живеете е такъв по смисъла на закона)? Предполагам, че ще се постъписате от юридическите термини, които използвам (явно не сте юрист), но когато направите една консултация с бракоразводен адвокат, той ще ви изясни ситуацията, няма място за паника. Само още нещо - не е зле да поговорите с адвоката евентуално и за предявяване на иск за издръжка от баща ви към майка ви! Има много фактори тук, но не е зле да се провери дали във вашия случай не можете да търсите издръжка от баща ви поради инвалидността на майка ви, а ако сте непълнолетен или пълнолетен, учащ до 25г. може и за вас да се наложи да плаща баща ви.
Gosho

Назад към Семейни казуси